Jurnalist LE MONDE, revenit de pe frontul din Ucraina: „O contraofensivă ucraineană este exclusă în următoarele luni, nu există resursele necesare”

Publicat: 26 07. 2024, 10:00
Actualizat: 26 07. 2024, 10:04

Emmanuel Grynszpan, jurnalist Le Monde care tocmai s-a întors de pe frontul din Ucraina, a spus – în timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu cititori ai publicației franceze – că este exclusă, din punctul său de vedere, o ofensivă ucraineană în următoarele luni. Jurnalistul a analizat, prin prisma propriei experiențe trăite pe front, perspectivele conflictului declanșat la ordinul lui Vladimir Putin, cel care numește încă „operațiune militară specială” acest război. 

Frontul se întinde, acum, pe mai mult de 700 de kilometri, iar trupele ucrainene ocupă poziții defensive, alegând metoda „hărțuirii” forțelor ruse.

Armele furnizate de aliații occidentali, a mai spus jurnalistul, ajung în mod regulat la forțele armate ucrainene. dar cantitatea este insuficientă în contextul unui conflict care se prelungește pe un termen, practic, încă neștiut.

A existat o pauză de câteva luni, la începutul anului, privind muniția de artilerie și rachetele de apărare aeriană. Din câte am auzit la începutul lunii iulie, în ultima mea călătorie în Ucraina, muniția furnizată de aliații occidentali ajunge la armata ucrianeană, dar în cantități insuficiente.

Raportul de foc observat în primăvară a fost extrem de nefavorabil ucrainenilor (până la 10 obuze rusești trase pentru fiecare obuz ucrainean). Acum este mai puțin nefavorabil, în jur de cinci la unu.

Nu există nicio dovadă vizuală a avioanelor F-16 pe cerul ucrainean. Dacă sunt deja dislocate la una sau mai multe baze ucrainene, sunt camuflate cu grijă, deoarece Rusia bombardează constant aerodromurile unde ar putea fi găzduite.

Nu sunt în măsură să judec piloții ucraineni, dar nici țările furnizoare de avioane F-16 și nici Kievul nu au niciun interes să trimită piloți insuficient pregătiți în misiuni. Eșecurile în serie cu F-16 ar fi o mare dezamăgire pentru ucraineni și aliații lor. Pierderile sunt însă inevitabile, deoarece în spațiul aerian, Rusia rămâne formidabilă.

Consensul dintre experții în aviație este că avioanele F-16 vor fi capabile să reechilibreze controlul asupra spațiului aerian ucrainean, să provoace pierderi semnificative radarelor și dispozitivelor antiaeriene rusești, să respingă bombardierele rusești pentru a reduce loviturile cu bombe ghidate și poate chiar să participe la vânătoarea dronelor de atac rusești și rachetelor de croazieră care lovesc regulat partea din spate a frontului.

Cred că F-16 este o singură armă capabilă să schimbe direcția războiului”, a spus jurnalistul francez, potrivit Le Monde.

„Ucrainenii sunt într-o poziție defensivă pe toate fronturile”

Emmanuel Grynszpan este sceptic și, ținând cont de experiența pe care a trăit-o pe frontul din Ucraina, nu crede că poate fi posibilă o contraofensivă ucraineană în următoarele luni.

Nu există muniție suficientă, alte resurse militare lipsesc, nu există trupe de asalt pregătite, în acest moment, pentru operațiuni de amploare împotriva armatei lui Vladimir Putin.

O contraofensivă ucraineană la scară largă este exclusă în următoarele luni. Nu există suficiente resurse în ceea ce privește muniția sau tehnica militară și nici nu există trupe de asalt pregătite și disponibile.

Ucrainenii sunt într-o poziție defensivă pe toate fronturile. Asta nu înseamnă că nu există atacuri ucrainene, dar sunt operațiuni la scară mică de hărțuire a forțelor ruse.

Nu este exclus ca situația să se schimbe în favoarea ucrainenilor anul viitor, mai ales dacă această campanie de mobilizare va reuși să recruteze destui oameni și forțe de bună calitate și hotărâre. Sprijinul material occidental va trebui, de asemenea, să crească semnificativ.

Cât despre ruși, imensele lor resurse umane și materiale suferă o uzură gravă, așa că nu este imposibil ca slăbiciunile să apară de partea lor. Războiul este cea mai imprevizibilă dintre activitățile umane”, a mai spus jurnalistul Le Monde.

Vladimir Putin crede că timpul este de partea lui. El crede că solidaritatea din Vest se va destrăma și mizează pe o victorie a lui Donald Trump în luna noiembrie, care ar putea duce la un ultimatum pentru Kiev, respectiv încetarea imediată a focului, concesii teritoriale sau oprirea livrărilor de arme. Pozițiile ambelor părți sunt maximaliste în prezent, iar un acord pare departe”

Emmanuel Grynszpan – Le Monde

Un militar ucrainean al Batalionului 225 Separat de Asalt trece pe lângă un bloc de apartamente distrus de focul de artilerie în orașul Chasiv Yar, regiunea Donețk, pe 24 iulie 2024.

Tinerii ucraineni sunt terorizați de ideea de a fi recrutați în armată împotriva voinței lor”

În general, a mai menționat jurnalistul Emmanuel Grynszpan, tinerii ucraineni își arată patriotismul, dar patriotismul lor este departe de a merge întotdeauna până la angajamentul de a lua armele în mâini.

Unii se mulțumesc să poarte un tricou în culorile ucrainene, alții donează bani pentru fondurile care vor fi utilizate pentru echiparea armatei. Alții, mai angajați, lucrează ca voluntari într-o multitudine de organizații care ajută armata. Și în cele din urmă, cei mai hotărâți se înscriu în armată de bunăvoie sau se alătură formațiunilor paramilitare integrate sub comanda Statului Major al armatei ucrainene.

Am observat și tineri care nu vor să lupte sau să mai lupte. Aud din ce în ce mai des părerea că acest conflict va dura foarte mult timp, că este imposibil să ia înapoi Donbasul cu forța armelor și, atunci, ce rost mai are?

Mulți tineri ucraineni sunt terorizați de ideea că ar putea fi recrutați în armată împotriva voinței lor.

Fiecare armată beneficiază de experiența războiului pentru a-și îmbunătăți tactica (n.red. – întrebat dacă armata rusă este superioară din punct de vedere tactic), armele, tehnologiile și comanda.

Tanc ucrainean, în timpul luptelor din Chasiv Yar – regiunea Donețk | 20 iulie 2024

Mulți soldați ucraineni mi-au spus că armata rusă a avut de parcurs un drum lung și greu din anul 2022, în ciuda faptului că cei 200.000 de oameni trimiși să atace atunci erau toți profesioniști. Experiența pe linia de foc este fundamentală, iar armata rusă, totuși, are o armată supraantrenată, a cărei periculozitate nu trebuie subestimată”, avertizează jurnalistul Emmanuel Grynszpan, de la Le Monde.

Harkiv, Ucraina – 24 iulie 2024 – Clădire dintr-o zonă rezidențială, lovită de o bombă ghidată rusească.

„Ar fi prematur să spunem că Ucraina nu mai are nicio perspectivă de victorie”

Ucrainenii cei mai hotărâți să lupte sunt, probabil, deja în armatăm a mai spus jurnalistul.

Mobilizarea actuală se adresează, cu siguranță, persoanelor mai puțin motivate, dar care pot lupta totuși, cu condiția să fie pregătiți și echipați corespunzător.

Există, fără îndoială, o rezervă de bărbați și femei într-o populație de 30 de milioane sau mai mult. Este și un parametru fundamental al războiului (n.rez. – o rezervă semnificativă în rândul populației ucrainene), dar nu-i știm valoarea.

Astăzi, ar fi prematur să spunem că Ucraina nu mai are nicio perspectivă de victorie, pur și simplu pentru că al doilea val de mobilizare este de calitate inferioară primului. Aceeași problemă se aplică și Rusiei”, a conchis jurnalistul Emmanuel Grynszpan, abia reîntors de pe frontul din Ucraina.

Sursa foto – Profimedia Images


CITEȘTE ȘI:

Putin, despre situația din ORIENTUL MIJLOCIU, în timpul întâlnirii-fulger cu Bashar al-Assad, președintele Siriei: „Tinde să se înrăutățească”

„Echipele de pedeapsă” care fac legea în armata Rusiei lui Putin, pe frontul din Ucraina. „Naționaliști, criminali, pedofili, în stil GULAG!”

Ex-procurorul general al Moldovei vrea să o învingă pe Maia Sandu la alegerile prezidențiale. „Oligarhii și Kremlinul și-au găsit CANDIDATUL preferat”

Microcredite și MEGA-FRAUDĂ. Lyudmila Putina-Ocheretnaya, fosta soție a lui Putin, în „famiglia” afaceriștilor ruși cu proprietăți în Occident

Rusia continuă ȘANTAJUL NUCLEAR. Racheta Burevestnik, super-torpila Poseidon și regretele lui Putin: „Amenințările au devenit rutină la Kremlin”