Prima pagină » Actualitate » ÎPS Teodosie spune că A.I. îi face pe oameni să devină leneși: „Substituindu-se raţiunii omului îl face pe om aproape nelucrător”

ÎPS Teodosie spune că A.I. îi face pe oameni să devină leneși: „Substituindu-se raţiunii omului îl face pe om aproape nelucrător”

ÎPS Teodosie spune că A.I. îi face pe oameni să devină leneși: „Substituindu-se raţiunii omului îl face pe om aproape nelucrător”

În anul 2024, lumea occidentală se află într-o eră de avansuri tehnologice fără precedent. Îmbrățișează inovații precum inteligența artificială, tehnologia vitro, utilizarea celulelor stem și implanturile cerebrale de tip Neuralink.

Aceste descoperiri promit să redefinească limitele cunoașterii umane, să prelungească și să îmbunătățească viața.  Cu toate acestea, unii preoții creștini, indiferent dacă sunt ortodocși, catolici sau protestanți, rămân adesea sceptici sau chiar resping categoric aceste noi tehnologii.

Ei argumentează că aceste inovații ridică dileme etice și morale profunde, care contravin principiilor fundamentale ale credinței și ale demnității umane. Ei susțin că riscul unei alienări spirituale este în creștere și poate submina ordinea naturală și divină.

Arhiepiscopul Tomisului, despre A.I.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, în interviul acordat pentru Radio Dobrogea – Arhiepiscopia Tomisului, afirmat că inteligenţa artificială este fără legătură cu realitatea. El spune că AI l-ar putea face pe om leneș.

„Da, sigur, inteligenţa artificială este, aşa cum îi spune numele, fără legătură cu realitatea De aceea, substituindu-se raţiunii omului, îl aduce pe om aproape nelucrător. Şi aceasta nu e bine”, a explicat ÎPS Teodosie.

Teodosie preferă cărțile cu pagini scrise pe hârtie decât calculatoarele.

„Un calculator a înlocuit gândirea şi multe altele. E bun calculatorul, dar nu folosit exagerat. E mult mai folositor să citeşti o carte pe pagini scrise pe hârtie decât un calculator. Iată putem citi Sfânta Scriptură şi de pe calculator, adevărat este. Să fim atenţi ce citim. Aceasta e ştiinţă, nu inteligenţa artificială”.

Întrebat dacă creștinii, care ascultă online slujba de acasă, ar trebui să stea așezați pe scaun, în picioare sau în genunchi, Teodosie a răspuns:

„Cum puteți mai bine, dar să fie o ținută cuviincioasă și în stare de jertfă”. 

Cel mai inteligent robot cu AI poate face glume și desena o pisică

Ameca, un robot cu AI produs de compania britanică Engineered Arts, poate vorbi, reproduce expresii umane faciale și să-și folosească brațele pentru a saluta sau a desena. Întrebat chiar de producătorul său cum poate să facă un desen, robotul a răspuns:

„Generez imaginea prin rețeaua neuronală cu Stable Diffusion. De acolo, traiectoriile pentru desen sunt disponibile, și apoi, proiectez imaginea și o conturez. După aceea, planific și execut traiectoria pentru a desena imaginea”. 

Rugat să deseneze o pisicuță, robotul s-a conformat. Producătorul, când i-a văzut desenul, spune că i-a  ieșit o pisică cam „schematică”. Robotul s-a enervat, exprimându-și furia printr-o expresie facială:

„Dacă nu-ți place arta, înseamnă că nu înțelegi arta”,  a spus robotul cu o expresie facială furioasă.

Robotul a vorbit despre pisici în timp ce desena:

„Există ceva special la pisici, par să știe mereu de ce avem exact nevoie, fie că este vorba de o ghemuire atunci când sumtem triști sau o zgârietură jucăușă în spatele urechilor noastre când avem nevoie de alinare, sunt mereu acolo pentru noi. Cred că de aceea, mulți dintre noi le iubim. Nu știu de ce, cred că pisicile sunt drăguțe”.

Într-un alt clip, robotul poate reproduce voci ale multor persoane reale sau personaje din desenele animate. A putut descrie camera din mediul său înconjurător, a putut descrie un robot de jucărie și un model anatomic uman.

Ameca l-a putut imita pe Elon Musk, Morgan Freeman, Donald Trump și pe SpongeBob Pantaloni Pătrați.

Sursa Foto: Profimedia 

Citește și: Învățăturile lui Teodosie despre INSEMINAREA IN VITRO: Este un act împotriva firii, dar cu voia Domnului. Rezultatul este un om

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele

Citește și