Judecătorii bulgari au amânat pronunțarea în dosarul privind extrădarea Elenei Udrea
Elena Udrea a fost audiată miercuri în fața judecătorilor din Bulgaria, în dosarul în care autoritățile române solicită extrădarea acesteia.
Judecătorii au amânat pronunțarea și au cerut informații suplimentare din partea autorităților române, referitoare la închisoarea în care a stat fostul ministru, informează Antena3.
Aceasta, în contextul în care ea a declarat că în România ar fi stat în arest în condiții nepotrivite.
Autoritățile române vor trebui să ofere în cel mult cinci zile informațiile solicitate de instanța bulgară.
Judecătorii au decis ca următorul termen de judecată să fie pe 19 aprilie.
Elena Udrea ar fi fost scoasă pe ușa din spate a instanței, pentru a evita să mai fie nevoită să dea ochii cu presa.
Udrea a fost reprezentată de un avocat din România și de unul din Bulgaria, fiind asistată și de către un translator. Ea a prezentat instanței o cerere de azil pe care ar fi transmis-o autorităților din Grecia, țară în care voia să ajungă atunci când a fost reținută de autoritățile bulgare. Documentul trebuie, însă, tradus, după cum a decis judecătorul.
Procurorul bulgar, argumente împotriva solicitărilor Elenei Udrea
Procurorul de caz a susținut în instanță că decizia Curții Supreme din România, prin care Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare este una definitivă, motiv pentru care judecătorii nu au niciun motiv să o discute în vreun fel.
Mai mult, procurorul a explicat că fostul ministru are un adevărat trecut penal, ea neavând un singur dosar în România. Magistratul a prezentat trecutul acesteia din România, inclusiv toate anchetele penale în care a fost implicată.
Apărarea vrea ca, în cazul Elenei Udrea, Curtea să elibereze un permis de ședere în Bulgaria. Potrivit avocaților săi, Elena Udrea nu ar fi pe placul actualului guvern al României și de aceea extrădarea acesteia ar reprezenta un pericol pentru integritatea sa.
Elena Udrea a fost condamnată în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a fost condamnată, joi, de un complet de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție, la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”. Decizia este definitivă și nu mai poate fi contestată.
Conform încheierii de ședință, completul a respins ca nefondate contestațiile în anulare formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcția Națională Anticorupție şi Elena Udrea și ceilalți condamnaţii în dosar, Liberiu Tudor Breazu, Gheorghe Nastasia şi Rudel Obreja împotriva deciziei penale nr. 93 din 5 iunie 2018, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în complet format din cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.