Un judecător italian a dispus confiscarea a 779,5 milioane de euro de la Airbnb, într-un dosar în care compania este acuzată de evaziune fiscală.
Procurorii din peninsulă susțin că firma nu a reușit să colecteze un impozit de la proprietari pentru aproximativ 3,7 miliarde de euro din veniturile provenite din închirieri.
Proprietarii de locuințe Airbnb din Italia trebuie să plătească un impozit de 21% pe veniturile lor.
Reprezentanții Airbnb au declarat pentru BBC că sunt „surprinși și dezamăgiți de acțiunea anunțată de procurorul italian”.
Purtătorul de cuvânt al Airbnb, Christopher Nutly, a declarat că sediul central european al companiei a lucrat pentru a rezolva problema cu agenția fiscală italiană încă din luna iunie.
„Suntem încrezători că am acționat în deplină conformitate cu legea și intenționăm să ne exercităm drepturile cu privire la această problemă”, a mai spus Nutly.
Trei persoane care au ocupat funcții de conducere la Airbnb din 2017 până în 2021 au fost, de asemenea, cercetate, au declarat procurorii Tribunalului din Milano într-un comunicat.
În 2022, Airbnb a contestat legea italiană care impune companiei și altor furnizori de închiriere pe termen scurt să rețină 21% din veniturile din chirie de la proprietari și să-l plătească autorităților fiscale.
Firma a susținut că cerințele Italiei privind impozitarea au încălcat principiul Uniunii Europene privind libertatea de a furniza servicii în blocul comunitar al celor 27 de țări.
Instanța supremă a UE a decis ulterior că Airbnb ar trebui să respecte cerințele.
În ultimii ani, autoritățile italiene au sporit controlul asupra practicilor fiscale ale marilor companii precum Airbnb, care operează în țară din 2008.
Procurorii italieni au lansat anchete legate de impozite împotriva Netflix și Meta, potrivit informațiilor apărute în presa din Italia.
Partidul de guvernământ Forza Italia a declarat că țara va introduce un cod național de identificare pentru chiriile pe termen scurt.
„Acest cod va scoate la iveală veniturile celor care închiriază apartamente fără să le declare”, a declarat reporterilor liderul Forza Italia și vicepremierul Antonio Tajani.
Politicienii estimează că această mișcare ar putea crește veniturile fiscale ale Italiei cu 1 miliard de euro.
Vă recomandăm să citiți și: