Prima pagină » Actualitate » Joi începe reuniunea Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis anunțase că va solicita punerea pe agendă a aderării României la Schengen. Subiectul nu se află, însă, pe ordinea de zi

Joi începe reuniunea Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis anunțase că va solicita punerea pe agendă a aderării României la Schengen. Subiectul nu se află, însă, pe ordinea de zi

Joi începe reuniunea Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis anunțase că va solicita punerea pe agendă a aderării României la Schengen. Subiectul nu se află, însă, pe ordinea de zi
Joi începe reuniunea Consiliului European. Președintele Klaus Iohannis anunțase că va solicita punerea pe agendă a aderării României la Schengen. Subiectul nu se află, însă, pe ordinea de zi

Președintele Klaus Iohannis participă joi la reuniunea Consiliului European, iar șeful statului anunțase recent că ar urma să ridice problema aderării României la Spațiul Schengen.

După cum GÂNDUL a prezentat miercuri, tema nu se află pe agenda discuțiilor din cadrul Consiliului European.

„Voi ridica tema Schengen. (…) Este, o dată, foarte clar (…) că noi, românii, dorim să fim parte în spaţiul Schengen. Integrarea în spaţiul Schengen rămâne obiectiv strategic naţional şi rămâne obiectiv principal pentru mine, ca preşedinte al României, pentru perioada următoare. (…) Am văzut că există mulţi sfătuitori publici care creează aşteptări legate de Consiliul de astăzi şi de mâine. Pot să vă spun din capul locului că voi avea multe discuţii, voi ridica chestiunea în plenul Consiliului, voi mai explica încă o dată de ce România trebuie să devină parte din Spaţiul Schengen, dar soluţii practice se vor găsi în următorul Consiliu JAI, care va fi mai bine pregătit”, a declarat, miercuri, şeful statului, citat de Agerpres.

UPDATE ORA 12:20 – Bode: România a pierdut peste 25 de miliarde de euro pentru că nu este membră Schengen

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a declarat joi că România a pierdut peste 25 de miliarde de euro ca urmare a faptului că nu se află în Spațiul Schengen.

Potrivit acestuia, statul român a investit peste un miliard de euro în asigurarea frontierelor externe la standarde Schengen, iar această sumă este doar la nivelui MAI. Citește mai mult…

Klaus Iohannis se opune unui boicot la adresa companiilor austriece

Totodată, potrivit președintelui, România trebuie să rezolve două probleme: atitudinea Austriei și cea a Olandei. Aceasta din urmă, deși a acceptat aderarea României, s-a opus aderării Bulgariei. Klaus Iohannis susține că aceste chestiuni vor trebui rezolvate prin diplomație. Mai mult, președintele s-a opus unui eventual boicot la adresa Austriei.

Declarația a fost făcută într-o conferință de presă, înainte de participarea, la Bruxelles, la Summitul Uniunea Europeană – Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

„Avem două probleme: atitudinea Austriei, care este rezervată. Acum a votat «Nu», dar cancelarul austriac a spus că aceasta este o amânare. Este o nuanțare a poziției. A doua problema este votul Olandei: pentru România a fost «Da», iar pentru Bulgaria, pe jumătate «Nu». Este dorința și acolo a unei amânări.

Orice altceva, după părerea mea, este exclus. Am auzit în ultimele zile nenumărate opinii, sfaturi şi aşa mai departe. Şi vreau să vă spun foarte clar: nu va exista un boicot la adresa Austriei din partea statului sau autorităţilor publice. Nu aşa se tratează astfel de probleme”, a transmis șeful statului.

Aderarea celor două țări la Schengen nu se află momentan pe agendă

Aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului European care va avea loc joi, 15 decembrie.

Astfel, șefii de state și de guverne vor discuta joi subiecte precum războiul Rusiei împotriva Ucrainei, energia și economia, securitatea și apărarea, vecinătatea sudică a UE și relațiile externe.

„Consiliul European va discuta despre cele mai recente evoluții ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei și despre modul în care poate fi ajutată Ucraina să treacă cu bine prin această iarnă.

În acest context, liderii UE vor discuta despre menținerea sprijinului politic, militar, umanitar și în materie de protecție civilă pentru Ucraina și despre modul în care se poate acorda asistență pentru refacerea infrastructurii critice a Ucrainei”, se arată pe site-ul Consiliului.

Consiliul European va discuta despre criza energetică. În acest context, liderii UE vor examina progresele înregistrate în ceea ce privește deciziile la care au ajuns în cadrul reuniunii Consiliului European din octombrie 2022, când au convenit să accelereze și să intensifice eforturile pentru:

  • reducerea cererii de energie
  • evitarea raționalizării
  • asigurarea securității aprovizionării cu energie
  • scăderea prețurilor la energie

În cursul reuniunii respective, liderii UE au invitat, de asemenea, Comisia Europeană să accelereze lucrările la reforma structurală a pieței energiei electrice.

Consiliul European va purta o discuție strategică privind vecinătatea sudică a UE. Regiunea cuprinde zece țări mediteraneene din afara UE, dar vor fi discutate și subiecte referitoare la parteneriatul transatlantic.

Documentul privind discuțiile de joi poate fi consultat AICI.

Eugen Tomac: La Bruxelles nu se va discuta azi despre Schengen

Președintele PMP Eugen Tomac a anunțat că, la Bruxelles, nu se va discuta joi despre Schengen. „Președintele Iohannis nu a reușit să schimbe agenda”, a precizat europarlamentarul.

„Ne-a asigurat că ieri sau astăzi va dezbate umilința prin care a trecut România la reuniunea de la Bruxelles.

Din păcate, m-am uitat pe scrisoarea Președintelui Consiliului European, domnul Charles Michel, adresată șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană, aceasta fiind redactată pe 12 decembrie, la 4 zile după ce Austria, încălcând principiul cooperării loiale între instituțiile europene, ne-a blocat accesul în Schengen.

Surpriza este uriașă, atât în scrisoarea de convocare a Consiliului European, cât și în ordinea de zi pentru astăzi, lipsește cu desăvârșire subiectul Schengen.

Prin urmare, Președintele Iohannis n-a reușit să schimbe agenda și să introducă, la recomandări ale Consiliului European de astăzi, acceptarea noastră în spațiul Schengen”, a transmis Eugen Tomac pe Facebook.

Marcel Ciolacu: Nu cred că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, că l-am avea degeaba

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat, marți, la inaugurarea stației de metrou Tudor Arghezi, că nu crede că vom avea un Consiliu extraordinar JAI, pentru că ar fi degeaba, deoarece Austria își menține poziția de a vota împotriva aderării României. „Vom vedea în perioada următoare, poate ne vom coordona mai bine”, a spus Ciolacu.

„Cred că România trebuie să aibă o strategie eficientă și de învingător. Locul României este în Spațiul Schengen. Vom vedea în perioada următoare, poate de data aceasta o să ne coordonăm pașii mult mai bine.

Vedem cu ce vești o să vină președintele României, după data de 15 decembrie, de la Consiliul European. Din câte știu eu, în acest moment, nu este pe ordinea de zi, dar un membru poate ridica această problemă”, a spus Ciolacu. Citește mai mult…

Reamintim că România și Bulgaria rămân momentan în afara Spațiului Schengen, după ce Austria și Olanda s-au opus aderării celor două țări în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne de joi.

Austria s-a opus aderării ambelor țări, în timp ce Olanda s-a împotrivit doar aderării Bulgariei, dar cum candidaturile Bucureștiului și Sofiei au venit „la pachet”, decizia Olandei a afectat, practic, și România.

Dintre cele 27 de ţări membre UE, Austria şi Olanda au votat împotrivă, cea din urmă menţionând că se opune doar aderării Bulgariei, conform unor surse de la Bruxelles.

În schimb, candidatura Croației a fost acceptată, astfel că această țară va deveni membru Schengen de la 1 ianuarie 2023.

Andrei Văcaru a absolvit studiile de licență la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București în anul 2013, dar și un master în Comunicare în cadrul ... vezi toate articolele

Citește și