Populația României scade puternic în ultimii ani, însă un județ anume atrage atenția prin numărul mare de locuitori pe care i-a pierdut.
Este o situație surprinzătoare, dat fiind că vorbim despre un județ relativ industrializat, iar așteptările ar fi ca acesta să fie o destinație, nicidecum invers.
Este vorba despre județul Argeș, care, în ultimii ani, a pierdut zeci de mii de persoane, notează Fanatik.
Pitești, reședința județului, este legat de Capitală prin autostrada A1. Tronsonul care leagă cele două orașe are 107 kilometri, astfel că se poate ajunge destul de ușor dintr-un capăt la celălalt.
Cu toate acestea, prefectul Radu Perianu, candidatul PNL la conducerea Consiliului Județean Argeș, spune că apropierea de București și accesul facil la Capitală a afectat serios județul, deși ar fi trebuit să aibă efectul contrar.
În jur de 50.000 de locuitori din județul Argeș au plecat în ultimii ani. Cei mai mulți au plecat pentru studii la București, dar și pentru a găsi joburi mai bine plătite.
„Da, Piteștiul a fost singurul oraș legat prin autostradă de Capitală și de polul economic din zona Capitalei, numai că, din păcate, nouă nu ne-a folosit deloc, am avut o administrație fără viziune, care nu a știut să profite de situație.
La prima vedere, cel puțin, legarea de București mai mult ne-a dăunat. Studenții s-au dus să învețe în București, au vrut să rămână în București, pentru că găseau locuri de muncă mult mai bine plătite”, spune Perianu.
Actualul prefect spune că populația județului a îmbătrânit simțitor. Media de vârstă a județului Argeș a crescut cu șapte ani.
Perianu spune că actuala administrație nu a știut să obțină avantaje ca urmare de faptul că județul este legat de București, ba dimpotrivă.
„Prin urmare, Argeșul nu a știut să profite de această arteră care ne lega de Capitală. A pierdut cam 50.000 de locuitori. Am pierdut populație și, mai mult, e și îmbătrânită. Media de vârstă a crescut cu 7 ani, în ultimii ani, ceea ce înseamnă că nu mai ești atractiv pentru companii.
Dacă nu înțelegem să ne trezim și să ajutăm impulsionarea mediului economic în Argeș, nu putem spera la mai bine în următorii zece ani. Dacă stăm și băltim ca până acum, perspectivele iată că nu sunt bune”, a mai spus prefectul.
În județul Argeș există mai multe obiective turistice importante, cum ar fi orașul Curtea de Argeș. Aici se află mănăstirea cu același nume, vizitată anual de turiștii români, dar și străini, mai notează sursa citată.
Sursa foto: Shutterstock