Istoria mititeilor. Preparatul cel mai POPULAR din bucătăria românească este de origine străină

Publicat: 01 12. 2024, 16:55
Actualizat: 01 12. 2024, 16:56
Istoria mititeilor. Preparatul cel mai POPULAR din bucătăria românească este de origine străină
Mititei sau „Micii” reprezintă unul dintre cele mai populare preparate tradiționale din bucătăria românească. Mititeii sunt de origine orientală, fiind inspirați după „ ćevapi” din bucătăria turcească. 
Un mititel constă dintr-un rulou de carne de vită, miel sau porc tocată la grătar, dar prin condimente precum usturoi, piper negru, cimbru, coriandru, anason, salvie și uneori un strop de boia de ardei
  • 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
  • 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
  • 4 grame de enibahar pisat mărunt
  • 2 grame de coriandru pisat mărunt
  •  2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
  • 1 gram de anis stelat pisat mărunt
  • 8 grame de bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriţă de zeamă de lămâie
  • 1 lingură de untdelemn
  • 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute

În amestec se adaugă și bicarbonat de sodiu și bulion sau apă.  De obicei, mititeii se servesc cu muștar, cartofi prăjiți și murături (legume murate).

Potrivit unei povești populare, „mititei” ar fi fost inventați la Carul cu Bere, în 1920, potrivit Libertatea. Dar în realitate, au apărut la sfârșitul secolului al XIV-lea, în Imperiul Otoman.

De-a lungul timpului, rețeta a pierdut unele dintre ingredientele originale, cum ar fi semințele de chimen și piperul cu boabe. Pentru că era interzis să consume carne de porc, turcii mâncau mititei din carne de miel sau vită.

Mititeii sunt foarte populari în întreaga țară, cu aproximativ 440 de milioane de porții consumate anual în România.

Micii sunt consumați în case, restaurante și puburi, dar sunt probabil cei mai asociați cu grătarul în aer liber. Deoarece mulți români sărbătoresc Ziua Internațională a Muncii (1 mai) prin grătare și picnicuri, mici au devenit foarte legați de această sărbătoare în ultimii ani, 30 de milioane de mititei fiind consumați în România pe 1 mai 2019.

Mititeii sunt uneori numiți „mâncarea națională a României” în mass-media, deși nu există o astfel de denumire oficială.

În 2018, între 5% și 10% din totalul mititeilor produși în România au fost exportați, în principal către țări cu comunități mari de români, precum Italia, Spania și Regatul Unit.


Sursa Foto: Shutterstock

Citește și:  Medicul Vlad Ciurea a făcut calculul. Câți MITITEI trebuie să mâncăm, de fapt