ÎPS Teodosie, despre certificatul verde în biserici: „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară, spune Mântuitorul. Nu trebuie să împărțim lumea în vaccinaţi şi nevaccinaţi”
ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a comentat introducerea certificatului verde la intrarea în biserici. „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine”, spune ierarhul tomitan.
Premierul Nicolae Ciucă a spus joi că reprezentanții cultelor au cerut ca cetățenii să poată participa la slujbe fără certificat.
Întrebat cum vede impunerea certificatul verde la intrarea în biserici, ÎPS Teodosie a spus că acest demers este „semnul limpede că începe statul totalitar”.
„Este cu totul nepotrivit, pentru că se amestecă lucrurile atât de mult. Certificatul verde este dat politico-administrativ, emis de stat care nu are dreptul să se amestece în autonomia bisericii. A condiționa pe Dumnezeu de un astfel act, înseamnă a așeza certificatul deasupra lui Dumnezeu.
Când un stat vrea să stăpânească cele lui Dumnezeu e semnul limpede că începe statul totalitar. Dați Cezarului ce este al Cezarului şi lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu. Biserica este a lui Dumnezeu.
Îl are cap pe Isus Hristos, nu un prim ministru, nu un preşedinte. Grija faţă de suflet de a cărui stare se ocupă tainele bisericii nu poate fi condiționată de un act administrativ, al unei entităţi vremelnice. În plus, să ne amintim că acest act a pornit ca o necesitate privind stric tranzitul internațional. Unde s-a ajuns?
Aceeași entitate europeană care cere obligativitatea acestui act a emis recomandarea de a da uitării cuvântul Crăciun. Atunci la ce să mă gândesc? Văd că acum vaccinul este limpede că nu mai ţine de competența domeniului sanitar. În acest sens, poziția bisericii a fost clar exprimată de părintele patriarh. Este o opțiune a fiecărei persoane în colaborare cu medicul. Nu biserica hotăraște dacă s-a vaccinat sau nu cineva „, a spus ÎPS Teodosie la Antena 3.
ÎPS Teodosie: Nu trebuie să împărțim lumea în vaccinaţi şi nevaccinaţi
Întrebat ce va face dacă se va impune totuși certificatul verde la intrarea în biserică, ÎPS Teodosie a spus:
„Eu îi voi primi pe toţi. „Pe cel ce vine la mine nu-l voi da afară”, spune Mântuitorul. Cel care conduce Biserica este Mântuitorul Isus Hristos. Acesta este un abuz, o imixtiune în treburile bisericii. Nu trebuie să împărțim lumea în vaccinaţi şi nevaccinaţi. E prea mare această tendință de dezbinare. Statul are datoria să ne unească, nu să ne dezbine”, a mai spus ÎPS Teodosie.
ÎPS Teodosie, mesaj pentru autorități
„Aş dori ca politicienii cu oamenii de administraţie şi alții din ţara asta să nu se împotrivească lui Dumnezeu. Este un abuz, o îndrăzneală prea mare. Mi-e milă de ei că Dumnezeu nu se lasă batjocorit, când atâția oameni îl caută pe Dumnezeu.
Şi mie mi se plâng oamenii. Trebuie să avem în toate o prudență, o logică, un discernământ. Dacă vaccinul acesta ar fi 100% binefăcător nu aş avea nimic împotrivă. Nici firma nu şi-l asumă”, a mai spus ÎPS Teodosie la Antena 3.
Vasile Bănescu, despre certificatul verde: Acest document nu este și nu poate deveni restrictiv
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, spune că certificatul verde nu este și nu poate deveni restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor.
„Certificatul verde este un document care are o rațiune intrinsecă de convingere, nu de constrângere. Cine alege în mod rațional și informat să asculte sfatul medicilor specialiști și să se vaccineze, beneficiază, temporar, de niște avantaje oferite de certificatul verde în anumite spații (comerciale sau de divertisment) aglomerate. Acest document nu este și nu poate deveni însă restrictiv pentru accesul în spații ce oferă produse sau servicii vitale, așa cum este cazul magazinelor alimentare, farmaciilor, spitalelor sau bisericilor”, a transmis joi Vasile Bănescu.
Potrivit acestuia, accesul într-un spațiu sacru, unul al ordinii și decenței prin excelență, pentru a te ruga, adică pentru a-ți manifesta concret fundamentala libertate religioasă, nu poate fi condiționat, inclusiv din rațiuni practice, nu doar morale, de un document menit să introducă contextual un plus de protecție și ordine în spații care chiar au nevoie de acesta.
„Cultele religioase sunt cele care nu doar au pledat, dar au și respectat și vor respecta exemplar măsurile de prevenție recomandate de autoritățile medicale, deci tot ele se vor îngriji responsabil ca membrii lor să rămână repere de civism și implicare în protejarea sănătății aproapelui. E datoria lor morală și spirituală”, mai spune purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Acesta susține că persoanele din rândul clerului care sfidează măsurile de protecție sanitară și incită public la discreditarea unui act medical, „la banalizarea gravității bolii și a consecințelor pandemiei”, nu doar că nu reprezintă poziția Bisericii, ci se și autodiscreditează moral în societate.
„Libertatea religioasă, care, ca orice libertate responsabilă, presupune ordine, nu dezordine, este un drept fundamental al omului. Statul trebuie să ia înțelept în considerare toate precauțiile care sunt cuprinse în legislația națională și internațională cu privire la restricționarea libertății religioase, cultivând și promovând astfel, în dialog și parteneriat cu cultele religioase, esențiala pace socială în comunitate. Avem o enormă nevoie de ea”, a adăugat Bănescu.