Iulian Dumitrescu (PNL), „Baronul Lamborghini”, știa că firma care a introdus gaze pe strada surpată la Slănic a făcut lucrări de mântuială
This browser does not support the video element.
Consiliul Județean Prahova, coordonat ”din umbră” de liberalul Iulian Dumitrescu – pentru că oficial este suspendat din funcție, după acuzațiile din dosarul de corupție -, a acordat cu regim de ”urgență” autorizația pentru lucrările de introducere a rețelei de gaze în Slănic, inclusiv pe strada surpată săptămâna trecută, și în mai multe comune din județ, fără a avea studii geotehnice. Primarul din Slănic i-a trimis mai multe sesizări lui Iulian Dumitrescu, ”Baronul Lamborghini”, în care reclama calitatea lucrărilor, lăsarea drumului fără asfalt timp de mai multe luni, apoi calitatea proastă a betonului, care ”s-a fărâmițat”. Situația nu s-a schimbat, iar acum, o parte a unui drum dintre cele pe care s-au făcut lucrări s-a surpat, formând un crater de 15 metri lungime și trei metri adâncime.
- Președintele suspendat al Consiliului Județean (CJ) Prahova – acuzat de procurorii DNA de luare de mită și fals în declarații într-un alt caz care are legătură cu patronul unei firme cu contracte de la CJ – este considerat de unii locuitori din Slănic drept principalul responsabil pentru că „a distrus orașul pentru o pungă cu bani”. (mai multe detalii AICI)
- Documente obținute de Gândul arată clar că, la Slănic, Consiliul Județean Prahova, la solicitarea președintelui Iulian Dumitrescu, a eliberat în 2023 o autorizație de construire în regim de urgentă pentru lucrările de introducere a rețelei de gaze, inclusiv pe strada 23 August, care s-a surpat în 25 aprilie 2024.
- În multiplele adrese trimise, primarul din Slănic, Costea Daneluș, îi cerea încă din decembrie 2023 lui Iulian Dumitrescu să verifice dacă firma care a executat lucrările, cu bani din fonduri europene, și-a respectat obligațiile contractuale – având în vedere că a lăsat gropi în urma lucrărilor și că a folosit asfalt de proastă calitate -, dar și să le ceară să intervină rapid pentru astuparea șanțurilor.
- ”Situația în orașul Slănic este dezastruoasă”, îi transmitea primarul lui Iulian Dumitrescu, în ultima adresă, trimisă la CJ Prahova cu doar o lună înainte de prăbușirea străzii 23 August pe aproximativ 60 de metri pătrați, care a dus la zeci de evacuări.
Plângerea primită de ”Baronul Lamborghini” în februarie: „Majoritatea străzilor din Slănic sunt lăsate în paragină”
Autorizația de construire acordată de CJ Prahova este datată în 9 februarie 2023 și a fost cerută de instituția reprezentată prin Iulian Dumitrescu cu două zile mai devreme, pe 7 februarie 2023.
„Se autorizează executarea lucrărilor de construire pentru înființare rețea inteligentă de distribuție gaze naturale în județul Prahova, comunele Cocorăștii Mislii, Vâlcanești, Cosminele, Dumbrăvești, Vărbilău, Aluniș, Ștefești, Bertea și orașul Slănic (inclusiv pe strada 23 August), lucrări în regim de urgență”, arată documentul obținut de Gândul.
Firma executantă, care a fost reclamată că nu și-a respectat obligațiile contractuale, este SC Avi Prod SRL.
Pentru toate lucrările de introducere a rețelelor de gaze, CJ Prahova a plătit peste 142 de milioane de lei (142.026.533,35 lei), din fonduri europene. Mai concret, este vorba de Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) – Axa Prioritară 8 – Sisteme Inteligente și Sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiectivul Specific 8.2 Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine.
Revenim la adresa nr. 15214/21.12.2023 în care vă anunțam că firma SC AVI PROD SRL nu își respectă obligațiile contractuale: majoritatea străzilor din orașul Slănic sunt lăsate în paragină, cu gropi de cel puțin 30 cm adâncime, iar cele care au fost betonate – betonul s-a fărămițat, fiind de proastă calitate”, reclama primarul din Slănic, într-o adresă din 9 februarie către președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL).
Edilul cerea insistent să se repare zonele afectate de lucrările de înființare a rețelei de gaze, dar și să se branșeze cetățenii, care au lansat „un val de nemulțumiri” pentru că solicitările lor au fost ignorate.
Reclamația trimisă lui Iulian Dumitrescu în martie: ”Orașul arată ca după bombardament”
O lună și trei săptămâni mai târziu, pe 26 martie, primarul orașului Slănic, Daneluș Costea trimite din nou o adresă către Consiliul Județean Prahova, condus de ”Baronul Lamborghini”, în care reclamă starea „deplorabilă” a străzilor după execuția lucrărilor din aceste proiect.
Toate lucrările de reabilitare și aducere a amplasamentului la starea inițială pe raza orașului Slănic, străzi, trotuare, rigole, arată deplorabil, nefinalizate sau neefectuate corespunzător, orașul arătând ca după bombardament”, reclama edilul Daneluș Costea, cu aproximativ o lună înainte ca parte din strada 23 August să se surpe.
Avem tot centrul orașului nepracticabil, respectiv străzile 23 August-Bdul Muncii, lăsat exact ca după îngroparea conductei, nici măcar stratul de beton nu a fost turnat”
sesizarea primarului din Slănic, pentru președintele CJ, Iulian Dumitrescu
Drumul s-a surpat în aprilie, în zona dinspre lucrările de gaze. Craterul se extinde
După ce o parte din strada 23 August s-a surpat, în 25 aprilie, obligând autoritățile să evacueze peste 40 de persoane din blocurile aflate în apropiere, au fost vehiculate mai multe posibile cauze, inclusiv că de vină ar fi lucrarea de introducere a gazelor naturale, lucrare aprobată de Consiliul Județean condus de Iulian Dumitrescu (PNL), în regim de urgență, în februarie 2023, cu finanțare din fonduri europene.
Există foarte multe argumente potrivit cărora lucrarea de gaze efectuată pe strada 23 August să fie cea care a cauzat surparea, în sensul în care șanțurile făcute, nefiind acoperite corespunzător și tasate corespunzător, să se fi lăsat. Există și varianta doi, să se fi spart o conductă de apă, dar tot din cauza acestor lucrări, apa să se fi infiltrat în subteran și a produs surparea”, au spus surse Gândul, în exclusivitate.
În dosarul de corupție, Iulian Dumitrescu a fost plasat sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile de procurorii anticorupție, dar locuitorii spun, după surparea de pe strada 23 August din Slănic Prahova, că încep să apară efectele dezastruoase ale activității sale la Consiliul Județean Prahova.
Paradoxal, „Baronul Lamborghini” tratează cu indiferență totală acuzațiile care îi sunt aduse de procurorii anticorupție și dorește să candideze pentru un nou mandat la șefia Consiliului Județean, cu toate că PNL nu i-a aprobat demersul controversat. (mai multe detalii AICI)
Surparea străzii din Slănic este monitorizată din 25 aprilie, iar echipe operative ale IGSU, Poliției Române și Jandarmeriei sunt prezente la fața locului pentru gestionarea optimă a situației, beneficiind de sprijinul Prefecturii Prahova și al autorităților publice locale.
În zona respectivă a fost creat un perimetru de siguranță, se fac măsurători pentru a vedea cu exactitate evoluția surpării, iar traficul rutier și pietonal a fost interzis. Câteva zeci de locatari din blocurile din zonă și chiar polițiștii din sediul situat chiar pe stradă au fost evacuați.
Prefectul Emil Drăgănescu declara, sâmbătă, că specialiștii sosiți la fața locului vor întocmi un raport în care vor evalua situația, dar și cauzele oficiale, iar la momentul respectiv se vor putea stabili, cu precizie, pașii următori.
Întrebat în cât timp se vor putea întoarce localnicii acasă, prefectul Drăgănescu a spus că, deocamdată, sunt așteptate „informațiile din rapoarte” și nu vrea să transmită un sentiment de panică.
Ne aflăm pe un pilon de sare, vorbim de exploatări de peste 2.000 de ani, vrem să ne elucidăm asupra cauzelor”, a precizat prefectul Emil Drăgănescu.
„Suntem într-o zonă specială. Unde sunt studiile geotehnice?”
Craterul de pe strada 23 August din Slănic a continuat să se mărească după surparea drumului, tulpina unui copac a alunecat în groapa plină cu apă, un alt brad și un stâlp de curent, deconectat de la rețeaua de electricitate, riscau să se prăbușească.
Virgiliu Nanu – fost director al Oficiului Județean de Cadastru, recent retras din funcția de prefect pentru a fi candidatul PSD la șefia Consiliului Județean Prahova – consideră că lucrările la rețeaua de gaze făcute în această iarnă, fără studii geotehnice, ar fi responsabile pentru surpare.
Vedem aici o săpătură făcută, acum acoperită, foarte multe sesizări făcute din partea Primăriei Slănic către Consiliul Județean să se acopere cu celeritate toate aceste șanțuri. Dacă ne uităm, vedem și o subtraversare care se duce spre sediul de poliție.
Asta este de competența Consiliului Județean Prahova. De ce spun asta? Pentru că s-a eliberat o autorizație în regim de urgență, fără a exista studii geotehnice. Suntem în Slănic, o localitate cu probleme, or nu poți face lucrări fără studii geotehnice”, a spus Virgiliu Nanu.
Întrebat de ce nu s-au făcut aceste studii, Virgiliu Nanu a spus că întrebarea trebuie să îi fie adresată șefului suspendat al Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu.
Vă rog să îl întrebați pe domnul Dumitrescu, pentru că asta este competența Consiliului Județean Prahova. Vă place ceea ce vedeți aici? Dacă lași pe termen nelimitat să plouă, să umple cu apă, uite unde ajungem. Ăsta este rezultatul”, a spus Vergiliu Nanu, amintind că primarul din Slănic a făcut numeroase sesizări la CJ Prahova privind calitatea lucrărilor, cu mult timp înainte de surparea străzii.
Primarul din Slănic, Daneluș Costea (PSD), a subliniat că, din decembrie 2023 și până la sfârșitul lunii martie 2024, a făcut o mulțime de adrese prin care solicita Consiliului Județean să intervină pentru ca executantul lucrării să acopere cu asfalt și beton zonele afectate.
Eu nu pot să mă pronunț astăzi despre ce se întâmplă aici. Aștept specialiștii să-și spună cuvântul. Nu sunt specialist în așa ceva. Ce să spun? Minciuni nu pot. (…) Nu prea avem date, nu ne-au dat nimic până acum”, a spus Daneluș Costea.
Atât timp cât lași șanțuri neacoperite – și discutăm de trei luni, toată perioada de iarnă -, s-a infiltrat apa, nu le poți lăsa așa. Toate șanțurile aste le poți face în anumite condiții, suntem într-o zonă specială. Toate astea se fac având la baza un studiu geotehnic. Nu există. Singurul lucru care există aici este o autorizație de construire în regim de urgență. Întreb și eu: unde sunt studiile geotehnice?”, a întărit Virgiliu Nanu.
Florin Chipeșiu, directorul Salinei Slănic, aflată la câteva sute de metri de strada prăbușită, crede că șanțurile neacoperite, implicit infiltrațiile de apă, ar putea fi o cauză a surpării, precizând că studiile în derulare vor arăta cât de aproape de suprafață este filonul de sare.
Noi nu avem foraje în zona asta ca să știm la ce adâncime se află sarea, dar sunt în desfășurare măsurători geofizice. Institutul Geologic face măsurători, probabil că mâine sau poimâine o să știm exact ce avem aici”, a spus Florin Chipeșiu.
CITEȘTE ȘI: