Iulian Dascălu, cel mai mare dezvoltator de mall-uri din România, negociază cu Oil Terminal SA un proiect URIAȘ de ”regenerare urbană”: ”Peste 800 milioane €, cea mai mare investiție realizată, în Constanța, în ultimii ani”

Publicat: 03 03. 2023, 12:20

Acționarii Oil Terminal SA Constanța – cel mai mare operator de produse petroliere pe mare, la care statul român deține 59,62% din acțiuni – au decis să dea ”undă verde” negocierilor pentru un proiect de regenerare urbană în valoare de 815 milioane de euro, cea mai mare investiție realizată, în Constanța, în ultimii ani.

Ținând cont de investiția impresionantă, proiectul este mai mare asociere dintre o companie de stat și un antreprenor, partenerul Oil Terminal SA în derularea acestui proiect fiind cunoscutul om de afaceri Iulian Dascălu – cel mai mare dezvoltator de mall-uri din România -, fondatorul Grupului Iulius.

Oil Terminal SA Constanța ocupă o poziție strategică în Zona Mării Negre, fiind cel mai mare operator de produse petroliere pe mare, specializat în vehicularea țițeiului, produselor petrochimice lichide și a altor produse și materii prime în vederea import/exportului și tranzitului.

Un proiect spectaculos, desfășurat pe mai multe paliere

Reprezentanții companiei Oil Terminal au oferit, la sfârșitul lunii ianuarie 2023, primele informații despre acest proiect spectaculos care urmează a fi implementat pe un teren de 38 de hectare situat în Secţia Platformă Nord corp A și Corp B.

Este vorba despre hoteluri și spații de birouri (pentru sectoarele public și privat), dar și despre ” sisteme de soluţii integrate de imobile compuse din spaţii de birouri”, plus ”construirea de ansambluri de locuinţe”.

”… sisteme de soluţii integrate de imobile compuse din spaţii de birouri, comerciale şi locuinţe de tip condominiu, săli de conferinţe, săli de practicarea sporturilor de performanţă şi de masă, spaţii recreaţionale, spaţii verzi, parcări. (…).

… construirea de ansambluri de locuinţe, inclusiv locuinţe prin integrarea tehnologiilor inovatoare de producere a energiei verzi din resurse regenerabile (energia solară)”, au precizat reprezentanții Oil Terminal SA.

În cadrul acestui proiect impresionant există și un capitol dedicat investițiilor în sectorul producției de energie electrică din surse regenerabile”.

  • construirea unui parc fotovoltaic
  • soluţii de integrare de tehnologii inovatoare de producere a energiei verzi din energie solară

În data de 2 martie, acționarii Oil Terminal au aprobat și scrisoarea de intenție transmisă de Grupul Iulius, controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu, dezvoltatorul fiind cel care va asigura dezvoltarea din surse proprii şi atrase pentru acest proiect.

Extras din scrisoarea de intenție transmisă de Grupul Iulius

În anexa acestei scrisori de intenție transmisă de compania Iulius se precizează că asociatul Oil Terminal va avea ”drept de folosință asupra terenurilor aferente proiectului”, iar valoarea estimată a profitului ”ce urmează a fi obținut în primii 15 ani de funcționare a proiectului va fi detaliată ulterior”.

Compania Iulius Real Estate SRL va asigura finanțarea acestui proiect ”din surse proprii”, va realiza proiectele tehnice și documentațiile de urbanism, asigurând, totodată:

  • Managementul proiectului în faza de dezvoltare
  • Administrarea proiectului în faza de operare
Extras din scrisoarea de intenție transmisă de Grupul Iulius

Mall-urile ”Iulius”, vizitate de peste 70 de milioane de oameni în fiecare an

Membru al International Council of Shopping Centers New York, Compania Iulius – controlată de omul de afaceri Iulian Dascălu – este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, beneficiind de o experiență de peste 20 de ani în real estate și fiind prezentă în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava.

Proiectele companiei – care au schimbat percepția asupra stilului de viață, în ultimă instanță – au redefinit și revitalizat centrele urbană, integrându-se rapid în comunitate.

”Ne dorim ca IULIUS să fie în continuare un loc al inovației, al loialității și al dorinței de a aduce un impact pozitiv în orașele în care activăm. În spatele realizărilor se află peste 1.000 de angajați care, în prezent, reprezintă echipa IULIUS și care aduc, zi de zi, un plus de valoare prin intermediul proiectelor noastre”, spun reprezentanții companiei.

Totul a început la Iași acolo unde a fost inaugurat, în anul 2000, primul mall din afara Bucureștiului, dezvoltarea altor proiecte de anvergură fiind constantă.

Palas Iași – sursa – iuliuscompany.ro

La nivelul întregului portofoliu imobiliar dezvoltat de Iulius, investiţiile depăşesc cifra de un miliard de euro, existând în total aproximativ 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), reţeaua de malluri regionale Iulius Mall – din Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava.

Trebuie menționat, totodată, și primul proiect Family Market, din Miroslava (zona metropolitană a Iaşiului), concept de retail de proximitate.

Iulius Town Timișoara – sursa – iuliuscompany.ro

Anual, toate aceste spaţii înregistrează peste 70 de milioane de vizite.

”Rolul proiectelor IULIUS este cel de a imprima valoare locurilor în care ne punem amprenta, un deziderat la care contribuie dezvoltarea brandului național pe segmentul office – United Business Center. În doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind poluri regionale de business și comunități creative multinaționale în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 13 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 152.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de sedii de companii și unde lucrează peste 15.000 de angajați”, precizează reprezentanții companiei.

”Iulius” – proiecte de anvergură

Oil Terminal SA, una dintre cele mai vechi companii românești din industria petrolului

Potrivit informațiilor furnizate pe site-ul companiei, SC Oil Terminal – director general Sorin Viorel Ciutureanu – este una dintre cele mai vechi companii românești din industria petrolului.

A fost înființată în 1898, ca parte a celei mai moderne rafinării din Europa la acea vreme, respectiv “Steaua Română”.

De-a lungul timpului, societatea a avut diverse denumiri, iar în anul 1990 – în baza legii 31/1990, prin Hotărârea Guvernului României nr. 1200/12.11.1990 – a fost înființată S.C. Oil Terminal S.A. Constanța, societate pe acțiuni cu capital majoritar de stat.

Avantaje:

  • terminal de mare capaciate laMareaNeagră;
  • acces direct lacăile de comunicație rutiere și ferate;
  • trei mari depozite dotate cu rezervoare i cu o capacitate totală de depozitare de 1.700.000 m.c.;
  • capacități de încărcare/descărcare a produselor petroliere și chimice la rampele de cale ferată cu o lungime totală de 30 km;
  • conducte de transport pentru încărcare/descărcare produse petroliere și chimice.
Structură acționariat Oil Terminal SA

Activitatea principală a societăţii Oil Terminal SA este ”manipularea ţiţeiului, produselor petroliere, petrochimice, chimice lichide şi alte produse finite sau materii prime lichide pentru import, export şi tranzit”, dar sunt desfășurate, totodată, și alte activități:

  • lucrări, operațiuni cu produse petroliere, petrochimice și chimice lichide – buncherarea navelor (n.red. – aprovizionare cu combustibil a unei nave);
  • analize fizice, chimice pentru țiței, produse petroliere, petrochimice și chimice lichide;
  • operațiuni de metrologie, întreținere și reparații la echipamente și facilitați
  • cotarea acțiunilor la Bursa de Valori.

Citește și: 

Iernile tot mai blânde și EFECTELE pe termen lung

Patriarhia Română REACȚIONEAZĂ după ce Dorin Cioabă a anunțat că vrea să dea BOR în judecată. Vasile Bănescu: ”Ne aflăm în fața unui șir nesfârșit de dileme coborâtoare pe firele milenare ale istoriei”

EXCLUSIV | Tribunalul București îi administrează o dublă înfrângere lui Nicușor Dan. Anularea PUZ-urilor Sectoarelor 2 și 4, respinsă de instanță. Avocat: ”E o zi istorică, revenim la normalitate în două sectoare ale Capitalei!”

EXCLUSIV | Noi informații din ancheta deschisă de DIICOT după ”deturnarea” licitației pentru stadionul ”Extensiv Craiova”. Ce au decis procurorii în urma audierii lui Victor Pițurcă, a fiicei și a ginerelui său

EXCLUSIV | DIICOT a destructurat mai multe rețele de trafic de migranți: patru dosare penale, 90 de suspecți și 170 de migranți prinși chiar în ziua perchezițiilor la pensiuni și parcări din zona de vest!

EXCLUSIV | De ce a ”refuzat” Clotilde Armand 3 milioane € din PNRR destinate stațiilor STB inteligente: ”La acest proiect nu am participat” / ”În clădirea de pe Banu Manta se face orice, mai puțin administrație”