Prima pagină » Actualitate » ISU Brașov a intervenit cu șenilata la un apel la cabana Diham. În ce stare este persoana care a solicitat ajutor

ISU Brașov a intervenit cu șenilata la un apel la cabana Diham. În ce stare este persoana care a solicitat ajutor

ISU Brașov a intervenit cu șenilata la un apel la cabana Diham. În ce stare este persoana care a solicitat ajutor
Sursa: ISU Brașov

O turistă a fost preluată duminică noapte, de la cabana Diham, de echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Brașov.

ISU Brașov a anunțat luni că duminică, 10 decembrie, în jurul 22.00, au fost anunțati că o persoana de sex feminin acuza dureri în piept la cabana Diham. În urma apelului, la fața locului s-a deplasat o șenilătă de la Secția de pompieri Predeal, pe un drum greu accesibil.

„Persoana de sex feminin în vârstă de 20 de ani a fost transportată în siguranță cu senilata până la echipajul SMURD, a fost asistată medical de către paramedici, iar ulterior aceasta a fost transportată la spital pentru investigatii suplimentare”, a transmis ISU Brașov.

O șenilata ISU Brașov a fost folosită de pompieri pentru a-l ajuta pe Moș Crăciun să ajungă la localnicii izolați din satul Peștera, comuna Moieciu de Jos, pe un drum greu accesibil, acoperit cu zapadă, cărora le-au dus pachete în 24 decembrie.

Cât de mare e stratul de zăpadă

Potrivit buletinului nivometeorologic al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) pentru perioada 9 – 11 ianuarie, în Munțuu Bucegi, unde de află cabana Diham, stratul vechi este înghețat și consolidat în mare parte, iar la suprafața stratului se întâlnesc cruste de îngheț, chiciură și zăpadă proaspătă de grosimi reduse, local viscolită. „În perioada următoare se vor semnala ninsori, în general slabe cantitativ. În apropierea crestelor sunt formate cornișe de mari dimensiuni. Pe văi sunt depozite mai însemnate de zăpadă. La supraîncărcări, pe pantele cele mai înclinate sau izolat prin ruperea cornișelor, se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii. Riscul este moderat (2)”, preciza ANM.

Sub 1.800 metri altitudine, stratul de zăpadă este mai redus ca grosime și e înghețat. Un strat de zăpadă proaspătă se întâlnește îndeosebi pe versanții sudici, unde s-au acumulat local 5-10 cm în ultimele zile, iar riscul declanșării avalanșelor de dimensiuni mici, care să angreneze zăpada nouă în alunecare peste stratul vechi și înghețat, este moderat (2). Sub 1.500 metri, stratul nu are dimensiuni importante.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și