Județele din România cu cea mai mare rată de SINUCIDERI. Sunt și cele mai poluate județe
V-ați gândit vreodată că există o corelație între poluare și sinucideri? Ei bine, specialiștii susțin că există o anumită legătură între aceste două fenomene nefericite.
Psihologul Stelian Chivu și profesorul Silviu Gurlui, cercetător în domeniul poluării, au vorbit pentru Adevărul despre această corelație.
Institutul Național de Statistică (INS) arată că, în intervaul 2011-2020, cele mai mari rate medii ale sinuciderilor au fost înregistrate în județele Harghita (26,72), Covasna (23,99) și Mureş (18,21).
Potrivit platformei eAirQuality, care publică orașele și localitățile cele mai poluate din întreaga lume, inclusiv România, în 2022 primele două locuri erau ocupate de Sântana de Mureș (județul Mureș)– 29,7 (PM 2,5-particulele în suspensie din aer), care ocupă locul 31 în Europa ca nivel al poluării, și Ojdula, (județul Covasna) – 28,1 (PM 2,5).
Iar de-a lungul vremii, mai multe studii au arătat că ar exista o asociere între nivelul de poluare și riscul de sinucideri.
„În mod special este influențată glanda pineală, care are ca rol producerea si eliberarea melatoninei, reglarea ritmului circadian, implicarea în creșterea și dezvoltarea organismului, dar și în reglarea sistemului imunitar. Poluarea calcifiază glanda pineală, iar asta duce la amplificarea stărilor depresive, anxioase, iar pe acest fond se declanșează episoadele suicidare”, explică psihologul Stelian Chivu.
Cele mai poluate județe din România
Silviu Gurlui, profesor universitar doctor la Facultatea de Fizică din Iaşi și cercetător în domeniul poluării atmosferice, spune că s-a demonstrat că nivelul de poluare, temperatura și riscul de îmbolnăvire există o legătură.
„Are loc o perturbare a funcționării teșuturilor biologice, dar și o serie de modificări fizico-chimice la nivel microbiologic și celular. Un parametru luat în calcul, de regulă, este cel al particulelor PM10 sau PM2.5. Este vorba despre acele particule care provin din industrie (arderi, de pildă), ce pot avea un grad de nocivitate de peste zece ori mai mare”, explică profesorul Silviu Gurlui.
Studiile științifice au stabilit o legătură de cauzalitate directă între nivelul de poluare și afecțiunile populației dintr-o zonă sau alta, precum și creșterea numărului de decese.
„Se constată, într-adevăr, în zonele Covasna, Mureș, Harghita, niveluri foarte mari ale poluării cu PM10, mai ales în perioada decembrie-februarie. Se înregistrează, uneori, medii zilnice extrem de mari, periculoase, de până la 200 micrograme de particule în suspensie pe metru pătrat. Aceste valori, corelate cu alți factori de poluare neinvestigați încă, dar care se pot cumula cu PM10, la care se adaugă și variațiile mari de temperatură, cresc semnificativ nivelul tulburărilor în rândul persoanelor mai predispuse, inclusiv la depresie și suicid”, este concluzia profesorului Silviu Gurlui.
În același timp, în ceea ce priveşte clasamentul incidenţei sinuciderilor pe judeţe, cele mai mari rate medii au fost înregistrate de Harghita (26,72), Covasna (23,99), Mureş (18,21).