Jumătate dintre polițiști au refuzat să vaccineze împotriva COVID-19. Aceștia îi amendează, însă, pe cetățenii fără certificate verzi
Aproape jumătate dintre polițiștii care lucrează în structurile de ordine publică ar fi refuzat să se vaccineze. Aceștia participă la acțiunile organizate pentru identificarea persoanelor nevaccinate, care părăsesc locuința, după ora 20.00, fără un motiv întemeiat și îi verifică pe adminstratorii localurilor care permit accesul persoanelor fără certificat verde.
În primăvara anului trecut, după ce pandemia de COVID-19 a început să capete proporții, polițiștii se plângeau că sunt expuși infecției, iar sănătatea le este pusă la încercare în fiecare zi de lucru.
Aceștia reclamau în dese rânduri că nu au suficiente măști și mănuși medicale, iar numărul de amenzi pe care le dădeau cetățenilor surprinși fără declarație pe propria răspundere, băteau record după record.
Odată cu apariția primelor vaccinuri, angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost incluși în categoria a doua de risc, după bătrâni și cetățenii cu afecțiuni medicale cronice, cărora virusul le putea provoca complicații grave.
Imediat după ce vaccinarea cadrelor a început, polițiștii au reacționat din nou, prin intermediul site-urilor de socializare și a liderilor sindicali, după ce s-au revoltat că imunizarea a început cu directorii din minister și de la IGPR și nu cu cei care ies, în mod efectiv pe teren și interacționează direct cu cetățenii.
Lider sindical: „Este o situație imorală”
Surse din Poliție au afirmat, pentru Gândul, că după declanșarea campaniei de vaccinare mulți dintre polițiști au refuzat să-și treacă numele pe liste, pentru a fi programați.
Așa s-a ajuns, spun sursele citate, ca aproximativ 50 la sută dintre polițiștii de ordine publică să fie nevaccinați.
Odată cu impunerea restricțiilor de circulație, în București și mai multe localități ale țării, prin care nevaccinații nu mai pot ieși, nejustificat, după ora 20.00, polițiștii nevaccinați, aflați la serviciu, pe străzi, caută să-i identifice și să-i sancționeze pe cei care încalcă Legea 55 din 15 mai 2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.
„Este o situație imorală, dar de vină nu sunt polițiștii, ci persoanele care au făcut posibilă această situație. Este dreptul polițiștilor să decidă asupra propriei sănătăți. În schimb, partea caraghioasă este că aceștia nu sunt nici macar testați”, a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Național Pro Lex, pentru Gândul.