Jake Sullivan, consilierul pentru probleme de securitate națională la Casa Albă: ”Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin este vitală pentru interesele americane”
Săptămâna viitoare, președintele american Joe Biden și omologul său rus, Vladimir Putin, urmează să se întâlnească, la Geneva, într-un moment pe care specialiștii îl caracterizează, la unison, drept istoric.
Deteriorarea accentuată a relațiilor ruso-americane, pe fondul unui parteneriat strategic al Rusiei cu China, problema drepturilor omului, a zonelor de conflict din Orientul Mijlociu și nu numai, divergențele legate de controlul armamentului nuclear, dar și concentrarea eforturilor pentru stoparea schimbărilor climaterice devastatoare la nivel mondial sunt doar câteva dintre subiectele care vor fi sau ar putea fi abordate la acest summit.
Președintele Joe Biden a anunțat deja, în timpul unui discurs pe care l-a ținut cu ocazia Memorial Day, că va pune presiune în ceea ce privește drepturile omului, dar și a și afirmat că SUA trebuie să revină la poziția de lider global.
În replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a transmis că și Rusia are cunoștință de încălcări frecvente ale drepturilor omului în SUA, insistând asupra luării cu asalt a Capitoliului de adepții lui Donald Trump și a reacției forțelor de ordine.
Summit-ul de la Geneva, o încercare de a reduce tensiunea și instabilitatea în relația SUA-Rusia
Totuși, consilierul pentru probleme de securitate națională de la Casa Albă a mai precizat optimismul trebuie să fie ponderat și că este foarte greu de crezut că vor apărea, rapid, rezultate semnificative în urma întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin, fiind nevoie de timp pentru așa ceva.
”Dacă așteptați rezultate semnificative, ați putea aștepta o perioadă lungă de timp”, a transmis Jake Sullivan, insistând asupra ideii că, la finalul întâlnirii, Joe Biden și Vladimir Putin ar trebui să dea ”un semnal clar” propriilor staff-uri.
„La sfârșitul zilei, este foarte important ca cei doi președinți să poată trimite un semnal clar echipelor lor cu privire la chestiuni de stabilitate strategică, astfel încât să putem face progrese în ceea ce privește controlul armelor și alte zone nucleare, pentru a reduce tensiunea și instabilitatea în acel aspect al relației lor „, a mai declarat consilierul pentru probleme de securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, în cadrul ședinței de presă de luni de la Casa Albă, potrivit CNN.
Summit-ul de la Geneva, ocazia de a discuta ”de la președinte la președinte”
În timpul aceleiași conferințe de presă, Jake Sullivan a declarat că obiectivul SUA în ceea ce privește acest summit este de a profita de o ocazie importantă, aceea ca Joe Biden și Vladimir Putin să poată discuta față în față.
”… ocazia de a comunica de la președinte la președinte care sunt intențiile și capacitățile americanilor și de a auzi aceleași lucru din partea lor”, a spus consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă.
În același timp, acesta a transmis jurnaliștilor și că nu exista un moment mai bun pentru fixarea acestui summit, cu atât mai mult cu cât întâlnirea dintre Biden și Putin va avea loc după reuniunile la nivel înalt ale G7 și NATO.
”Președintele Biden poate să-l privească pe președintele Putin în ochi și să spună: Asta sunt așteptările Americii. Acesta este ceea ce reprezintă America. Aceasta este ceea ce înseamnă America”.
Jake Sullivan
Referitor la Vladimir Putin, Jack Sullivan a declarat că președintele rus ”este un tip singular de lider personalizat, iar faptul că avem ocazia de a veni împreună la un summit ne va permite să gestionăm această relație și să ne ridicăm și să apărăm valorile americane cel mai eficient”.
Danil Bochkov, expert RIAC: ”Este prea devreme pentru a spune că relațiile dintre Rusia și SUA se întorc la normalitate”
Danil Bochkov, expert la Consiliul pentru afaceri internaționale ruse (RIAC) – consiliu fondat, în 2010, de președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev – că, în pofida tuturor încercărilor SUA de a ”destabiliza” relația dintre Rusia și China, parteneriatul strategic va rezista.
În același timp, Danil Bochkov este de părere că ”normalizarea” relațiilor SUA-Rusia se află doar la un nivel incipient, iar summit-ul de la Geneva nu este decât un prim pas în această direcție.
”Este prea devreme pentru a spune că relațiile dintre Rusia și SUA se întorc la normalitate, dar în mod clar intențiile administrației Biden de a căuta stabilitate în relația cu Moscova se cristalizează după ani de înstrăinare și rivalitate. Summitul Putin-Biden se va concentra probabil pe aceeași gamă de probleme discutate în cadrul întâlnirii Lavrov-Blinken, care poate fi împărțită în probleme globale și regionale. La nivel mondial, este vorba de neproliferare, controlul armelor, pandemii și schimbări climatice. În al doilea rând, există Coreea de Nord, Afganistan, tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Iranul și escaladarea recentă a conflictului Palestina-Israel și alte probleme urgente de interes reciproc”, declară expertul Danil Bochkov.