„Istoria comunismului din România”, o nouă MATERIE pentru elevi. În ce clase va fi obligatorie
This browser does not support the video element.
Elevii de clasa a 12-a şi a 13-a seral vor avea, de anul viitor, o nouă materie obligatorie: „Istoria comunismului din România”. Anunțul a fost făcut, luni, de către ministrul Educației, Ligia Deca, la 35 de ani de la începutul Revoluției din 1989.
„Vor fi abordate subiecte care vizează atât represiunea şi formele de rezistenţă, cât şi viaţa cotidiană. Această materie nu e un simplu curs despre trecut. Nu va fi o judecată, a unora sau a altora. Va explica elevilor cele petrecute invitându-i la o reflecţie critică”, a declarat ministrul Educaţiei, Ligia Deca.
Pentru foarte mulți elevi perioada comunismului se rezumă la ce au auzit în casă de la părinţi şi bunici, notează Știrile Pro TV.
„Toate persoanele care voiau să spună ceva fie ajungeau în închisoare fie plăteau cu viaţa, dacă spuneau ceva foarte urât de domnul Ceauşescu. Lumina era în anumite intervale orare, că nu puteai să faci aproape orice, că era coada pentru lapte, ciocolată şi diferite chestii, asta din ce mi-a povestit mama”, spune un adolescent.
Materia este structurată în 13 capitole, organizate cronologic și tematic, atingând subiecte precum instituţii de stat şi de partid, relaţii internaţionale, politici represive, structuri sociale şi politici în domeniul educaţiei, sănătăţii şi culturii.
„Contează foarte mult cum vor arăta manualele, contează cine şi cum va preda. Cred că e foarte importantă experiența directă, ca aceşti copii să vadă locurile, să cunoască oamenii, să înveţe să lucreze direct cu surse, fie că este vorba de documente, artefacte şi cred că este important că accentul să fie pus pe realităţile comunismului, nu pe structura instituțională, nu pe funcţionarea teoretică a partidului, ci pe realitatea de zi cu zi a comunismului”, spune istoricul Cosmin Popa.
Sursa Foto: Profimedia