Jens Stoltenberg, la conferința comună cu premierul Nicolae Ciucă: „NATO e gata să apere România și toate celelalte state aliate”
This browser does not support the video element.
NATO este gata să apere România și celelalte state aliate, a declarat miercuri secretarul general al alianței nord-atlantice, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă comună cu premierul Nicolae Ciucă la sediul NATO din Bruxelles. Stoltenberg a declarat că Alianța va susține Ucraina până la finalul conflictului cu Rusia, în timp ce premierul Ciucă a anunțat că România va crește bugetul dedicat apărării la 2,5% din PIB în 2023.
Jens Stoltenberg a respins din nou acuzațiile că Ucraina că ar pregăti lansarea de ”bombe murdare”.
„E absurd, respingem aceste acuzații false, Rusia să nu utilizeze aceste pretexte false. NATO nu va fi intimidată din sprijinirea Ucrainei atât timp cât e nevoie. Continuăm să ne întărim propriile apărări. NATO e gata să apere România și toate celelalte state aliate. Am discutat despre situația din Marea Neagră. Războiul pornit de Rusia a transformat părți din Marea Neagră în zone de război”, a declarat Stolenberg.
El a mulțumit României pentru „multele contribuții” la apărarea NATO.
Ucraina a înregistrat câștiguri teritoriale semnificative în nord, dar și în sud, arată în continuare secretarul general NATO, iar susținerea din partea aliaților NATO a fost vitală pentru aceste succese. El a precizat că Alianța va susține Ucraina cât timp e nevoie.
„Ce poate obține Ucraina la eventualele negocieri depinde de performanțele de pe câmpul de luptă, de aceea NATO va continua să ajute Ucraina
Toți aliații NATO au luat o decizie istorică la Madrid, să invite Finlanda și Suedia să adere. 28 de aliați au ratificat deja tratatele de aderare ale celor țări, e cel mai rapid proces de aderare. Recent, și Ungaria a anunțat că ratificarea aderării e pe agenda Parlamentului în această toamnă. Finlanda și Suedia au făcut pași în discuțiile cu Turcia pentru ca și Ankara să ratifice aderarea. Sunt încrezător că toți aliații vor ratifica aderarea. Voi merge curând în Turcia pentru discuții cu președintele Erdogan”, a mai spus secretarul general NATO.
Ciucă: Mulţumesc Franței, Olandei și Belgiei pentru implicare şi solidaritate
„Securitatea în regiune continuă să fie afectată de războiul ilegal de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei. Am exprimat îngrijorarea pentru efectele ample pe care comportamentul agresiv şi iresponsabil al Rusiei le poate genera pe termen lung pentru securitatea regională şi pentru securitatea euroatlantică, precum şi pentru stabilitatea globală.
Având în vedere dinamica ridicată a acestor evoluţii, cât și impredictibilitatea comportamentului Rusiei, am accentuat necesitatea ca NATO să monitorizeze atent în continuare situaţia din Marea Neagră. Acest război arată, din păcate, ceea ce România susţine de mult timp: relevanţa strategică a Mării Negre pentru NATO, pentru interesele majore de securitate ale Alianţei”, a spus Ciucă.
„Astfel, implementarea deciziilor adoptate la Madrid pentru consolidarea fermă şi durabilă a posturii aliate, inclusiv pe Flancul Estic şi în ţara noastră, este crucială. Crearea Grupului de luptă condus de Franţa, la care contribuie și contingente de militari din Țările de jos şi Belgia, reprezintă o materializare a acestor decizii şi o dovadă concretă a solidarităţii și unității care caracterizează Alianța noastră. Mulţumesc, şi cu acest prilej, Franței, Olandei și Belgiei pentru implicare şi solidaritate şi, de asemenea, mulțumesc Statelor Unite pentru prezența lor în România. Am apreciat rolul activ şi implicarea substanţială a Secretarului General în adoptarea unor decizii vizionare, în sprijinul securităţii euroatlantice şi am încurajat continuarea acestor eforturi în perioada următoare, pentru implementarea deciziilor adoptate. Punerea în aplicare deplină a tuturor celor decise de liderii aliaţi este o prioritate absolută.
Consolidarea posturii de descurajare şi apărare a NATO în ansamblul său, de o manieră unitară şi coerentă, este esenţială pentru ca Alianţa să poată răspunde prompt şi eficient tuturor ameninţărilor cu care se confruntă.
Am subliniat miza continuării sprijinului şi asistenţei pentru Ucraina. De asemenea, am reiterat sprijinul pentru integrarea euroatlantică a Ucrainei, asumat încă din 2008, la Summitul de la București”, a adăugat premierul.
României va contrubui financiar la Fondurile Voluntare NATO cu 1,3 milioane dolari
„Am accentuat, de asemenea, că Republica Moldova şi Georgia, partenerii noştri cei mai vulnerabili ca efect al războiului Rusiei contra Ucrainei, au nevoie de susţinerea noastră. In acest sens, am prezentat decizia României de a contribui financiar la Fondurile Voluntare NATO dedicate acestor state, cu 1.300.000 dolari (400.000 USD pentru Ucraina, 600.000 USD pentru Republica Moldova, 300.000 USD pentru Georgia). Toate aceste contribuţii reprezintă o reflectare practică a importanţei speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate.
România rămâne pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligaţiilor care îi revin şi vom continua să fim un contribuitor responsabil şi activ la promovarea securităţii şi stabilităţii euroatlantice. Creşterea bugetului pentru apărare, la 2,5% din PIB, este un demers concret în acest sens, în spiritul solidarităţii aliate. Am menţionat, de asemenea, importanţa viitoarei reuniuni ministeriale de externe a NATO, pe care o vom găzdui la Bucureşti la sfârşitul lunii noiembrie în acest an. Decizia ca România să fie statul gazdă pentru acest eveniment reprezintă o recunoaştere a rolului activ, a relevanţei şi aprecierii de care ţara noastră se bucură în cadrul NATO”, a mai spus Ciucă.