Județul din România în care femeile au SALARII mai mari decât bărbații, acum, în 2023

Publicat: 08 03. 2023, 15:05
FOTO: PROFIMEDIA

Ce s-ar întâmpla dacă femeile și-ar lua liber sau ar pleca toate din țară, doar pentru o zi? Iată un scenariu la care ar trebui să ne gândim nu doar de 8 martie.

Aproape 50% din forța de muncă a României ar dispărea! Femeile reprezintă 42% din lucrătorii din economie.

În anumite domenii, ele înseamnă 80% dintre salariați (în învățământ, de exemplu, conform INS).

La nivelul învățământului preșcolar, femeile ocupă 99% din funcții. Salariul mediu ar crește, deoarece româncele câștigă mai puțin…

Județul în care femeile câștigă mai bine decât bărbații

Botoșani este județul în care bărbații iau bani mai puțini decât femeile, conform INS.

Caraș Severin, Dolj, Teleorman, Călărași, Vrancea, Vaslui, Botoșani, Harghita, Covasna sunt județele în care femeile câștigă mai mult decât bărbații.

Dacă ne referim la PIB, în condițiile în care toate reprezentantele sexului frumos ar lipsi o singură zi de la muncă, economia s-ar resimți cu aproape 500 milioane de euro, ținând cont de faptul că PIB-ul va ajunge la 300 de miliarde de euro în 2023.

Nu doar învățământul ar avea de suferit, ci și Sănătatea, serviciile pharma, cele de contabilitate și casieriile din supermarketuri, unde lucrează predominant femei.

O zi fără femei ar însemna și circa 500 de nașteri mai puțin, cu toate consecințele socio-economice care ar decurge din materializarea unui asemenea scenariu „apocaliptic”.

Femeile, responsabile cu munca de acasă

Vrem, nu vrem, femeile au cea mai complexă misiune: se ocupă și de treburile casnice.

Femeile încă dedică 13,5 ore pe săptămână îngrijirii celor mici, comparativ cu 7,3 ore, cât alocă bărbații (Pew Social Trends).

Doamnele petrec în medie 37 de minute gătind (față de 17 minute în cazul bărbaților), 29 de minute făcând curățenie (față de 10 minute în cazul bărbaților) și 17 minute la spălat rufe zilnic (față de 5 minute pentru bărbați).

Cele mai multe femei afirmă că ele sunt cele care se ocupă și de cumpărăturile de zi cu zi. În total, femeile consumă în medie două ore și 15 minute zilnic pentru treburile gospodărești, versus bărbații, care alocă puțin peste o oră, scrie botosaneanul.ro.