Nelipsita ceapă ar putea deveni o raritate. Seceta a afectat din plin producția, iar prețurile la leguma banală au „explodat”.
Românii consumă foarte multă ceapă și efectele crizei se resimt din plin. Un kilogram costă acum și de trei ori mai mult decât în 2022.
Ceapa este nelipsită din aproape orice preparat, fie că vorbim de salate, ciorbe, tocănițe și da, chiar și deserturi.
Ceapa crudă, înăbușită, călită sau caramelizată este savurată de toți gurmanzii dornici atât de dulceață, cât și de iuțeală. Cea mai căutată ceapă în România este ceapa diamant, scrie portalul stirileprotv.ro.
Proprietarul unui restaurant spune că, în localul său, ceapa este folosită la tocănițe, ciulama, sosul de ostropel, preparate absolut delicioase, cerute de aproape toți clienții.
Vlogger-ul culinar Gina Bradea ne sfătuiește să nu ne zgârcim la ceapă, când o folosim, dar ce facem dacă vine criza? În ultimul an, prețurile au „bubuit” la ceapă, din cauza secetei.
Astfel, unele state, precum Maroc, Turcia sau India au ajuns să interzică exporturile pentru a-și asigura consumul intern. Mai mult, în țări precum Filipine un kg de ceapă este mai scump decât unul de carne!
România depinde tot mai mult de importuri. Producția de ceapă românească scade de la an la an. În 2022 a ajuns la 263.000 de tone, față de 370.000 în 2020.
Ceapa este o legumă pretențioasă, care are nevoie de multă apă, dar și de condiții speciale de depozitare, ca să țină tot anul. Românii rămân fără ceapă, deoarece nu au nici sisteme de irigații, dar nici depozite specifice.
Se resimte lipsa acestui aliment mai ales în lunile decembrie, ianuarie, februarie, martie și aprilie. Cealaltă cultură, numită ceapă cu trecerfe peste iarnă, poate fi recoltată începând cu 15 iunie, explică inginerul agronom Irinel Crăciun.
În piețe și în magazine, un banal kilogram de ceapă costă chiar și 6 lei, în condițiile în care acum un an prețul era și de 2 lei. Ceapa roșie este însă cea mai scumpă, costând 10 lei kilogramul, informează sursa citată.