Julian Assange a fost ELIBERAT și părăsește Marea Britanie, după cinci ani de detenție
This browser does not support the video element.
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, este liber. După cinci ani de detenție în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh din Londra, Assange a fost eliberat luni dimineața și a părăsit Marea Britanie. Aceasta vine în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției cu justiția americană, anunțat de WikiLeaks și confirmat de surse din cadrul France Presse.
Assange, în vârstă de 52 de ani, a fost eliberat de justiția britanică la aeroportul Stansted din Londra, unde s-a îmbarcat într-un avion și a părăsit teritoriul britanic în cursul după-amiezii.
Acordul de recunoaștere a vinovăției încheie o epopee juridică de aproape 14 ani
Fondatorul WikiLeaks urmează să apară în fața unui tribunal federal din Insulele Mariane miercuri la ora locală 09:00 (23:00 GMT marți). Acesta va pleda vinovat la acuzația de „conspirație în vederea obținerii și divulgării de informații referitoare la apărarea națională”, acuzație pentru care deja a executat 62 de luni în detenție provizorie în Marea Britanie. Conform acordului, Assange ar trebui să fie eliberat și să se poată întoarce în țara sa natală, Australia.
Acordul de recunoaștere a vinovăției încheie o epopee juridică de aproape 14 ani, în timpul căreia Assange a fost urmărit penal pentru expunerea a sute de mii de documente confidențiale, inclusiv informații sensibile despre activități militare și diplomatice americane în Irak și Afganistan. Această scurgere de informații, începând din 2010, a inclus și o înregistrare video care arată uciderea unor civili, inclusiv doi jurnaliști Reuters, de către un elicopter american în Irak în 2007.
De-a lungul anilor, Assange a fost acuzat de 18 capete de acuzare, iar în temeiul Legii privind spionajul ar fi putut primi până la 175 de ani de închisoare.
A petrecut mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri
Eliberarea lui Assange survine înaintea unei audieri cruciale în fața instanțelor britanice planificate pentru 9 și 10 iulie, unde recursul său împotriva extrădării în Statele Unite urma să fie examinat. De asemenea, Comisia Europeană a cerut să se acorde o mai mare atenție protecției minorităților, un punct de interes major pentru Ungaria din cauza comunității maghiare din Ucraina.
„Julian este liber”, a declarat soția sa, Stella Assange, exprimând imensa gratitudine față de toți cei care au sprijinit eforturile pentru eliberarea sa. WikiLeaks a publicat o înregistrare video care îl arată pe Assange mergând liber pe pista aeroportului Stansted pentru a se îmbarca într-un avion.
Într-un mesaj pe platforma X, WikiLeaks a salutat această eliberare, subliniind că a fost rezultatul unei campanii globale de activiști, legislatori și lideri din diverse sfere politice, „până la Organizația Națiunilor Unite”. Campania a dus la lungi negocieri cu Departamentul de Justiție al SUA, rezultând în acordul de recunoaștere a vinovăției care nu este încă finalizat în mod oficial.
Eliberarea sa vine după ce a petrecut mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri la Belmarsh, izolat timp de 23 de ore pe zi. Asupra sa planează acum speranța de a se reuni cu soția sa, Stella, și cei doi copii ai lor, care l-au cunoscut doar după gratii.
Assange fusese arestat de poliția britanică în aprilie 2019, după șapte ani petrecuți în ambasada ecuadoriană la Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia într-o anchetă de viol, ulterior clasată.
Eliberarea lui Julian Assange reprezintă o victorie majoră pentru susținătorii libertății presei și ai transparenței guvernamentale, încheind un capitol lung și controversat din istoria recentă a jurnalismului și activismului politic.