Joe Biden se RETRAGE din cursa prezidențială și anunță că o susține pe Kamala Harris. „Este în interesul partidului meu şi al ţării”

Joe Biden se RETRAGE din cursa prezidențială și anunță că o susține pe Kamala Harris. „Este în interesul partidului meu şi al ţării”
Publicat: 21/07/2024, 21:12
Actualizat: 22/07/2024, 00:12

Președintele Joe Biden a anunțat, în cadrul unei postări pe social-media, că se retrage din cursa pentru președinția Statelor Unite ale Americii. ”Este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele ca preşedinte pentru restul mandatului”, a scris Biden. Președintele SUA a anunțat la scurt timp după că o susține pe vicepreședinta Kamala Harris, pe care o consideră cea mai potrivită să candideze împotriva lui Donald Trump. ”Democraţi, este timpul să ne unim şi să-l învingem pe Trump”, a transmis Biden.

UPDATE ora 23:55: Vicepreşedinta SUA, Kamala Harris, spune, după anunțul privind retragerea lui Joe Biden și susținerea acestuia pentru desemnarea ei drept candidat al democraților la alegerile prezidențiale, că intenţionează „să câştige nominalizarea” şi să-l învingă pe Donald Trump, pe 5 noiembrie 2024.

„Voi face tot ceea ce îmi stă în putere pentru a uni Partidul Democrat – şi pentru a uni naţiunea noastră – pentru a-l învinge pe Donald Trump şi agenda sa extremă Proiect 2025”, a scris Kamala Harris, pe X.

UPDATE ora 23:40: Fostul președinte democrat Barack Obama laudă decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursa pentru Casa Albă, vorbește despre realizările acestuia și îl numește „patriot de cel mai înalt nivel”.

”Ştiu că Joe nu a dat niciodată înapoi de la o luptă. Pentru el, să se uite la peisajul politic şi să decidă că ar trebui să predea ştafeta unui nou candidat este cu siguranţă unul dintre cele mai grele din viaţa sa. Dar ştiu că nu ar fi luat această decizie dacă nu credea că este bine pentru America. Este o dovadă a dragostei de ţară a lui Joe Biden şi un exemplu istoric al unui funcţionar public autentic, care pune din nou interesele poporului american înaintea intereselor sale, pe care generaţiile viitoare de lideri ar face bine să îl urmeze”, se arată într-o declaraţie comună a lui Barack şi Michelle Obama, postată pe Instagram.

Fostul președinte mai scrie că democrații vor ”naviga pe ape neexplorate în zilele următoare”, dar că are încredere că liderii Partidului Democrat ”vor fi capabili să creeze un proces din care să iasă un candidat remarcabil”.

UPDATE ora 23:25Cine este Kamala Harris, vicepreședinta Statelor Unite, care a primit susținerea lui Joe Biden pentru nominalizarea ei drept candidata democraților în cursa pentru Casa Albă.  

În urmă cu cinci ani Kamala Harris era senator de California și spera să câștige nominalizarea democrată pentru președinție. Aceasta și-a început cariera în cadrul biroului procurorului districtului Alameda, iar în 2003, a devenit procurorul districtului San Francisco. S-a alăturat Partidului Democrat și a fost aleasă senator junior al Californiei, în 2017. Joe Biden a fost cel care a susținut-o pe Kamala Harris, în vârstă de 59 de ani, punând-o pe lista sa.

Kamala Harris a făcut istorie ca prima femeie vicepreședinte a Statelor Unite. Deși a avut o rată scăzută de aprobare în timpul mandatului său de vicepreședinte, susținătorii au mizat pe atuurile ei, și anume susținerea pentru drepturile reproductive și funcția de procuror pe care a avut-o în trecut.

Kamala Harris s-a născut în Oakland, California, din doi părinți imigranți, o mamă de origine indiană și un tată de origine jamaicană. Părinții ei au divorțat când ea avea cinci ani și a fost crescută în principal de mama ei singură, hindusă, Shyamala Gopalan Harris, cercetătoare în domeniul cancerului și activistă pentru drepturile civile.

UPDATE ora 22:50: Ce urmează pentru democrați după retragerea lui Joe Biden din cursa pentru alegerile prezidențiale.

Convenţia democraţilor are loc la Chicago, începând de luni, 19 august, până joi, 22 august, iar în cadrul evenimentului, aceștia vor putea vota pentru a propune un alt candidat.

Joe Biden și-a depus candidatura la președinția SUA, după ce a câştigat alegerile primare, ceea ce înseamnă că delegaţii care reprezintă fiecare stat la convenţie s-au angajat să voteze pentru el. Din moment ce Biden și-a anunțat retragerea, democraţii vor putea să voteze un alt candidat care să reprezinte Partidul Democrat la prezidențiale.

Partidul Democrat are acum de înfruntat o provocare enormă. În mijlocul campaniei prezidențiale, aceștia trebuie să aleagă un nou candidat care să convingă membrii partidului și electoratul că poate fi un lider absolut al celei mai mari națiuni din lume. Eșecul democraților înseamnă revenirea la Casa Albă a lui Donald Trump. Biden și-a anunțat retragerea din cursa pentru prezidențiale într-un moment foarte vulnerabil pentru societatea americană, notează BBC.

UPDATE ora 22:40: Hillary și Bill Clinton o susțin pe Kamala Harris drept succesorul lui Joe Biden.

”Suntem onorați să ne alăturăm președintelui în sprijinul vicepreședintelui Harris și vom face tot ce putem pentru a o susține”, scrie în declarația comună, postată pe X.

UPDATE ora 22:30: După anunțul privind retragerea din cursa prezidențială, republicani din Camera Reprezentanţilor i-au cerut lui Joe Biden să își dea demisia din funcţia de preşedinte.

UPDATE ora 22:15: După anunțul președintelui Joe Biden, a venit și reacția lui Donald Trump, pe Truth Social. Candidatul Partidului Republican l-a atacat dur pe Joe Biden, spunând că ”nu era potrivit să candideze la preşedinţie şi cu siguranţă nu este potrivit să servească ţara şi nu a fost niciodată„.

„Escrocul Joe Biden nu a fost potrivit pentru a candida la preşedinţie şi cu siguranţă nu este potrivit pentru a servi – şi nu a fost niciodată! El a ajuns în funcţia de preşedinte doar prin minciuni, ştiri false şi prin faptul că nu şi-a părăsit subsolul. Toţi cei din jurul său, inclusiv medicul său şi mass-media, ştiau că nu este capabil să fie preşedinte, şi nu a fost – Şi acum, uite ce a făcut ţării noastre, cu milioane de oameni care vin peste graniţa noastră, total necontrolat şi neavizat, mulţi din închisori, instituţii mintale, şi un număr record de terorişti. Vom suferi foarte mult din cauza preşedinţiei sale, dar vom remedia daunele pe care le-a făcut foarte repede. FACEŢI AMERICA MĂREAŢĂ DIN NOU!”, a scris Trump.

UPDATE ora 22:10: Surse citate de Reuters susțin că preşedintele Joe Biden era hotărât sâmbătă seara să rămână în cursa prezidenţială, dar și-a schimbat decizia duminică și și-a anunțat stafful că se retrage, ulterior venind și anunțul public.

Știrea inițială:

Anunțul preşedintelui Joe Biden, în vârstă de 81 de ani, de retragere din cursa pentru Casa Albă a venit cu patru luni înaintea alegerilor prezidențiale, prin intermediul unei postări pe rețeaua X.

„Astăzi, America are cea mai puternică economie din lume. Am făcut investiţii istorice în reconstrucţia naţiunii noastre, în reducerea costurilor medicamentelor pe bază de reţetă pentru persoanele în vârstă şi în extinderea asistenţei medicale accesibile pentru un număr record de americani. Am oferit îngrijiri extrem de necesare unui milion de veterani expuşi la substanţe toxice. Am adoptat prima lege privind siguranţa armelor în ultimii 30 de ani. Am numit prima femeie afro-americană la Curtea Supremă. Şi am adoptat cea mai importantă legislaţie privind clima din istoria lumii. America nu a fost niciodată mai bine poziţionată pentru a conduce decât suntem astăzi.

Ştiu că nimic din toate acestea nu ar fi putut fi făcut fără voi, poporul american. Împreună, am depăşit o pandemie care apare o dată într-un secol şi cea mai gravă criză economică de la Marea Criză Economică. Ne-am protejat şi conservat democraţia. Şi am revitalizat şi consolidat alianţele noastre în întreaga lume.

A fost cea mai mare onoare a vieţii mele să vă fiu preşedinte. Şi, deşi intenţia mea a fost să candidez pentru realegere, cred că este în interesul partidului meu şi al ţării să mă retrag şi să mă concentrez exclusiv asupra îndeplinirii îndatoririlor mele ca preşedinte pentru restul mandatului.

Mă voi adresa naţiunii în cursul acestei săptămâni cu mai multe detalii despre decizia mea.

Pentru moment, permiteţi-mi să îmi exprim profunda recunoştinţă faţă de toţi cei care au muncit din greu pentru a mă vedea reales. Vreau să îi mulţumesc vicepreşedintelui Kamala Harris pentru că a fost un partener extraordinar în toată această activitate. Şi permiteţi-mi să-mi exprim aprecierea sinceră faţă de poporul american pentru credinţa şi încrederea pe care le-aţi avut în mine.

Cred astăzi ceea ce am crezut întotdeauna: că nu există nimic ce America nu poate face – atunci când o facem împreună. Trebuie doar să ne amintim că suntem Statele Unite ale Americii”, este comunicatul postat de Joe Biden în social media.

Președintele Joe Biden o susține pe Kamala Harris pentru a fi candidat în locul lui la alegerile din 5 noiembrie

Președintele Joe Biden și-a manifestat sprijinul pentru Kamala Harris, la alegerile pentru președinția Statelor Unite ale Americii.

„Astăzi vreau să-mi ofer întregul sprijin și susținerea pentru Kamala pentru a fi candidatul partidului nostru în acest an.„Democrați – este timpul să ne unim și să-l învingem pe Trump. Haideți să facem asta”.

Președintele Joe Biden, testat pozitiv pentru COVID-19

Președintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la COVID-19, în timpul campaniei sale în Nevada pentru alegerile din noiembrie, a anunțat Casa Albă într-un comunicat, precizând că are „simptome ușoare”.

Joe Biden a răspuns și întrebărilor legate de acuitatea sa mentală, afirmând într-un interviu că își va reevalua candidatura dacă va fi diagnosticat cu o problemă medicală:

Dacă aș avea o problemă medicală care să apară, dacă medicii vin să mă vadă și îmi spun ‘aveți această problemă’, aș lua în considerare retragerea din cursa prezidențială.”


CITEȘTE ȘI: 

Joe Biden, ferm pe poziție în privința candidaturii pentru un nou mandat la Casa Albă. Democrații în cer să renunțe: „Suntem pe un drum pierdut”

IRONII la adresa președintelui Joe BIDEN în conferința de presă de la Casa Albă / „Dacă Pentagon interceptează o armă NUCLEARĂ, pe cine suni?

Medicul lui Joe BIDEN a spus tot în privința stării de sănătate a liderului de la Casa Albă. Are sau nu Parkinson președintele SUA?

Ruxandra Radulescu
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Ce îl LEAGĂ pe presupusul ucigaș al doctoriței din Brăila de victima sa. E ireal...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
Admitere Medicină 2024. Reacţia în lacrimi a unei tinere la ieşirea din sala de examen
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Se scurtează vacanța de vară a copiilor! S-a anunțat structura anului școlar 2024-2025
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Cine îl va înlocui pe Joe Biden? Numele cele mai importante ce ar putea să...
Descoperire INCREDIBILĂ pe Lună, într-o peșteră adâncă de 100 de metri
Mașinile care au interzis. Au interdicție. A intra intrat în vigoare de pe 18 iulie...
Drum de mare viteză în România. Traseul pornește din București
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Detaliile "ascunse" în cazul morții lui Andrei Versace. Imaginile arată că a avut un sfârșit...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Joe Biden se retrage din cursa prezidențială și anunță că o susține pe Kamala Harris