Prima pagină » Actualitate » Jean Badea, șeful digitalizării din Ministerul Educației, a demisionat: ”Dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică”

Jean Badea, șeful digitalizării din Ministerul Educației, a demisionat: ”Dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică”

Jean Badea, șeful digitalizării din Ministerul Educației, a demisionat: ”Dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică”

Subsecretarul de stat Jean Badea, considerat și ”părintele strategiei de digitalizare” din Ministerul Educaţiei, și-a prezentat demisia la doar la cinci luni de la numirea în funcţie.

Alături de zeci de companii din domeniul IT şi organizaţii nonguvernamentale, subsecretarul de stat a reușit să construiască – în doar trei luni de la numire – un proiect prin care şcoala românească ar fi ajuns în secolul XXI. Acum, proiectul rămâne doar o frumoasă teorie.

”Eu am preluat mandatul pe vremea ministrului Monica Anisie, mandatul meu fiind pe digitalizarea educaţiei. Am pornit un proiect, şi anume elaborarea strategiei pentru această digitalizare, alături de mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri relevanţi, organizaţii nonguvernamentale cu relevanţă. Pare că, până în acest moment, cel puţin în ultimele două luni, acest proiect n-a mai reprezentat o prioritate şi, practic, eu nu-mi mai regăseam obiectul de activitate”, a explicat Jean Badea, potrivit adevarul.ro. 

Ministrul Cîmpeanu nu a încercat să-l determine pe specialist să-şi retragă demisia

După ce a fost anunțată demisia, ministrul Educației – Sorin Cîmpeanu – nu a încercat să-l determine pe specialist să-şi retragă demisia, însă a existat, totuși, propunerea ca Jean Badea să rămână consilier la cabinetul ministrului.

Numai că, din funcţia de consilier, Jean Badea nu ar fi avut aceeaşi putere de decizie ca în funcția de subsecretar de stat, motiv pentru care a refuzat, cu toate că recunoaște că a avut o legătură puternică, în plan personal, cu acest proiect de digitalizare.

”Mi-a făcut însă o propunere de a rămâne consilier la cabinetul dumnealui, pe probleme de digitalizare. Nu. Nu am acceptat. Pentru că, în România, autoritatea ţi-o dă funcţia. Faptul că ai decizia integral te ajută foarte mult să mişti lucrurile, şi asta este important. Nu e vorba de oameni şi de funcţii, ci de proiecte. Ce mă interesa pe mine era proiectul de digitalizare. Chiar şi personal mă legasem foarte tare de acest proiect pentru că am început cu mult entuziasm, e un proiect la care m-am gândit cu mult înainte de pandemie, fiind cumva în profilul specializării mele. Am activat întotdeauna în zona aceasta de IT şi digitalizare a educaţiei şi practic acum am găsit momentul oportun – deschiderea din partea doamnei ministru Anisie -, care, cumva, mi-a acordat toată încrederea şi mână liberă pentru a coordona acest proiect”, a declarat Jean Badea.

Proiectul de digitalizare urma să fie implementat din cel puţin trei surse de finanţare

Acest proiect de digitalizare urma să fie implementat din cel puţin trei surse de finanţare: Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), alte programe sectoriale şi, eventual, de bugetul statului.

Jean Badea spune, potrivit sursei citate, că ar fi contat – în cea mai mare parte, pe Planul Național de Redresare și Reziliență. PNNR este elaborat deja, mai declară fostul subsecretar de stat și nu poate aprecia – nefiind consultat – dacă este ”convergent” cu strategie de digitalizare propusă.

”Dar în cea mai mare parte contam pe PNRR. Pentru asta ar fi trebuit ca până la momentul în care transmitem proiectele către Comisia Europaenă, noi să avem strategia adoptată şi de acolo să extragem fişele de proiect pe care le propunem pentru finanţare. În acest moment, m-am retras pentru că-mi dau seama că PNRR este elaborat deja, iar eu nefiind consultat nu ştiu în ce măsură acesta este convergent cu strategia. Ori, dacă ai o strategie şi nu ai finanţarea corespunzătoare pentru ea, rămâne un document ca multe alte documente adoptate şi nepuse în practică. Iar scopul meu nu este să realizez un document, ci să avem un plan pe termen de şapte ani pentru care să avem finanţarea corespunzătoare, pe care să-l monitorizăm şi să-l punem în practică până în 2027”, a mai menționat Jean Badea.

Cât despre viitor, acesta spune că se va întoarce la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti. ”Mă întorc la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde am prin concurs funcţia de şef de serviciu de informatizare. Practic, o să fac digitalizare la nivelul Capitalei. Voi încerca să urnesc nişte proiecte pentru Capitală. Nu mai sunt membru al niciunui partid. Am avut o experienţă politică relativ scurtă, am înţeles că nu fac parte din acel film, am renunţat şi nici nu mai doresc”, a încheiat Jean Badea.

Lucrează de 12 ani în presa centrală și este autorul unor investigații jurnalistice centrate pe domeniul Justiției, dar și pe conexiunile dintre mediul politic și cel de afaceri. S-a alăturat ... vezi toate articolele

Citește și