Prima pagină » Actualitate » Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu preşedintele Serbiei pe tema tensiunilor din nordul Kosovo: „NATO-KFOR e gata să intervină, dacă stabilitatea este ameninţată”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu preşedintele Serbiei pe tema tensiunilor din nordul Kosovo: „NATO-KFOR e gata să intervină, dacă stabilitatea este ameninţată”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a discutat cu preşedintele Serbiei pe tema tensiunilor din nordul Kosovo: „NATO-KFOR e gata să intervină, dacă stabilitatea este ameninţată”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, vine în vizită la București

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat – prin intermediul unei postări pe Twitter – că a discutat cu preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, pe tema tensiunilor din nordul Kosovo.

Forţa NATO din Kosovo (KFOR) este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” de tulburările de la frontiera cu Serbia, a avertizat miercuri secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, după o discuţie cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, relatează France Presse.

„Am discutat cu preşedintele Serbiei pe tema tensiunilor din nordul Kosovo. Toate părţile trebuie să se angajeze într-un mod constructiv în dialogul condus de UE şi să-şi soluţioneze diferendele prin diplomaţie. NATO-KFOR este gata să intervină dacă stabilitatea este ameninţată, în conformitate cu mandatul său din partea ONU”, a anunţat Stoltenberg într-un mesaj pe contul său Twitter.

Cu o zi înainte, Stoltenberg a discutat cu premierul kosovar Albin Kurti pentru a insista asupra necesităţii de a evita acţiunile unilaterale.

Decizia Pristinei de a impune permise de şedere temporare persoanelor care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă şi de a-i obliga pe sârbii kosovari să-şi înlocuiască plăcuţele de înmatriculare cu unele emise de Republica Kosovo a provocat o escaladare a tensiunilor.

Belgradul nu a recunoscut niciodată autoproclamata independenţă a Kosovo, în 2008, la un deceniu după un război sângeros soldat cu circa 13.000 de morţi, majoritatea albanezi kosovari. De atunci, regiunea a fost scena unor fricţiuni regulate.

Sub presiunea puterilor occidentale şi în special a SUA, marele aliat al Kosovo, administraţia de la Pristina a decis să amâne cu o lună, până la 1 septembrie, intrarea în vigoare a noilor reguli la graniţa cu Serbia.

Forţa NATO în Kosovo numără un efectiv de 3.775 de militari din 28 de ţări, precizează NATO, potrivit căreia, mandatul acesteia este de a oferi un mediu sigur şi de a garanta libertatea de circulaţie „în avantajul tuturor comunităţilor din Kosovo”.

Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a absolvit o facultate de profil, a scris pentru site-uri ... vezi toate articolele

Citește și