Prima pagină » Actualitate » Istoricul Bogdan-Ion Jelea, LANSARE inedită de carte. Tema de dezbatere care a reunit peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic

Istoricul Bogdan-Ion Jelea, LANSARE inedită de carte. Tema de dezbatere care a reunit peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic

Bogdan-Ion Jelea, istoric și politolog, și-a publicat –  în prezența a peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic – cartea „Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară”, având la bază lucrarea sa de doctorat, susținută la SNSPA în anul 2023.

Astfel, editura Oscar Print a organizat, împreună cu Biblioteca Academiei Române, o lansare de carte inedită, tema aleasă fiind extrem de actuală în dezbaterea publică de astăzi și anume populismul.

Bogdan-Ion Jelea, analiză complexă a evoluțiilor ideologice, culturale și civilizaționale

Lansarea de carte a reunit peste 100 de personalități ale mediului universitar și politic, foști și actuali miniștri, prim-miniștri, parlamentari și europarlamentari, prilejuind o dezbatere deschisă moderată de autor și de Profesorul Andrei Țăranu, care semnează și prefața volumului.

După doi ani de la o altă manifestare de prestigiu – publicarea volumului Aristocratul – Confesiunile lui Constantin Bălăceanu-Stolnici în dialog cu Bogdan-Ion Jelea, autorul „recidivează“ cu „Avatarurile populismului național românesc în primii 100 de ani: de la Mișcarea pașoptistă la Mișcarea legionară”, în care face o analiză complexă a evoluțiilor ideologice, culturale și civilizaționale, concluziile cercetării atingând inclusiv manifestările și fenomenele prezentului.

„Un unghi original, capabil să inspire căi originale de interpretare a trecutului”

 „O carte care propune o viziune nouă asupra perioadei construirii statului național român, de la 1848 până la 1918, cu o prelungire asupra epocii interbelice. Termenul de populism, ca toate „ismele”, are conținut peiorativ și poate arunca o lumină maculată asupra primului și, posibil, singurului program temeinic de țară pus în practică de români în ultimele secole.

Dar autorul nu are asemenea intenții, așezând populismul românesc în cadrele sale europene și internaționale. Considerând legionarismul drept o formă de populism autohton inspirat din zona fascismului european, autorul reconstituie și analizează cu talent o perioadă frământată, așezată sub un unghi original, capabil să inspire căi originale de interpretare a trecutului“, este recomandarea făcută de Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, cu privire la cartea lansată.

Bogdan-Ion Jelea se află la al doilea demers publicistic de anvergură

Cunoscut publicului larg mai degrabă din dezbaterile televizate, unde este adesea invitat în calitate de analist, sau din presă, unde colaborează cu mai multe platforme, ca editorialist, Bogdan-Ion Jelea se află la al doilea demers publicistic de anvergură, pe lângă articolele științifice din reviste românești și internaționale de specialitate.

Licențiat în Management, la ASE, și în Istorie la Universitatea București, autorul și-a completat pregătirea formală în zone diverse, fiind absolvent a trei programe de Masterat: Științe Militare și Informații la Universitatea Națională de Apărare Carol I, Comunicare și Relații Publice și Construcție Politică și Management Electoral în cadrul SNSPA.

Pasiunea didactică și pedagogică, alături de experiența instituțională și administrativă de peste 20 de ani l-au readus în prezent la Academia de Studii Economice, unde este cadru didactic asociat, la cursul de Guvernanță modernă.

CITIȚI ȘI:

Ostașul Nicu și Poznașul Nicușor, pe autostrada suspendată

Mara Răducanu este jurnalist de eveniment. A terminat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București și a lucrat la mai multe publicații, precum Jurnalul național, Evenimentul ... vezi toate articolele