Prima pagină » Actualitate » Judecătoarei Georgiana Hîngan i-a fost respinsă cererea de abținere în cazul Cherecheș. De ce este improbabil ca ea să dea verdictul final

Judecătoarei Georgiana Hîngan i-a fost respinsă cererea de abținere în cazul Cherecheș. De ce este improbabil ca ea să dea verdictul final

Judecătoarei Georgiana Hîngan i-a fost respinsă cererea de abținere în cazul Cherecheș. De ce este improbabil ca ea să dea verdictul final

Judecătoarea Georgiana Rodica Hîngan Fărcaș, de la Curtea de Apel Cluj, pe care socrii lui Cătălin Cherecheș ar fi vrut să o mituiască, a făcut cerere de abținere. Cererea a fost respinsă, iar în consecință judecătoarea ar fi fost obligată să dea sentința în procesul în care fostul primar al Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este judecat pentru corupție. Dar conform surselor Gândul acest lucru pare improbabil.

Magistratul ar trebui să dea verdictul final în procesul primarului din Baia Mare în 24 noiembrie. În prima instanță, edilul a primit o pedeapsă cu executare, de 5 ani de închisoare, pentru luare de mită în formă continuată. Dar conform surselor Gândul, Georgiana Rodica Hîngan Fărcaș e poate fi recuzată pentru incompatibilitatea prevăzută de procedura penală este existența unei suspiciuni rezonabile că imparțialitatea judecătorului este afectată.

„Nu doar că este obligatoriu să existe imparțialitatea magistratului, dar, așa cum practica europeană a stabilit recent, chiar și aparențele pot prezenta importanță pentru că nu trebuie doar să se facă dreptate, ci să se și vadă că se face dreptate. Obiectivul final este încrederea pe care instanțele dintr-o societate democratică trebuie să o insufle populației”, a explicat avocatul Briscan, în exclusivitate pentru Gândul.

Georgiana, din judecător, în martor

Anterior, judecătorii și procurorii consultați de G4Media.ro, care au decis să rămână sub anonimat, au explicat că judecătoarea din proces, care acum are statutul de martor în dosarul de mituire în care au fost reținuți socrii lui Cherecheș, poate depune o cerere de abținere, iar dacă se admite, procesul se reia din faza de apel.

Implicit, până la decizia finală, erau șanse foarte mari să se prescrie faptele, termenul fiind aprilie 2024, potrivit specialiștilor. Exista și varianta ca solicitarea magistratului să fie respinsă, iar procesul să meargă mai departe, așa cum s-a și întâmplat.

Filmul flagrantului și reținerea

Soacra și socrul primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, au fost reținuți pentru 24 de ore, joi, de procurorii DNA. Soacra primarului Cherecheș ar fi fost prinsă în flagrant, miercuri după amiază, la Cluj, în timp ce intermedia o mită pentru judecătoarea care urma să pronunțe sentința definitivă într-un dosar de corupție al ginerelui său pe data de 24 noiembrie la Curtea de Apel Cluj.

„Lăsați-mă să vorbesc cu nevasta”

Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a declarat miercuri că nu știe nimic despre aceste lucruri și a vorbit despre posibilitatea unei presupuse înscenări: ”Habar n-am despre ce e vorba. Deci mi se pare o prostie… Dacă a făcut aşa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale, cât de drastice, că lucrurile astea mi se par nişte cretinităţi. Mi se pare o chestie care un om normal n-are cum să o facă, adică trebuie să fii tâmpit… Lăsaţi-mă să vorbesc cu nevastă-mea să văd despre ce e vorba… acum am aflat, de două minute (…) cu soacra n-am vorbit… de când m-am însurat. Că n-am vreme, stă în alt oraş, nu stă în Baia Mare”, a declarat, pentru Antena 3, Cătălin Cherecheş.

Dosarul Cherecheș

Procurorii au găsit asupra soacrei suma de 50.000 de euro care ar fi urmat să fie dată judecătoarei ca tranșă dintr-o sumă mai mare, de 100.000 de euro.

Soacra lui Cherecheș ar fi discutat cu mama judecătoarei, pe care o cunoștea, căreia i-ar fi promis o sumă de bani pentru a obtine o condamnare mai blândă pentru ginerele ei.

Cherecheș a fost trimis în judecată de DNA în anul 2016, într-un dosar în care este acuzat de luare de mită. El fost condamnat în februarie 2022 de Tribunalul Cluj la cinci ani de închisoare pentru luare de mită în formă continuată și interzicerea pe o durată de patru ani a dreptului de a candida și de a fi ales și de a ocupa o funcție publică.

Curtea de Apel Cluj ar urma să pronunțe o sentință în acest dosar la data de 24 noiembrie.

Citiți și: Prima reacție a lui Cherecheș, după ce soacra lui a fost prinsă în flagrant: „Să stea 100 de ani în PUȘCĂRIE. Mă simt că un vițel la poartă nouă”

UPDATE: Socrii lui Cherecheș au fost reținuți / Soacra a intermediat mita pentru o judecătoare. Socrul a ajutat la „rezolvarea problemei”

 

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și