Prima pagină » Actualitate » Italia a câștigat Marea Finală Eurovision 2021, cu piesa Zitti E Buoni. Cel mai mare eveniment muzical din lume a revenit la Rotterdam

Italia a câștigat Marea Finală Eurovision 2021, cu piesa Zitti E Buoni. Cel mai mare eveniment muzical din lume a revenit la Rotterdam

Italia a câștigat Marea Finală Eurovision 2021, cu piesa Zitti E Buoni. Cel mai mare eveniment muzical din lume a revenit la Rotterdam

Italia a câștigat concursul Eurovision Song sâmbătă, cu rockerii Maneskin care au furat spectacolul de la Rotterdam. Måneskin a câștigat al 65-lea concurs Eurovision, care a avut loc sâmbătă seara la Rotterdam. 

Intervievat de îndată ce victoria lor a devenit clară, solistul Damiano David a exclamat:

„Vrem să spunem întregii Europe, întregii lumi – rock and roll-ul nu moare niciodată!”

Cine reprezintă Italia în Eurovision?

Måneskin care reprezintă Italia anul acesta, este formată din vocalistul Damiano, basistul Victoria, chitaristul Thomas și Ethan la tobe.

Membrii se cunosc cu toții de când erau la școală, dar trupa nu a fost creată până în 2015. Influențele lor muzicale includ rock, reggae, funk, pop și rap, deci au un stil muzical foarte versatil. Numele formației provine din cuvântul danez pentru „lumina lunii”, în omagiu adus țării de origine a basistului Victoria. În 2018 trupa a devenit bine cunoscută pentru piesele sale Morirò da Re și Torna a casa, înainte de a lansa albumul Il ballo della vita.

Piesa lor Eurovision din 2021 se numește Zitti E Buoni și piesa este despre a fi diferit.

Elveția părea pregătită să câștige după ce avuseseră votate juriile naționale, cu un avans restrâns asupra Franței, dar Måneskin a câștigat un număr masiv de voturi telefonice din partea publicului, catapultându-l în frunte cu 524 de puncte, față de 499 ale Franței și 432 ale Elveției.

La Eurovision rockerii italieni i-au devansat pe reprezentanţii Franţei, Barbara Pravi, şi Elveţiei, Gjon’s Tears, care se aflau înaintea lor în clasamentul după numărarea tuturor voturilor juriului şi care au ocupat locurile al doilea, respectiv al treilea, cu 499, respectiv 432 de puncte.

Restul topului 10 a fost completat de Islanda (378), Ucraina (364), Finlanda (301), Malta (255), Lituania (220), Rusia (204) şi Grecia (170).

Reprezentantul Marii Britanii, James Newman, a fost singurul concurent care nu a obţinut niciun punct nici din partea juriilor naţionale, nici din partea publicului.

39 de țări au participat la competiția din acest an care a avut loc în Olanda, țara de origine a câștigătorului Eurovision din 2019, Duncan Laurence. Finalul live a avut loc în Ahoy Arena din Rotterdam, cu 3.500 de fani prezenți.

România nu s-a calificat în finală

Un număr limitat de fani au fost autorizați să intre în Ahoy Arena din Rotterdam, cu 3.500 de persoane care trebuie să dea dovada unui test Covid negativ. Dar acest lucru nu a reușit să-i descurajeze pe fani să nu se prezinte pentru a sărbători

Puncte culminante

Concurenta rusă Manizha i-a enervat pe conservatori cu piesa ei „Femeia rusă” – chiar dacă a uimit publicul în semifinale cu o rochie imensă în stil păpușă rusească care s-a deschis pentru a-i dezvălui cântăreața într-un costum roșu.

Eurovision a avut, de asemenea, prima sa gazdă transgender, cu vedeta olandeză YouTube, Nikkie de Jager, mai cunoscută sub numele de NikkieTutorials, care s-a alăturat echipei de prezentare.

Câștigul lui Maneskin a fost doar a treia victorie a Italiei în concursul extrem de popular și prima de când Toto Cutugno a câștigat  în 1990.

Ediţia din acest an, desfăşurată sub sloganul oficial „Open Up”, a oferit o veritabilă gură de aer proaspăt locuitorilor oraşului gazdă, în pofida situaţiei cauzate de coronavirus.

Citește și