JAFUL istoric Bancorex, o gaură imensă la bugetul de stat. Fost director: „Un calcul simplu arată că pe fiecare român l-a costat câte 100 de dolari”

Publicat: 07 10. 2024, 10:58
Actualizat: 07 10. 2024, 11:02

Bancorex, înființată în anul 1968, a fost una dintre cele mai importante instituții bancare din Românuia. Falimentul instituției a însemnat o gaură la bugetul de stat în valoare de 2,4 miliarde de dolari, plătiți din buzunarele cetățenilor, notează EVZ

Potrivit unor informații neoficiale, printre primii acționari ai Bancorex s-ar fi numărat anumiți capi ai mafiei italiene din anturajul lui Licio Gelli, aflați în legatură cu gruparea Propaganda Due

Timp de peste două decenii, prin intermediul BRCE s-au derulat cele mai multe operațiuni comerciale speciale efectuate de regimul comunist. După 1989 s-a aflat că majoritatea tranzacțiilor s-au derulat prin intermediul unor întreprinderi de comerț exterior în cadrul cărora erau angajați ofițeri de securitate ai Direcției de Informații Externe (DIE).

Valuta provenită din operațiunile valutare, dar și din comisioanele aferente acelor tranzacții era depusă în conturi secrete deschise pe numele unor ofițeri DIE.

După 1990, Bancorex și-a păstrat statutul de bancă specializată în tranzacții financiare externe, fiind considerată un fel de „regină” a băncilor din România. Sloganul ei publicitar era „O bancă pentru mileniul trei”, iar, la un moment dat, toate marile afaceri din România postdecembristă s-au derulat prin conturile Bancorex.

Zeci de ani la rând, prin intermediul Bancorex, s-au derulat majoritatea operațiunilor de comerț exterior, inclusiv cel cu armament. Instituția se promova ca fiind „O bancă pentru mileniul trei”. A funcționat însă doar până în anul 1999, când a fost lichidată din cauza situației financiare extrem de precare. Cauza devalizări Bancorex a fost acordarea unor credite neperformante, care nu au mai fost recuperate niciodată.

Garanția, o mașină, creditul: o casă

Fostul director al băncii, Dan Pascariu, a descris, la un moment, dat circuitul împrumuturilor Bancorex.

,,Depunând garanție un televizor, luai credit o mașină. După aceea puneai garanție mașina și luai credit pentru o casă, După aceea puneai în garanție casa și luai credit o fabrică. După aceea fabrica respectivă dispărea sau se închidea și astfel se pierdea orice urmă a banilor.”

În 1999, a fost sfârșitul Bancorex, când la solicitarea Băncii Mondiale, România a decis de lichidarea instituției. Potrivit lui Dan Pascariu situația s-a derulat în felul următor:

„Toate acele credite neperformante au fost preluate la datoria publică. Le-am plătit cu toții.” Concret, ,,falimentul Bancorex a costat 2,4 miliarde de dolari. Adică 7-8 la sută din Produsul Intern Brut al României de la acea vreme. Un calcul simplu arată că, pe fiecare român, gaura Bancorex l-a costat câte 100 de dolari.”, a precizat acesta.

La scurt timp după falimentul Bancorex, majoritatea directorilor au ajuns pe mâna justiției. Pedepsele au însumat circa 20 de ani de pușcărie, o sancțiune blândă, raportat la cele opt miliarde de euro furate.

Citește și:

Clădirea de sticlă de pe Calea Victoriei în care a funcționat Bancorex se reface: „Vor fi executate lucrări de reconfigurare spațială”