ITP 2024. Ce mașini sunt respinse la inspecția tehnică periodică
Codul Rutier a suferit mai multe modificări, iar regulile sunt clare pentru șoferi – cine nu respectă prevederile, riscă sancțiuni dure din partea autorităților, scrie capital.ro. Este valabil și când vorbim de inspecția tehnică periodică (ITP).
Unele mașini vor fi respinse la ITP, mai arată sursa citată.
Astfel, șoferii riscă sancțiuni dacă nu respectă regulile și aici vorbim despre elemente de siguranță, precum starea parbrizului și prezența afișelor sau a foliilor care reduc vizibilitatea.
Ce mașini sunt respinse la ITP
Potrivit legii, parbrizul este o componentă de siguranță foarte importantă a mașinii. Nu e de mirare că, la verificare, autoritățile se uită cu multă atenție la parbrizul autoturismului.
Legea le interzice șoferilor să lipească afișe sau folii pe parbriz, dacă acestea obturează vizibilitatea. Totodată, există și reguli stricte pentru situația în care parbrizul este spart.
Toate problemele semnalate trebuie rezolvate, altfel mașina nu va trece de inspecția tehnică periodică.
În schimb, situațiile în care există o fisură mică sau este prezent un punct în care a sărit sticla, fără a obtura vizibilitatea, nu reprezintă o problemă. Asta înseamnă că șoferii pot circula pe drumurile publice cu parbrizul crăpat, dacă vizibilitatea nu este obturată.
Dacă, însă, avaria la mașină este evident, iar polițiștii te opresc în trafic, riști o amendă destul de mare. Tocmai din acest motiv se recomandă înlocuirea parbrizului dacă a suferit o avarie importantă. Potrivit legii, parbrizul se schimbă numai cu dovadă de reparație eliberată de Poliție sau de la firma de asigurări.
„Constituie contravenții și se sancționează cu 2 sau 3 puncte amendă […] neîndeplinirea obligației proprietarului sau a utilizatorului de autovehicul de a solicita documentul de constatare a avariilor produse acestuia în alte împrejurări decât în urma unui accident de circulație”, arată legea.
Să mai spunem și că, în cazul unui accident ușor, care a dus la fisurarea parbrizului, șoferii au la dispoziție 24 de ore să declare incidentul la Poliție sau la firma de asigurări. Cine nu face acest lucru, riscă o amendă de până la 825 de lei și suspendarea permisului pentru 30 de zile.
Dacă este vorba despre incident produs în alte împrejurări, nedeclararea acestuia se sancționează cu amendă între 330 și 495 lei.
CITEȘTE ȘI:
Anunțul RAR pentru șoferi! Stațiile ITP vor fi închise în toată țara pentru 2 zile