Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) l-a luat în vizor pe Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, pentru „sfaturile” controversate pe care le-a dat unei femei abuzate de soț.
Deputatul USR Diana Buzoianu a depus reclamația. Acesta ar putea primi o amendă de până la 100.000 lei dacă va fi găsit vinovat.
„Urmează procesul de citare a părții reclamate, precum și a persoanelor care au depus petiția. După aceste audieri, Colegiul Director analizează dosarul și decide dacă cazul constituie o încălcare a demnității umane a femeilor. Și el are dreptul să aplice o sancțiune contravențională care începe de la 2.000 lei până la 100.000 lei dacă constată că a fost așa.
Din păcate, am primit și alte plângeri legate de domnul Teodosie. Acum, sincer, cred că responsabilitatea este mai mare atunci când ai o funcție, chiar și clericală, și te exprimi public.
Răspunderea și îndatorrile pe care le au astfel de persoane sunt mai mari, pentru că influențează comportamente în societate. Și aici nu vorbim de dogme religioase, aici nici o religie nu spune să nu respecți ea sau să într-o relație să nu existe un respectă reciproc”, spune președintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Csaba Asztalos, la Antena 3 CNN:
Într-o emisiune de radio, ÎPS Teodosie a scandalizat din nou opinia publică când a sfătuit o femeie care a fost abuzată de soț să își ducă crucea pentru că despărțirea nu este o soluție, mai ales că ea a primit taina cununie.
Declarația ierarhului tomitan a stârnit o mulțime de discuții și reacții, inclusiv de la ministrul Justiției și ministrul Familiei, care au exprimat o opoziție fermă față de acest tip de „sfaturi”.
“Sfaturile” ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, date la un post de radio unei femei care se plângea că soțul o abuzează psihologic reprezintă o dovadă crasă de lipsă de respect și de empatie pentru victimele violenței de orice tip, dar mai ales domestice.
Realitatea înfricoșătoare este următoarea: potrivit unui comunicat al Poliției Române din această duminică, în primele 5 luni ale acestui an, polițiștii au intervenit la 49.014 cazuri de violență domestică. În aceeași perioadă, instanțele judecătorești au emis 4.996 de ordine de protecție. Numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut în 2024 față de anul trecut.
Pentru mine, pentru Ministerul Justiției, combaterea violenței este o prioritate. Acesta este motivul pentru care am venit cu inițiativa Ordinului de protecție extins (care va intra în vigoare la finalul lunii august) sau cu voucherele acordate rapid, în limita a 16.500 lei, pentru nevoile imediate ale victimelor infracțiunilor.
Dar cum putem mediatiza mai bine toate aceste inițiative concrete dacă persoane publice cu credibilitate în ochii românilor bagatelizează violența domestică? Cum putem fi credibili când aceleași persoane publice insinuează că femeile “trebuie să își ducă crucea” alături de un abuzator și să îndure o căsnicie cu abuzuri?
Este rușinos că o persoană publică cu credibilitate pentru enoriașii români face astfel de afirmații, iar acest derapaj inacceptabil nu trebuie trecut sub tăcere”, a scris Alina Gorghiu, ministrul Justiţiei pe Facebook.