Curtea de Apel București a admis, marți, contestația jandarmului Mihai Bogdan, acuzat în cazul morții inginerului Zaharia Barbu, după ce a fost trântit la pământ și imobilizat de doi polițiști din Pitești.
Judecătorii au decis înlocuirea arestării preventive cu măsura controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile.
Moartea inginerului Zaharia Barbu – în vârstă de 63 de ani, din Pitești -, în urma intervenției brutale a forțelor de ordine, a dus la reținerea a doi agenți de poliție, Daniel Drăghici și Ilie Florea, dar și la punerea sub acuzare a doi jandarmi care să aflau alături de aceștia, în patrulare.
Unul dintre jandarmi a fost reținut, pentru lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă, într-un dosar deschis separat, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Militar București.
În urma cercetărilor efectuate s-a stabilit că jandarmii au intervenit, alături de polițiștii Daniel Drăghici și Ilie Florea, pentru a-l imobiliza pe inginerul Zaharia Barbu, acțiune care s-a încheiat tragic.
Avocatul acestuia va contesta decizia, cu atât mai mult cu cât cei doi agenți de poliție – care fuseseră arestați preventiv pentru 30 de zile – au făcut contestație și au fost plasați în arest la domiciliu, potrivit deciziei de joi a Curții de Apel Pitești.
Medicii legiști au stabilit că inginerul Zaharia Barbu a murit asfixiat, ”din cauza presiunii pe gât și pe piept”. Cei doi polițiști au fost arestați preventiv, în data de 19 aprilie, când au fost puși sub acuzare pentru ”lovituri cauzatoare de moarte și purtare abuzivă”.
GÂNDUL.RO a prezentat, astăzi, atât extrase din motivarea judecătorului de drepturi și libertăți care decisese ca polițiștii să se afle în arest preventiv, pentru treizeci de zile – fiind considerați un ”pericol social” -, dar și decizia de ultimă oră a Curții de Apel Pitești prin care agenții de poliție au fost scoși din arest preventiv și plasați în arest la domiciliu (toate informațiile AICI).
Incidentul în urma căruia inginerul de 63 de ani a încetat din viață a avut loc vineri – 16 aprilie – în fața Autogării de Sud din Pitești. Bărbatul a refuzat, inițial, să părăsească o terasă unde izbucnise un incendiu și se certa cu oamenii legii. Unul dintre aceștia l-a trântit la pământ și iar bărbatul s-a lovit cu capul de asfalt.
Alți doi agenți s-au urcat cu picioarele pe el, iar la puțin timp bărbatul a intrat în stop cardio-respirator și a murit. Potrivit medicilor legiști, moartea bărbatului a fost violentă și s-a produs prin asfixiere.
Victima era o persoană aflată sub influența alcoolului, de vârstă înaintată, nu se exprima coerent, nu s-a manifestat violent față de organele de poliție, nu prezenta niciun pericol public, (…) puteau fi identificate alte mijloace de a o îndepărta pe aceasta de la fața locului”, se precizează în motivarea deciziei de la Tribunalul Argeș.