Contabil, specialist în resurse umane, operator call-center, curier sau IT-st… sunt doar câteva dintre cele mai căutate locuri de muncă și asta datorită salariilor atractive, programului flexibil și, în unele cazuri, a experienței nesolicitante. În prima parte a anului, piața muncii a fost destul de dinamică, fiind peste 5 milioane de aplicări la posturile disponibile.
Claudiu este un tânăr pasionat de calculatoare. Atras de matematică, încă din adolescență, a visat la o carieră în IT, iar de un an visul a devenit realitate.
„Cred că am avut noroc cu matematica și informatica în liceu și apoi la facultate era singura opțiune pe care am optat-o. Eu, cel puțin, mi-am găsit destul de greu jobul ăsta, adică am aplicat vara trecută la, cred, că peste 200 joburi și am avut două-trei interviuri, bănuiesc, ăsta fiind al patrulea”, a spus el la Prima TV.
Marian este livrator, pentru o companie cunoscută, de 20 de ani. Câștigă bine și, în plus, are timp liber și grijă pentru sănătate.
„Numai dacă muncești foarte mult. Dacă muncești în mod normal, 8 ore, câștigi la fel ca orice alt job. Fac mișcare, condiție fizică. E flexibil, noi ne facem programul”, a spus el pentru sursa citată.
Și alte locuri de muncă, precum cel de asistent medical sau operator call-center sunt foarte căutate. Chiar dacă pandemia a trecut, în continuare sunt accesate și locurile de muncă remote sau hibrid.
„Este absolut firesc ca în această perioadă și chiar în anii următori varianta de muncă hibrid să rămână în topul preferințelor. Atâta timp cât meseria, jobul pe care îl ocupi, permite acest lucru. Atâta timp cât rezultatele, performanța dovedită sunt în regulă, sunt bine, partea de lucru hibrid este foarte utilă pentru confortul mental”, precizează Oana Bolotan, specialist resurse umane.
„Vorbim despre operatori call-center, despre șoferi, joburi din industria de turism și HoReCa, pentru că încă ne aflăm în sezon estival și atunci există destul de mare căutare și pentru acești candidați, dar și din partea candidaților pentru aceste joburi. Și, cumva, astfel se explică faptul că vedem tot mai multe aplicări pentru pentru acest tip de locuri de muncă”, a afirmat și Ana Călugăru, reprezentant platformă de recrutare.
Tinerii sunt cei care aplică cel mai mult pentru a-și căuta un loc de muncă. Salariul pentru un începător poate să ajungă și la 4.000 lei, în funcție de domeniu, dar și de orașul în care locuiește cel care aplică. În orașele mari, salariile sunt mai mari față de restul localităților.
VIDEO – Prima TV