IRANUL dă vina pe armata siriană pentru căderea dictatorului Bashar al-Assad: „Nu ne-au cerut niciodată ajutor”
Iranul susține că nu a primit nicio solicitare de sprijin din partea președintelui sirian Bashar al-Assad înainte de căderea acestuia. Totodată, oficialii iranieni au criticat critică siriană pentru incapacitatea de a răspunde rapid avansului rebelilor și avertizează asupra posibilelor mișcări ale Israelului în noul context geopolitic.
Iranul a transmis că nu a fost solicitat de președintele sirian Bashar al-Assad pentru sprijin militar în fața avansului forțelor rebele, punând responsabilitatea pentru prăbușirea regimului pe seama armatei siriene, care nu a reacționat corespunzător la viteza cu care s-au desfășurat evenimentele.
Anunțul a fost făcut de ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, într-un interviu televizat difuzat duminică seara, informează EFE, citată de Agerpres.
„Nu ne-au cerut niciodată ajutor”, a declarat Araqchi, precizând că misiunea Teheranului în Siria nu a fost să înlocuiască armata locală.
„Prezenţa noastră în ţară era pentru a ne confrunta cu Statul Islamic”, a adăugat el.
În plus, ministrul a precizat că Iranul a fost luat prin surprindere de viteza avansului forțelor rebele, deși Teheranul avea informații despre mișcările coaliției conduse de Organizația Islamistă pentru Eliberarea Levantului (HTS).
„Însă ceea ce a fost surprinzător a fost incapacitatea armatei siriene şi viteza neașteptată a evenimentelor”, a subliniat oficialul iranian.
Araqchi a criticat și lipsa de dialog a lui Bashar al-Assad cu opoziția siriană, deși Teheranul l-a sfătuit să ia această măsură. Actual exilat la Moscova, Assad a fost acuzat că nu a adoptat o strategie mai deschisă în fața adversarilor politici.
De asemenea, ministrul iranian a atras atenția asupra posibilității ca Israelul să profite de situația creată.
„Monitorizăm situația pentru a ne asigura că preocupările existente nu devin realitate”, a declarat Araqchi.
Regimul condus de Bashar al-Assad făcea parte din așa-numita „Axă a Rezistenței”, o alianță anti-israeliană formată din Iran, Hamas, Hezbollah, rebelii houthi din Yemen și miliții irakiene. Iranul a fost unul dintre principalii susținători ai regimului Assad în timpul războiului civil sirian, oferindu-i sprijin militar și logistic.
Între timp, fostul președinte sirian Bashar al-Assad a fost confirmat la Moscova, unde ar fi primit azil politic împreună cu familia sa, potrivit presei de stat ruse, care citează surse de la Kremlin. Informația a fost preluată și de BBC, care precizează că nu a putut verifica independent veridicitatea acestei știri.
Reacția României după căderea regimului Bashar al-Assad: „Poporul sirian s-a eliberat de dictatură”
Ministerul român al Afacerilor Externe a publicat o declarație în legătură cu evenimentele care au dus, duminică, la prăbușirea regimului președintelui Bashar al-Assad.
„Poporul sirian s-a eliberat de dictatură”.
România subliniază necesitatea păstrării unității și integrității teritoriale a Siriei și susține un viitor liber și pașnic pentru Siria, care să asigure protecția drepturilor fundamentale pentru toți cetățenii, inclusiv pentru minorități. România subliniază necesitatea urgentă a reluării procesului politic pe baza Rezoluției 2254 a Consiliului de Securitate al ONU”, a transmis, duminică, Ministerul român al Afacerilor Externe, potrivit Antena 3.