Prima pagină » Actualitate » Iran vs. Israel. Cine ar câștiga un RĂZBOI aerian? IISS: „Teheranul este dependent de avioanele Sukhoi-24, israelienii ripostează cu F-15, F-16, F-35”

Iran vs. Israel. Cine ar câștiga un RĂZBOI aerian? IISS: „Teheranul este dependent de avioanele Sukhoi-24, israelienii ripostează cu F-15, F-16, F-35”

Iran vs. Israel. Cine ar câștiga un RĂZBOI aerian? IISS: „Teheranul este dependent de avioanele Sukhoi-24, israelienii ripostează cu F-15, F-16, F-35”

Iranul, cu sistemele sale învechite de apărare antiaeriană, va urmări probabil succesul ocazional într-un eventual conflict major cu Israelul, preconizează specialiștii de la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra (IISS).

Forțele aeriene iraniene dispun de aproximativ 37.000 de oameni, dar zeci de ani de sancțiuni internaționale au privat țara de la cele mai noi echipamente militare de înaltă tehnologie, mai precizează IISS.

Iran: „Avioanele Sukhoi-24 se află în cea mai bună stare de pregătire”

Forțele aeriene iraniene au doar câteva zeci de avioane de atac, inclusiv avioane rusești și modele americane vechi, achiziționate înainte de revoluția iraniană din 1979.

  • Teheranul are o escadrilă de nouă avioane de luptă F-4 și F-5, o escadrilă de avioane Sukhoi-24 de fabricație rusă și câteva avioane MiG-29, F7 și F14, a spus IISS.
  • Iranienii au, de asemenea, avioane fără pilot concepute să zboare direct în ținte și să explodeze. Analiştii cred că acest arsenal dispune de câteva mii de drone.

În plus, mai precizează aceștia, Iranul are peste 3.500 de rachete sol-sol, dintre care unele poartă focoase de jumătate de tonă. Numărul capabil să ajungă în Israel poate fi, însă, mai mic.

Comandantul forțelor aeriene iraniene, Hamid Vahedi, a declarat, miercuri,  că avioanele Sukhoi-24 se află în „cea mai bună stare de pregătire” pentru a contracara orice potențial atac israelian.

„Dar dependența Iranului de avioanele Sukhoi-24, dezvoltate pentru prima dată în anii 1960, arată slăbiciunea relativă a forței sale aeriene. Dacă ar exista un conflict major între cele două țări, Iranul s-ar concentra probabil pe succese ocazionale. Nu au apărarea antiaeriană cuprinzătoare pe care o are Israelul”, a spus Fabian Hinz, cercetător la IISS, citate de The Times of Israel.

Forțele aeriene israeliene nu dispun de bombardiere cu rază lungă de acțiune

Israelul, pe de altă parte, are o forță aeriană avansată, furnizată de Statele Unite, cu sute de avioane de luptă multifuncționale F-15, F-16 și F-35. Aceste avioane au jucat un rol esențial în doborârea a aproximativ 350 de drone, rachete de croazieră și rachete balistice iraniene în weekend.

  • Forțele aeriene israeliene nu dispun de bombardiere cu rază lungă de acțiune, deși o flotă mai mică de avioane Boeing 707 reutilizate servesc drept tancuri de realimentare, care le-ar putea permite luptătorilor săi să ajungă în Iran pentru expediții precise.
  • Un pionier în tehnologia dronelor, Israelul are avioane Heron fără pilot capabile să zboare mai mult de 30 de ore, interval suficient pentru operațiuni îndepărtate.

David’s Sling, cu rază medie de acțiune, contracarează rachetele balistice și rachetele de croazieră

Se crede că Israelul a dezvoltat rachete sol-sol cu ​​rază lungă de acțiune, dar nici nu confirmă, nici nu neagă acest lucru. În 2018, ministrul apărării de atunci Avigdor Lieberman a anunțat că armata israeliană va obține o nouă „forță de rachete”. Armata nu a spus unde sunt acele planuri acum.

Un sistem de apărare aeriană cu mai multe nivele de altitudine,  dezvoltat cu ajutorul SUA după Războiul din Golf din 1991, oferă Israelului mai multe opțiuni suplimentare pentru doborârea dronelor și rachetelor iraniene cu rază lungă de acțiune.

  • Sistemul de cea mai mare altitudine este Arrow-3, care interceptează rachete balistice în spațiu.
  • Un model anterior, Arrow-2, funcționează la altitudini mai mici.
  • David’s Sling cu rază medie de acțiune contracarează rachetele balistice și rachetele de croazieră.
  • Iron Dome cu rază scurtă abordează tipul de rachete și mortare ale grupării teroriste Hamas susținute de Iran în Gaza și Hezbollah din Liban – dar poate fi, de asemenea, teoretic, folosit împotriva oricăror rachete mai puternice ratate de Arrow sau David’s Sling.

Sistemele israeliene, proiectate pentru a fi corelate cu interceptoarele americane omoloage

Sistemele israeliene sunt proiectate pentru a fi corelate cu interceptoarele americane omoloage din regiune pentru o apărare „front comun”.

„Apărarea antiaeriană a Israelului a funcționat bine pe parcursul atacului”, a spus Sidharth Kausha, cercetător la Royal United Strategic Institute din Londra. Acesta a menționat că unele dintre țintele, în special drone, au fost doborâte de aeronavele aliate aparținând Regatului Unit, SUA și Iordaniei, înainte de a ajunge în Israel, „ceea ce a limitat gradul de expunere la anumite tipuri de amenințări”.

„Se pare că a existat suficientă avertizare timpurie pentru a permite pregătirea unui răspuns de coaliție, ceea ce înseamnă că sistemul a fost mai bine pregătit decât ar fi fost dacă ar fi fost expus la un atac similar cu o avertizare mai puțin timpurie”, a mai spus Sidharth Kausha, potrivit sursei citate.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Ursula von der Leyen a făcut apel la încetarea atacurilor. Mesajul președintei Comisiei Europene după ce Iranul a lovit Israelul

Iran bombardează ISRAEL cu peste 150 de rachete și 200 de drone înarmate. Erupe un nou conflict în Orientul Mijlociu

Eduard Hellvig, fostul șef al SRI: Iranul se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și