Judecători CSM, scrisoare deschisă adresată Parlamentului în legătură cu proiectul de desființare SIIJ: ”Va trebui să vă asumați faptul că alegeți să eliberați un monstru ce-și va pune amprenta pe viața și cariera fiecărui judecător”
Judecătorii Gabriela Baltag şi Evelina Oprina – membri în Consiliul Superior al Magistraturii – au transmis Parlamentului României o scrisoare deschisă în legătură cu proiectul de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).
Gabriela Baltag şi Evelina Oprina transmit parlamentarilor că trebuie să decidă asupra păstrării și întăririi independenței tuturor celor care ”înfăptuiesc justiția în România”, iar votul care va fi dat în Parlament nu reprezintă doar o formă de respect, ci și ”o declarație de credință față de țară”.
”Scrisoare este însoţită de opinia noastră concurentă la avizul consultativ emis de Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta din urmă conţine argumentele subsemnatelor ce stau la baza votului negativ exprimat de noi cu ocazia dezbaterii proiectului de lege menţionat la nivelul CSM, vot care nu se regăseşte în motivarea avizului principal”, transmit Gabriela Baltag şi Evelina Oprina.
”Sunteți chemați, în curând, să decideți asupra păstrării și, astfel, a întăririi independenței celor care înfăptuiesc justiția în România. Votul pe care-l veți da va reprezenta nu doar o formă de respect față de cetățenii care v-au acordat întreaga lor încredere, ci va constitui și o declarație de credință față de țară într-un moment ce poate fi unul al renașterii conștiinței sau, dimpotrivă, al pierzaniei. Nu lăsați fariseii să ia locul învățătorilor, căci timpul acestor încercări poate deveni unul a1 marilor realizări! Nu puteți accepta compromisuri, nu aveți voie să faceți niciun rabat de la principiile cărora le-ați jurat credință și pe care aveți obligația morală de a le păstra nealterate în numele Adevărului, singurul ideal pe care-l slujim fiecare!”, se precizează la începutul acestei scrisori deschise trimise către parlamentarii români.
Prin aceste statuări ale Curții Constituționale și ale Comisiei de la Veneția, se poate concluziona că Secția pentru Investigarea lnfracțiunilor din Justiție reprezintă singura structură de parchet aflată în afara controlului politic, reprezentând, prin ea însăşi, garanția pentru independența justiției
Gabriela Baltag şi Evelina Oprina
”Adevărul nu poate avea mai multe fețe!”
Semnatarii acestei scrisori deschise insistă asupra faptului că adevărul nu poate avea, niciodată, mai multe fețe, iar dreptatea nu poate fi cerută de nimeni dacă nu se luptă pentru ea.
Desființarea SIIJ, transmit judecătorii CSM, ar putea reprezenta chiar o condamnare a întregului popor român la un trai asemănător – la niveul justiției – cu al lui Sisif.
”Adevărul nu poate avea mai multe fețe! Adevărul este unul singur și pentru el trăim sau murim! Nu puteți cere dreptate dacă nu luptați pentru ea! Nu irosiți șansa pe care o aveți acum, aceea de a dovedi că înțelepciunea și curajul nu pot sta la aceeași masă cu trădarea și lașitatea. Nu condamnați poporul român să-și retrăiască istoria precum Sisif încercând, pe veșnicie, să ajungă în vârful dealului! Votând pentru desființarea SIIJ, indiferent de ce aparente garanții vă imaginați că puneți în loc, condamnați acest popor să nu mai aibă prea curând o justiție cu judecători peste care să nu se mai abată abuzurile! Ce garanții mai puternice s-ar putea imagina peste cele deja prevăzute de lege și anume: procurori cu cel puțin 18 ani vechime, cu grad de curte de apel, implicarea CSM în numirea procurorului șef și a procurorilor cu funcție de execuție din cadrul SIIJ, bară niciun fel de amestec politic?”, se întreabă judecătorii CSM.
Nu acceptați, doamnelor și domnilor parlamentari, stratageme perfide ori mere otrăvite, fiindcă singurele garanții pentru un act de justiție corect sunt deja în lege. SIIJ trebuie întărită și lăsată să funcționeze la capacitatea ei maximă și abia apoi, eventual, reevaluată. Nu permiteți ca sub pretextul unor garanții necesare, să deschideți posibilitatea unor „filtre” de putere!
”După judecători, primii asupriți posibil veți fi chiar dumneavoastră”
Gabriela Baltag şi Evelina Oprina le transmit parlamentarilor români că minciuna nu poate fi așezată peste adevăr, iar Justiția din România – ”care abia își vindecă rănile” – nu poate îmbrăca ”veșmintele trecutului pline de noroi”.
În scrisoare deschisă trimisă către Parlamentul României se face referire și la românii care și-au ales reprezentanții în Parlament tocmai pentru a avea (și) o justiție independentă, ceea ce nu ar trebui să rămână, în timp, ”doar o simplă iluzie”.
”Povara vremurilor nu demult apuse, despre care prezentul a vorbit pe larg, vă poate apăsa, în curând, dacă îngăduiți să așezați minciuna peste adevăr! Cum să acceptați ca justiția românească, care abia își vindecă rănile, să îmbrace din nou veșmintele trecutului pline de noroi?! După judecători, primii asupriți posibil veți fi chiar dumneavoastră, indiferent de locul și rolul social pe care-1 veți avea, iar cetățenii țării vor îndura suferința faptelor, dar mai ales a deciziilor a căror responsabilitate o purtați!
Românii v-au ales pentru că au crezut în dumneavoastră, doamnelor și domnilor deputați și senatori! Au sperat că-i puteți elibera de suferință și că viitorul pe care l-ați promis, în sensul unei justiții cu adevărat independente, nu va rămâne doar o simplă iluzie”, mai menționează judecătorii Gabriela Baltag şi Evelina Oprina.
După ani nesfârșiți de filaje, interceptări nelegale, amenințări, intruziuni în viața personală, toate finalizate, cel mai adesea, cu dosare anulate definitiv de instanțele de judecată, prin înființarea SIIJ, judecătorii au avut, în sfârșit, siguranța că abuzurile la care au fost supuși vor deveni istorie. Astăzi, cruda realitate a destinelor distruse, pe care nimeni nu le-a asumat, este gata să revină la status-quo-ul anterior. Prin aprobarea actului normativ de desființare a SIIJ, va trebui să vă asumați faptul că alegeți să eliberați un monstru ce-și va pune amprenta pe viața și cariera fiecărui judecător și, implicit, pe destinul cetățenilor pe care îi reprezentați
Judecătorii Gabriela Baltag şi Evelina Oprina – membri în Consiliul Superior al Magistraturii
”Doamnelor și domnilor deputați și senatori,
- nu mai permiteți ca justiția să fie armă politică,
- nu acceptați să deveniți părtași ai Răului ce se poate reinstala, O nu refuzați să vedeți Adevărul,
- nu adoptați cu ușurință decizii ce pot marca destine,
- nu mai îngăduiți ca oameni nevinovați să suporte consecințele unor hotărâri pripite,
- nu vă murdăriți mâinile, dar mai ales conștiința, cu fapte ce vor fi greu de uitat în timp, dar mai ales imposibil de iertat!”, se solicită la finalul scrisorii deschise trimise către Parlamentul României.
”Toate aceste aspecte conduc la concluzia unei conduite abuzive din partea inițiatorului”
Judecătorii Gabriela Baltag şi Evelina Oprina – membri în Consiliul Superior al Magistraturii au atașat acestei Scrisori Deschise trimise către Parlamentul României și opinile prin care argumentează că SIIJ nu ar trebui desfințată.
Printre altele, se arată că ”acolo unde legea tace”, unul dintre argumentele suplimentare este principiul cooperării loiale.
”Un argument suplimentar îl constituie principiul cooperării loiale, în privința căruia Curtea Constituțională a statuat că rolul de a contribui la configurarea principiului colaborării loiale și al respectului reciproc îl au, in principal, instituțiile puse in situația de a coopera. Acestora le revine sarcina de a contura posibilele forme pe care le poate adopta o conduită loială. Acolo unde legea tace, autoritățile publice trebuie să identifice și sá stabilească, cu bună-credință, acele forme de colaborare care valorizează ordinea normativă constituțională (Decizia nr. 611/3.11.2017).
În acest sens, se observă că prezentul proiect de lege privind desființarea SIIJ este similar în conținut cu proiectele anterioare, unele dintre ele primind deja aviz negativ din partea CSM pentru ca, ulterior, toate să fie respinse definitiv de legiuitor. Aplicând in extenso principiul cooperării loiale, întrucât Plenul CSM avizează propuneri de texte, iar nu proceduri, inițiatorul ar trebui să se abțină de la reiterarea unor propuneri identice în conținutul lor normativ, promovate cu scopul evident de a pune presiune pe instituția de rang constituțional a Consiliului Superior al Magistraturii, de a reevalua periodic problematica existenței SIIJ în acord cu diferitele sale angajamente de ordin politic. Toate aceste aspecte conduc la concluzia unei conduite abuzive din partea inițiatorului, care, de altfel, a și solicitat public CSM să-și reevalueze avizele date anterior pe această temă”, se precizează în opinia anexată acestei Scrisori Deschise a celor două judecătoare CSM.
Motivul vizând nefuncționalítatea SIIJ (lipsa rezultatelor deosebite) nu poate fi reținut, întrucât cerința esențială pentru a se putea analiza performanța Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție constă în asigurarea tuturor condițiilor umane, materiale, logistice pentru desfăşurarea activității acesteia.
Or, după cum este foarte bine cunoscut, Secția pentru Investigarea InfracțiuniIor din Justiție a fost împiedicată să-şi desfăşoare activitatea în deplinătatea resurselor, capacităților şi capabilităților prevăzute de lege.
Gabriela Baltag şi Evelina Oprina