Președintele SUA, Joe Biden, a calificat luni atrocitățile comise de Rusia și de președintele Vladimir Putin la Bucea, în Ucraina, drept o „crimă de război”. Totodată el afirmă că analizează posibilitatea de a impune mai multe sancțiuni Rusiei, transmite CNN.
„Poate vă amintiți că am fost criticat pentru că l-am numit pe Putin un criminal de război. Ei bine, adevărul este că ați văzut ce s-a întâmplat la Bucea. Acest lucru îl justifică – este un criminal de război. Dar trebuie să adunăm informațiile. Trebuie să continuăm să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie pentru a continua lupta și trebuie să obținem toate detaliile pentru ca acest lucru să poată fi un proces real – să avem un proces pentru crimă de război. Acest tip este brutal și ceea ce se întâmplă la Bucea este scandalos și toată lumea a văzut acest lucru”, a declarat Biden reporterilor la aterizarea la Washington, DC.
Întrebat dacă crimele comise la Bucea justifică calificarea situației drept genocid, Biden le-a spus reporterilor: „Nu. Cred că este o crimă de război”.
Biden a mai spus că „caută mai multe sancțiuni” și că le va anunța în scurt timp.
Uniunea Europeană a anunțat luni că a înființat o echipă de anchetă comună cu Ucraina pentru a investiga crime de război și crime împotriva umanității comise de Rusia, după ce au apărut imagini șocante din orașul Bucea, după retragerea forțelor rusești din zonă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a prezentat președintelui ucrainean Volodimir Zelenski condoleanțe pentru „crimele îngrozitoare” care au fost dezvăluite în weekend în ceea ce ea a descris ca fiind „imagini sfâșietoare” într-un comunicat de presă.
„UE este pregătită să consolideze acest efort prin trimiterea de echipe de anchetă pe teren pentru a sprijini serviciile de urmărire penală ucrainene. Eurojust și Europol sunt gata să acorde asistență”, a spus ea.
„Este necesar un răspuns global. Există discuții în curs de desfășurare între Eurojust și Curtea Penală Internațională pentru a-și uni forțele și pentru ca Curtea să facă parte din echipa comună de anchetă. O astfel de abordare coordonată din partea autorităților ucrainene, a UE, a statelor membre și a agențiilor sale, precum și a Curții Penale Internaționale va permite colectarea, analizarea și prelucrarea probelor în cel mai complet și eficient mod posibil.