Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea, cere intervenția Avocatului Poporului, Renate Weber, într-un mesaj public transmis pe Facebook. „Sunteți mamă, luptați că o mamă! Ne dorim o judecată dreaptă și corectă!”, a transmis el.
„Zilele acestea, citind știrile apărute în legătură cu cazul Elenei, mi-a atras atenția un articol în care era redată declarația Avocatului Poporului, doamna Renate Weber, și aș dori să fac un apel public către doamna avocat.
Redau mai jos declarația dânsei: ”Decizia CJUE din 21 decembrie 2021 mi se pare problematica. Nu pentru că proclamă supremația dreptului european, căci acolo unde acest drept există el face parte oricum din dreptul nostru intern, conform art 11 din Constituție. Ci pentru că deschide o portiță prin care judecători ignoranți sau de rea credință (există și aceste categorii, din păcate) vor interpreta abuziv decizia CJUE și vor înlătura obligativitatea deciziilor CCR. Practic vor încalcă Legea fundamentală a României, iar de la acest moment încolo orice va fi posibil. Repet, e vorba de cei care sunt fie prea ignoranți să înțeleagă decizia CJUE, fie au o agenda proprie în afară principiilor statului de drept”.
Se pare că a avut dreptate, cazul Elenei Udrea îi confirmă afirmația. Rog public Avocatul Poporului să intervină și să întreprindă măsurile necesare pentru a sesiza Curtea Constituțională cu privire la nelegalitatea condamnării unui cetățean român, a Elenei Udrea, în urmă interpretării abuzive a deciziei CJUE, așa cum domnia să a precizat, și înlătura Constituția României.
Fac un apel la doamna Renate Weber să se implice în acest caz, și sunt convins că pentru Avocatul Poporului nu contează că este vorba despre cetățeanul Elena Udrea, sau alt cetățean român. V-ați consacrat că fiind o femeie curajoasă. Sunteți mamă, luptați că o mamă! Ne dorim o judecată dreaptă și corectă!”, a scris el pe pagina sa de Facebook.
Pe lângă mesaj, el a postat și o fotografie, în care se plimbă alături de Elena Udrea.
Autoritățile din Bulgaria vor să știe în ce condiții va face Elena Udrea închisoare în România, a anunțat, joi, Ministerul Justiției, care a precizat că cererea venită de la Sofia a fost trimisă Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
„Ministerul Justiției a primit, astăzi, 14 aprilie 2022, cererea autorităţilor judiciare de executare din Bulgaria, înregistrată la MJ cu nr. 31807/14.04.2022, cu privire la condițiile de detenție de care ar beneficia numita U.E.G. în cazul predării către România.
Cererea a fost înaintată de îndată Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea soluționării. Administrația Națională a Penitenciarelor va transmite documentul finalizat către Ministerul Justiției care, conform legii, îl va înainta Tribunalului București, ca instanță emitentă a mandatului european de arestare (MEA). Tribunalul București îl va comunica ulterior autorităților bulgare, asigurând și traducerea acestuia”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Justiției (MJ).
Ministerul Justiţiei precizează că „acordă constant asistență tuturor autorităților române şi străine implicate în procedurile de executare a mandatelor europene de arestare, care solicită sprijinul, în limitele competențelor acordate de lege şi cu respectarea deplină a independenței organelor judiciare”.
„Ministerul Justiţiei manifestă deplină deschidere şi disponibilitate şi în acest caz, cu garanția respectării rolului conferit de lege şi de legislaţia unională aplicabilă”, conchide sursa citată.
Curtea de Apel din Sofia a decis, joi, după audieri, ca Elena Udrea să rămână în arest în Bulgaria, până la extrădarea sa.
După ce miercuri amânaseră pronunțarea în dosarul în care autoritățile române solicită extrădarea Elenei Udrea, judecătorii Curții de Apel din Sofia a decis, joi, ca fostul ministru să rămână în arest preventiv în Bulgaria până se va lua o decizie în procesul privind extrădarea.
Elena Udrea a încercat să îi convingă pe magistrații bulgari să o lase în arest la domiciliu, motivând că este bolnavă și a închiriat o locuință în Bulgaria. Ea a declarat și că în România ar fi stat în arest în condiții nepotrivite.
Fostul ministru a stat în arest în ultimele zile, iar audierea s-a derulat după ce autoritățile române au solicitat extrădarea Elenei Udrea.
Fostul ministru a fost reprezentat de un avocat din România și de unul din Bulgaria, fiind asistată și de către un translator. Ea a prezentat instanței o cerere de azil pe care ar fi transmis-o autorităților din Grecia, țară în care voia să ajungă atunci când a fost reținută de autoritățile bulgare, după ce polițiștii nu au găsit-o la domiciliu pentru a pune în executare mandatul de arestare. Ca urmare, autoritățile române au început procedurile și Udrea a fost dată în urmărire generală. Apoi, ea a fost depistată pe teritoriul Bulgariei aproape de granița cu Grecia. Fostul ministru român a fost reținut în baza unui mandat al procurorului bulgar.
Elena Udrea a fost condamnată, joia trecută, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”, decizie definitivă.
Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.