Prima pagină » Actualitate » Istoria evreilor şi Holocaustul, disciplină la liceu și școlile profesionale. Când ar putea fi introdusă

Istoria evreilor şi Holocaustul, disciplină la liceu și școlile profesionale. Când ar putea fi introdusă

Istoria evreilor şi Holocaustul, disciplină la liceu și școlile profesionale. Când ar putea fi introdusă
Deputații au dezbătut proiectul de lege / Sursa foto: Mediafax Foto - caracter ilustrativ

Deputaţii au aprobat, în plenul de miercuri, o propunerea legislativă care prevede introducerea disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul” în trunchiul comun ale învăţământului liceal şi profesional, începând cu anul școlar 2023 – 2024.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr.1/2011, precum şi a Legii nr.174/2019 privind înfiinţarea Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România. Intervenţiile legislative vizează introducerea disciplinei şcolare „Istoria Evreilor. Holocaustul” în planurile-cadru ale învăţământului liceal şi profesional, parte a trunchiului comun, respectiv instituirea şi acordarea premiului Muzeului Naţional de Istorie a Evreilor şi al Holocaustului din România, se arată în documentul adoptat miercuri de deputați, prima cameră sesizată.

Cine elaborează manualele

Proiectul de lege, inițiat de șapte deputați și senatori, prezentat în 18 octombrie, în procedură de urgență, a fost adoptat cu 270 de voturi „pentru”, opt „împotrivă”, 25 de abţineri şi trei deputaţi nu au votat.

Acesta a fost inițiat de Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR), 3 deputați de la minorități, inclusiv comunitatea evreiască – Ovidiu Victor Ganţ, Varujan Pambuccian, Silviu Vexler, Sorin Cîmpeanu (PNL) și Anca Dragu (USR).

„Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România «Elie Wiesel» și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6 alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației”, se arată în proiectul adoptat.

În plus, cadrele didactice care predau disciplina «Istoria Evreilor. Holocaustul» pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate.

Proiectul de lege a fost înaintat miercuri spre Senat, for decizional.

Recent, pe 11 octombrie 2021, a fost marcată Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. Mai mult, consolidarea educației privind Holocaustul pentru elevii români este unul dintre punctele din angajamentul asumat de România, prezentat în 13 octombrie, de președintele Klaus Iohannis, în cadrul Forumului dedicat Comemorării Holocaustului și Combaterii Antisemitismului, la Malmö, Regatul Suediei.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele