Prima pagină » Actualitate » Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, fost director al INM, candidatul României la CJUE. Care sunt pașii până la numire

Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, fost director al INM, candidatul României la CJUE. Care sunt pașii până la numire

Judecătoarea Octavia Spineanu-Matei, fost director al INM, candidatul României la CJUE. Care sunt pașii până la numire

Octavia Spineanu-Matei, în prezent judecător la Tribunalul Uniunii Europene, este prima propunere a comisiei pentru desemnarea candidatului României pentru funcția de judecător la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, instituție care asigură aplicarea și interpretarea uniformă a dreptului Uniunii.

Candidatul României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este, după finalizarea interviurilor, Octavia Spineanu Matei, care ocupă, de patru ani, funcția de judecător la Tribunalul Uniunii Europene, a transmis, vineri, Consiliului Superior al Magistraturii, la finalizarea procedurii.

Procedura, încă în derulare

Procedura a fost declanșată, conform anunțului Ministerului Justiției, în contextul în care, la 6 octombrie 2021, urmează să expire mandatele a paisprezece judecători și a șase avocați generali din cadrul Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), printre care și mandatul judecătorului român, iar statele statele membre au fost invitate să transmită propunerile lor până la data de 30 noiembrie 2020.

Conform procedurii, comisia a transmis încă două propuneri de rezervă, respectiv Cristian Daniel Oană, judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Răzvan Horațiu Radu, procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fost agent guvernamental al României pentru CEDO, repectiv CJUE și Tribunalul UE.

Comisia a fost formată din ministrul Justiției, ministrul Afacerilor Externe, agentul guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, directorul Direcției afaceri europene și drepturile omului din cadrul Ministerului Justiției, un membru al CSM, doi judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție și două cadre didactice universitare de la facultățile de drept din cadrul universităților de cercetare avansată și educație.

Conform procedurii, rezultatele sunt communicate Guvernului, spre aprobare. În cazul în care Guvernul nu este de acord cu propunerea înaintată de comisie, alege motivat dintre propunerile de rezervă, iar dacă Executivul nu este de acord cu niciuna dintre propunerile prezentate, se reia procedura de selecție.

La finalizarea procedurii, Guvernul va transmite Consiliului UE numele candidatului României pentru funcția de judecător al Curții de Justiție a Uniunii Europene. Judecătorul român va fi numit de comun acord de către guvernele statelor membre UE, după consultarea Comitetului prevăzut la articolul 255 Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

„În cazul în care avizul Comitetului prevăzut de articolul 255 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene cu privire la candidatul propus de România este negativ, Guvernul transmite către Secretariatul General al Consiliului, prin intermediul Reprezentanței Permanente a României pe lângă UE, candidatura din lista de rezervă, în ordinea de prioritate votată de Comisia de selecție. În cazul în care, pentru toate propunerile formulate, avizul Comitetului prevăzut de articolul 255 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene este negativ, se reia procedura de selecție, prevederile art. 1 – 9 rămânând aplicabile în mod corespunzător”, se arată în procedură.

Care este misiunea judecătorilor CJUE

Octavia Spineanu-Matei, judecător la Tribunalul UE / Sursa foto: Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Octavia Spineanu-Matei, judecător la Tribunalul UE / Sursa foto: Curtea de Justiție a Uniunii Europene

Octavia Spineanu-Matei est judecător la Tribunalul Uniunii Europene din septembrie 2016. Conform CV-ului afișat pe site-un instituției, Octavia Spineanu-Matei este născută în 1967, este licențiată în drept la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași (1990), doctor în drept (1999). A fost judecător la Judecătoria Sectorului 4 din București (1991-1996), judecător (1996-1999) și președinte de secție (1997-1999) la Tribunalul București, judecător (1999-2005) și președinte de secție (1999-2003) la Curtea de Apel București. A fost membru al Marii Camere de recurs a Oficiului European de Brevete (2006-2016), formator, apoi director al Institutului Național al Magistraturii (2011-2016), judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție a României (2006-2016), membru al Consiliului științific al Institutului Național al Magistraturii și al Consiliului de conducere al Școlii Naționale de Grefieri (2011-2016) și membru ales al Consiliului școlii doctorale a Universității din București (2012-2016).

Judecătorul român la Curtea de Justiție a UE este, începând din ianuarie 2007, prof. univ. dr. Camelia Toader. CJUE, autoritatea judiciară a Uniunii Europene, este compusă din 27 de judecători şi 11 avocaţi generali. Conform prezentării oficiale, de la crearea sa, în 1952, misiunea Curții de Justiție a Uniunii Europene este de a garanta „respectarea legii în interpretarea și aplicarea” tratatelor.

În cadrul acestei misiuni, Curtea de Justiție a Uniunii Europene:

  • controlează legalitatea actelor instituțiilor Uniunii Europene;
  • se asigură că statele membre își îndeplinesc obligațiile rezultate din tratate și
  • interpretează dreptul Uniunii la solicitarea instanțelor naționale
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele