Mitul șamponului cu cafeină, devenit tot mai popular drept „soluția” pentru căderea părului a fost analizat de experți, care susțin că rezultatele sale sunt discutabile, îndemându-i mai degrabă pe cei care se confruntă cu această problemă către alte „două tratamente dovedite”.
Șamponul cu cafeină, un produs care a devenit foarte popular în magazinele de cosmetice și farmacii în ultimii ani, este promovat adesea ca un remediu pentru căderea părului, însă, un expert în domeniul medical a ridicat semne de întrebare cu privire la eficiența acestuia, declarând că efectele sale sunt, în mare parte, un mit.
Un studiu din 2007 a sugerat că extractul de cafeină poate stimula regenerarea foliculilor de păr în mediu de laborator, ceea ce a dus la crearea acestor șampoane. Cu toate acestea, o analiză efectuată de LloydsPharmacy a arătat că 41% dintre utilizatorii celor patru mărci principale de șampoane cu cafeină le consideră ineficiente în promovarea creșterii părului.
Dr. Bhavini Shah de la LloydsPharmacy a explicat că „nu există suficiente dovezi” pentru a susține că șampoanele cu cafeină funcționează eficient pe scalpul uman.
„În general, șampoanele cu cafeină nu sunt aprobate de comunitatea medicală pentru a trata căderea părului. Medicii din Marea Britanie recomandă în mod obișnuit tratamente medicale precum finasterida sau minoxidilul, care au fost demonstrate clinic ca fiind eficiente,” a adăugat ea.
Dr. Asi Peretz, un specialist în transplantul de păr, a discutat pe TikTok despre șampoanele cu cafeină, menționând că acestea ar putea ajuta la reducerea nivelului de DHT (dihidrotestosteron) din scalp, dar nu vor restabili părul în zonele chelite.
„Ar putea ajuta ușor cu un pic de densitate, dar nu va aduce înapoi părul la nivelurile dorite,” a explicat el.
În Regatul Unit, doar două tratamente pentru căderea părului sunt susținute de dovezi clinice solide: finasterida, care blochează acțiunea enzimei 5-alfa-reductază, și minoxidil, un alt tratament eficient.
Dr. Shah recomandă finasterida, precizând că aceasta reduce nivelurile de DHT, prevenind astfel căderea părului și ajutând la creșterea părului nou.
LloydsPharmacy a avertizat, însă, că utilizatorii ar trebui să fie conștienți de posibilele efecte secundare ale șamponului cu cafeină, cum ar fi iritarea scalpului.
„Verificați eticheta pentru efectele secundare înainte de utilizare și consultați un medic la primul semn al unei probleme,” a încheiat acesta, potrivit Mirror.co.uk.