Pe lângă greva din Învățământ, un alt scandal zguduie sistemul de educație din România. Elevii de clasa a VIII-au din Constanța au primit chestionare cu întrebări care au tentă sexuală. Inspectoratul școlar județean spune că nu are nicio vină.
Este vorba despre testele TIMMS, o evaluare care măsoară nivelul elevilor claselor a IV-a și a VIII-a la Matematică și Știință.
Un părinte din Constanța reclamă faptul că, pe lângă testul propriu-zis, băiatului său de clasa a VIII-a, dar și colegilor lui de la Școala 38, li s-au dat și un chestionar cu întrebări referitoare la viața privată.
Problema este și că acest chestionar a fost obligatoriu, elevii nefiind lăsați să părăsească sala până nu l-au completat. Printre întrebările deranjante se află: „Care dintre acești termeni te definesc: Fată, Băiat sau altele?”; „Aveți mașină?”; „Ai smarphone?”.
Mai mult decât atât, un alt test dat la clasă avea o întrebare unde copiii trebuiau să bifeze dacă „Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”.
Acest chestionar nu a fost însă singurul deranjant. Mama unui elev vorbește despre o așa zisă lucrare de control la biologie, unde elevul trebuia să citească propozițiile și să se decidă asupra răspunsului, încercuind numărul care exprima părerea sa.
„Majoritatea bărbaților vor să se căsătorească cu virgine”, sau „Bărbații necăsătoriți nu sunt normali”, „Bărbații care stau acasă, iar soțiile lor lucrează sunt anormali”, sunt câteva dintre propoziții. Potrivit declarațiilor mamei, această lucrare de control a fost dată chiar de directoarea școlii, care activează ca profesoară de biologie.
Referitor la acest caz, inspectorul școlar general, Sorin Mihai, spune că nu are cunoștință despre aceste chestionare.
„TIMMS sunt organizate de cei de la PISA, noi nu avem varianta lor pe hârtie, nu știu cum arată sau la ce anume se referă, sau ce a fost formulat acolo. Totul este pe parolă, și fiecare elev se loghează.
Ei au luat legătura direct cu unitățile de învățământ, testele sunt pe niște dispozitive electronic. Din ceea ce știu, testele se administrează la nivel european, și la noi sunt doar traduse. Eu nu am văzut aceste, așa că nu pot să comentez.
Nu știu procedura, noi nu avem nici un rol în acest sens. Nu știu dacă au fost asemenea întrebări, cum spune acel părinte. Noi nu avem acces la acele teste, platforma este închisă, de aceea nu pot să comentez.” a spus, pentru Replica de Constanța, Sorin Mihai, inspectorul școlar general.