Israel început administrarea celei de a doua doze de vaccin anti-Covid. Lansarea în rândul persoanelor în vârstă din Israel le-a ridicat în picioare, aceștia suportând lockddown și izolare în timpul crizei coronavirusului.
La localul de asistență Lev Ganim din orașul Netanya, locuitorii, încă cu măști de protecție, au organizat o petrecere de dans pentru a sărbători primirea celei de-a doua doze de vaccin anti-Covid.
„Sunt fericită ca o pasăre liberă astăzi, slavă Domnului că totul se va sfârși”, a spus Pnina Dembinsky, 70 de ani, o profesoară pensionară care locuiește acasă de șapte ani. „Vom fi liberi, să ieșim, să ne întâlnim familiile, prietenii, să ne bucurăm de viață așa cum știm să o facem, așa cum eram obișnuiți cu aproximativ un an în urmă. Ne vom întoarce la viața normală ”.
Nu se știe dacă vaccinurile previn transmiterea, astfel încât persoanele care au fost inoculate ar putea răspândi în continuare virusul. Chiar dacă se mândrește cu vaccinarea a 28% din populația sa de 9 milioane, Israelul a impus un al treilea lockdownl deschis, în încercarea de a limita infecțiile în creștere.
Toți israelienii cu vârsta de peste 40 de ani pot primi acum un vaccin împotriva coronavirusului, a anunțat marți Ministerul Sănătății, campania de inoculare rapidă câștigând mai multă încredere în speranța de a depăși infecțiile record.
După ce rapoartele au spus că organizațiile de întreținere a sănătății extindeau vaccinările pentru a include persoanele cu vârsta peste 40 de ani, ministerul a spus că a dat aprobarea tuturor celor patru furnizori de sănătate israelieni să o facă. Mai mult de 80% dintre israelienii cu vârsta peste 70 de ani au primit cel puțin un vaccin, împreună cu 68% dintre cei cu vârste între 60-69, 50% dintre cei cu vârste cuprinse între 50-59 și 28% dintre cei cu vârste cuprinse între 40 și 49 de ani.
În total, 2.185.289 de persoane au primit prima doză și 423.123 au primit ambele, potrivit Ministerului Sănătății.
Ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, a ordonat furnizorilor de sănătate să se pregătească să administreze până la 250.000 de doze pe zi în următoarele zile.
Ministerul Sănătății a publicat, de asemenea, o declarație a Societății Israeliene de Obstetrică și Ginecologie, recomandând ca vaccinurile să fie administrate femeilor însărcinate și mamelor care alăptează care sunt interesate să-l primească, mai ales dacă au factori de risc COVID-19 și după consultarea medicilor lor. Acesta a spus că „singurul motiv” pentru care nu există o recomandare generală pentru vaccinarea femeilor însărcinate este că acestea au fost excluse din studiile companiilor de vaccinare. Declarația a venit pe fondul mai multor cazuri de femei israeliene însărcinate care se îmbolnăveau în mod critic de COVID-19.