România este țara în care se trăiește cu numai 400 de euro pe lună, venitul minim, dar oferă și joburi plătite cu 10.000 de lei net.
Și pentru ca șocul să fie total, nici măcar nu îți trebuie facultate pentru un astfel de loc de muncă.
Culmea e că, deși se dau salarii uriașe, românii fie nu sunt interesați, fie preferă să fugă în străinătate, în căutarea altor joburi.
În agricultură, fermierii se plâng că nu găsesc oameni care să muncească pe tractoare. Asta, deși angajaților li se promit contracte de muncă generoase, cu lefuri care pot ajunge la 10.000 de lei net.
„Sunt disperat, și nu exagerez deloc, nu sunt dramatic când spun asta, dar pur și simplu nu găsesc un tractorist în toată țara asta deși am dat zeci de anunțuri de angajare. Am două tractoare care îmi ruginesc pur și simplu, dar nu găsesc tractoriști de mai bine de un an.
Am vorbit cu un băiat care mi-a promis inițial că vine pentru un salariu de 10.000 de lei și contract pe perioadă nedeterminată, apoi mi-a dat mesaj că în Franța câștigă dublu și că pleacă acolo. Dacă nici măcar un salariu de 10.000 de lei lunar nu e bun, atunci ce să mai zic, ce să mai fac? Sunt disperat, nu știu ce să mai fac”, se plânge Vlad Câmpean, administratorul unei ferme, citat de adevarul.ro.
În aceeași situație este și Radu Vladimir. El afirmă că s-a consolat cu gândul că nu va găsi tractoriști.
Astfel, forțat de realitatea zilelor noastre, a ales să învețe cum se lucrează pe un tractor.
„Știu că sunt atâția și atâția săraci, că suntem cea mai săracă țară din Europa, dar eu sunt gata să plătesc echivalentul a două mii de euro unui tractorist și nu îl găsesc, pur și simplu.
Am auzit de români care muncesc pe brânci afară pentru 1.000 și ceva de euro, dar uite că nu găsesc unul dispus să muncească pe tractor și să îl plătesc aproape dublu, fără să mai fie nevoit să stea printre străini și să plătească chirie.
Pentru că nu văd soluție, voi învăța să îmi conduc singur tractorul, chiar dacă asta înseamnă că voi neglija alte treburi pe care le făceam”, spune fermierul Radu Vladimir.
Totuși, în Occident, în țări ca Germania și Franța, salariul promis unui tractorist cu experiență ajunge să fie dublu decât în România.
Potrivit ultimelor date Eurostat, România este oficial cea mai săracă țară din Uniunea Europeană. Mai precis, 34% dintre români sunt expuși riscului de sărăcie și excluziune socială.