Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova au început urmărirea penală într-un dosar în care un magistrat al Judecătoriei Caracal este acuzat de rudele unui condamnat că ar fi luat mită de la liderii unui clan rival. Bărbatul ar fi primit, în schimbul unei decizii de condamnare la închisoare cu executare, o cantitate mare de îngrășământ.
În octombrie 2015, procurorii Curții de Apel București dispuneau reținerea executorului judecătoresc Iulian Coșoreanu, acuzat că i-ar fi ajutat pe liderii unui clan din Drăgănești Olt să încaseze cash o datorie, în condițiile în care societatea lor era în insolvență.
După incident, liderul clanului, Fluture Goman, a presupus că denunțul a fost făcut de capul unei familii rivale, din aceeași localitate. Dornic de răzbunare, o zi mai târziu, Fluture Goman și-a luat cu el fiul, pe Cristinel Goman, dar și alte cinci persoane, după care au intrat împreună în casa lui Bănică Rancu. Cu toate că bărbatul a negat acuzațiile, atacatorii l-au pus la pământ și l-au bătut.
În timpul incidentului, fiul lui Fluture, Cristinel, a fost rănit la un ochi cu praf de sticlă. Tânărul și-a pierdut capacitatea de vedere cu 10 la sută, însă condițiile în care s-a produs incidentul au rămas neclare, în condițiile în care Bănică Rancu a spus că acesta s-a rănit după ce a spart cu pumnul un geam, iar așchii de sticlă i-au sărit în ochi, în timp ce Cristinel Goman a spus că Rancu ar fi aruncat o cană, care s-a spart după ce ar fi lovit peretele, iar praful de sticlă l-ar fi rănit.
Ulterior, ambele familii s-au adresat autorităților, iar plângerile au fost conexate într-un singur dosar care a ajuns la masa controversatului procuror Cristian Ovidiu Popescu, același care a amânat descinderea în casa lui Gheorghe Dincă deoarece nu era încă ora 6.00, deși existau indicii cu privire la faptul că acesta o ține sechestrată pe Alexandra Măceșanu.
Dosarul a zăcut cu anii, iar în cele din urmă faptele clanului Goman s-au prescris, iar presupusa faptă comisă de Rancu, acuzat de vătămare corporală din culpă, a fost clasată.
Cristinel Goman a atacat în instanță decizia de clasare, iar judecătorul Miu Matei a decis reluarea anchetei. Ilieș, fiul lui Bănică Rancu, a declarat, pentru Gândul, că procurorul Popescu a trimis dosarul în judecată, pentru vătămare corporală indirectă, în sensul în care ar fi trebuit să prevadă că, aruncarea cănii respective, ar fi putut produce victime.
În timpul procesului, Radu Tănase, un fugar condamnat tot pentru o bătaie împotriva clanului Rancu, a trimis din exil un denunț prin care menționa că soția judecătorului ar fi cumpărat de la Cristinel Goman cinci tone de azotat de amoniu, îngrășământ ce urma a fi utilizat, spune Ilieș Rancu, pentru fertilizarea unui teren agricol pe care familia judecătorului l-ar deține în comuna Malu Mare, județul Dolj.
Sursa citată a precizat că denunțătorul ar fi atașat inclusiv factura și chitanța din care reieșea că persoana care a făcut achiziția a fost Maria Matei, soția magistratului.
Cu toate că acuzatul a recuzat instanța, demersul a rămas fără succes, iar judecătorul Miu Matei l-a condamnat pe Bănică Rancu, la 18 decembrie 2022, la 2 ani și 8 luni de detenție. Fiul bărbatului condamnat susține că, la scurt timp după ce a dat sentința, judecătorul a ieșit la pensie. Decizia de condamnare a fost contestată la Curtea de Apel Craiova, însă a rămas definitivă.
Între timp, ancheta deschisă pe numele judecătorului, a soției sale și a lui Cristinel Goman la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a mers mai departe, iar procurorii au început urmărirea penală pentru infracțiunile de luare și dare de mită.
CITIȚI ȘI:
Judecătoarea care l-a condamnat pe Gheorghe Dincă a MURIT, la o lună după ce s-a pensionat