Prima pagină » Actualitate » Judecătorii i-au interzis unui australian să iasă din Israel vreme de 8.000 de ani, din cauza pensiei alimentare

Judecătorii i-au interzis unui australian să iasă din Israel vreme de 8.000 de ani, din cauza pensiei alimentare

Judecătorii i-au interzis unui australian să iasă din Israel vreme de 8.000 de ani, din cauza pensiei alimentare

Noam Huppert, un chimist australian în vârstă de 44 de ani, nu are voie să părăsească Israelul vreme de 8000 de ani, mai precis până la 31 decembrie 9.999, din cauza unui ordin judecătoresc ce i-a fost înmânat în 2013, după un proces intentat de fosta soție.

Interdicția dea părăsi țara vreme de 8.000 de ani poate fi ridicată cu o singură condiție: să îi plătească fostei sale soții o pensie alimentară de întreținere a copilului în valoare totală de 1,8 milioane de lire sterline, relatează The Guardian.

Instanța specializată în dreptul familiei a decis că Huppert trebuie să plătească lunar echivalentul a 1.200 de lire sterline pentru fiecare dintre cei doi copii ai săi, până la vârsta de 18 ani.

Nu este clar dacă Huppert a efectuat vreo plată până acum sau dacă trebuie să achite întreaga sumă în avans pentru ridicarea ordinului judecătoresc.

În plus, pare că anul la care expiră interdicția, 9.999, a fost stabilit în mod arbitrar pentru simplul fapt că este cea mai lungă perioadă calculată de sistemul online.

Guardian l-a contactat pe bărbat pentru a afla povestea. Fosta sa soție, de naționalitate israeliană, s-a mutat înapoi în țară în 2011, când copii aveau trei luni și, respectiv, 5 ani. Huppert a venit după ei în 2012 și susține că nu a mai putut pleca din țară nici măcar în interes de serviciu în cei 8 ani de la emiterea ordinului judecătoresc.

Bărbatul susține că este unul dintre străinii ”persecutați” de justiție pentru că s-au căsătorit cu o femeie din Israel. El mai spune că a decis să vorbească despre cazul lui pentru a-i avertiza pe alții în legătură cu ce îi așteaptă dacă aleg o astfel de exeriență de viață.

În mod normal, legislația israeliană în materie de dreptul familiei a fost criticată pentru că ar fi discriminatorie la adresa femeilor. În 2018, mininsterul de finanțe a descoperit că 43% dintre tații divorțați refuză să plătească pensia alimentară, iar mamele singure se bazează pe ajutoarele guvernamentale, însă acestea au fost reduse ca urmare a disputelor privind bugetul de stat.

În 2017, instanța supremă a decis că, de acum încolo, nu doar tații sunt responsabili pentru alocația copilului, mai cu seamă atunci când fosta soție câștigă mai mulți bani decât ei.

De altfel, Departamentul de Stat al SUA include în recomadările de călătorie în Israel un avertisment prin care americanii sunt informați că s-ar putea să nu mai poată ieși din Israel dacă au datorii.

 

Citește și