Prima pagină » Actualitate » Joe Biden, cu ocazia Memorial Day, avertisment pentru Rusia și China: ”Este timpul să reamintim tuturor cine suntem”

Joe Biden, cu ocazia Memorial Day, avertisment pentru Rusia și China: ”Este timpul să reamintim tuturor cine suntem”

Joe Biden, cu ocazia Memorial Day, avertisment pentru Rusia și China: ”Este timpul să reamintim tuturor cine suntem”

În timpul unui discurs ținut cu ocazia Memorial Day, președintele american Joe Biden a transmis că va insista asupra problemei drepturilor omului la summit-ul americano-rus care se va desfășura la Geneva, la jumătatea lunii iunie.

Întâlnirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin este așteptată cu nerăbdare de analiștii și experții în probleme internaționale, iar Joe Biden pare pregătit să poziționeze, din nou, SUA în postura de lider mondial, cu atât mai mult în contextul în care relațiile dintre Rusia și China sunt din ce în ce mai strânse, la toate nivelurile.

Mă întâlnesc cu președintele Putin peste câteva săptămâni la Geneva, arătând clar că nu vom sta deoparte și nu îl vom lăsa să încalce drepturile omului”, a spus Joe Biden, cu referire direct la cazul ”Alexei Navalnîi”, principalul opozant al președintelui rus.

SUA sunt gata să conducă din nou, la nivel global, a mai specificat președintele american, iar un astfel de mesaj a fost adresat, consideră analiștii, în primul rând Chinei, țară aflată în ascensiune continuă și care are un parteneriat aflat ”la cote istorice” cu Rusia, așa cum a declarat chiar Vladimir Putin.

”Este timpul să reamintim tuturor cine suntem”, a insistat Joe Biden.

Memorial Day (Ziua Memorială sau Ziua Eroilor) este o sărbătoare oficială, la nivel federal, în Statele Unite ale Americii, în ultima zi de luni din mai (31 mai în 2021). Denumită în trecut și Decoration Day, ea comemorează soldații americani care au murit în luptă sau în serviciul military și a fost stabilită, initial, pentru a onora memoria soldații unioniști uciși în Războiul Civil American. După Primul Război Mondial, a fost extinsă la o cinstire a memoriei soldaților americanilor care au murit în orice război.

Casa Albă a a transmis că Joe Biden și Vladimir Putin vor discuta – la Geneva, pe data de 16 iunie – o serie de probleme cu scopul de a restabili ”predictibilitatea și stabilitatea” în relația dintre Washington și Moscova.

Danil Bochkov: ”Parteneriatul China-Rusia este suficient de puternic pentru a rezista”

Danil Bochkov, expert la Consiliul pentru afaceri internaționale ruse (RIAC) – consiliu fondat, în 2010, de președintele de atunci al Rusiei, Dmitri Medvedev – a declarat pentru Global Times că, în pofida tuturor încercărilor SUA de a ”destabiliza” relația dintre Rusia și China, parteneriatul strategic va rezista.

În același timp, Danil Bochkov este de părere că ”normalizarea” relațiilor SUA-Rusia se află doar la un nivel incipient, iar summit-ul de la Geneva nu este decât un prim pas în această direcție.

”Este prea devreme pentru a spune că relațiile dintre Rusia și SUA se întorc la normalitate, dar în mod clar intențiile administrației Biden de a căuta stabilitate în relația cu Moscova se cristalizează după ani de înstrăinare și rivalitate. Summitul Putin-Biden se va concentra probabil pe aceeași gamă de probleme discutate în cadrul întâlnirii Lavrov-Blinken, care poate fi împărțită în probleme globale și regionale. La nivel mondial, este vorba de neproliferare, controlul armelor, pandemii și schimbări climatice. În al doilea rând, există Coreea de Nord, Afganistan, tensiunile din Orientul Mijlociu, inclusiv Siria, Iranul și escaladarea recentă a conflictului Palestina-Israel și alte probleme urgente de interes reciproc”, declară expertul Danil Bochkov.

În termeni cei mai generali, pot spune că, așa cum a subliniat de mai multe ori președintele rus Vladimir Putin, suntem pregătiți să luăm în considerare și să abordăm orice probleme de pe agenda bilaterală și, de asemenea, să lucrăm împreună la soluționarea problemelor regionale, a conflictelor și crizelor regionale. Cel mai important este ca dialogul (n.red. – dintre Rusia și SUA) să se bazeze pe principiile egalității, respectului reciproc și adaptării intereselor reciproce”

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe

Nimeni nu trebuie să se aștepte la revelații în urma summit-ului de la Geneva

Moscova și Beijingul și-au aliniat acțiunile de politică externă, mai ales atunci când este vorba despre așa-zisa contracarare a unor acțiuni SUA  considerate”ostile” de Rusia și China.

Cei doi lideri – Vladimir Putin și Xi Jinping – au fost și rămân extrem de critici față de politica externă americană, cu precădere în Orientul Mjlociu, aceștia fiind și vocile principale în cadrul Organizației pentru Cooperare de la Shanghai, care încearcă să înfrâneze influența SUA în Asia Centrală (mai multe informații AICI).

”Putem spune că relaţiile ruso-chineze au ajuns acum la cel mai înalt nivel din istorie”

Vladimir Putin

Pornind de la parteneriatul strategic dintre Rusia și China, via încercările SUA de a contracara această ”alianță”, expertul Danil Bochkov avertizează că nu vor exista ”revelații” în urma întâlnirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin. Iar motivul este acela că discutăm despre prima întâlnire, la nivel înalt, din ultimii ani.

”Întâlnirea are loc pe fondul unei relații (n.red. – americano-ruse) deteriorate. Rusia și SUA ar putea, dacă nu să ușureze relațiile, atunci să le aducă o simplă stabilitate, abordând cele mai presante probleme la masa negocierilor. Dacă Moscova și Washingtonul reușesc să mențină stilul productiv al discuției, schimbul de poziții poate fi mai sincer deschizând calea pentru interacțiuni ulterioare”, a declarat Danil Bochkov, potrivit sursei citate.

Întrebat dacă SUA ar profita de pe urma unei eventuale destabilizări a relației din Rusia și China, expertul Consiliului pentru afaceri internaționale ruse a răspuns afirmativ. Fără a se sprijini reciproc, Rusia și China pierd, concomitent, putere, ”pierzând inerția pozitivă a echilibrului de interese”.

”SUA, în viitorul apropiat, este mai probabil să se concentreze pe gestionarea relațiilor cu Rusia în posibile zone de interes reciproc, pentru a evita confruntarea simultană cu Moscova și Beijing pe ambele fronturi. (…) Moscova și Beijing și-au demonstrat deja coordonarea strânsă a eforturilor în cadrul Consiliului de Securitate al ONU și al altor organisme multilaterale și au avut, de obicei, poziții similare sau apropiate cu privire la cele mai presante probleme internaționale”, mai spune Danil Bochkov.

Rusia și China sunt, de altfel, pregătite să facă ”front comun”, în ultimii ani și, mai nou, au consultări regulate în urma interacțiunilor lor cu SUA,  și schimbând, într-un cadru face to face informații legate de discuțiile lor cu Washingtonul, încheie Danil Bochkov.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele

Citește și