Prima pagină » Actualitate » Jurnalistă din China, condamnată la închisoare după reportajele făcute în epicentrul pandemiei, Wuhan

Jurnalistă din China, condamnată la închisoare după reportajele făcute în epicentrul pandemiei, Wuhan

Jurnalistă din China, condamnată la închisoare după reportajele făcute în epicentrul pandemiei, Wuhan

O „cetățeană jurnalistă” chineză, arestată pentru reportajele făcute despre carantina din Wuhan, a fost condamnată luni la patru ani de închisoare, potrivit avocatului ei, la un an de la debutul COVID-19 în acest oraș.

Condamnarea lui Zhang Zhan, fostă avocată în vârstă de 37 de ani, a fost pronunțată la Shanghai, pentru „provocare de tulburări”, după un proces simulacru, a declarat reporterilor Ren Quanniu, unul dintre avocații săi, scrie g4media.ro.

„Părea foarte tristă când a fost anunțată decizia”, a declarat avocatul pentru AFP.

Terminologia „provocare de tulburări” este asociată celor care se opun regimului comunist al președintelui Xi Jinping.

Femeia a fost acuzată că a difuzat fake news-uri pe internet. Ea a denunțat lockdown-ul din Wuhan, spunând că este „o încălcare gravă a drepturilor omului”.

Zhang Zhan se afla în greva foamei din iunie și a fost hrănită cu forța cu ajutorul unui tub nazal, au spus avocații femeii.

Zhang, originară din Shanghai, s-a dus în februarie la Wuhan, lovit de pandemie și a realizat reportaje, pe care le-a postat online, despre situația dramatică din spitale.

Răspunsul Chinei la debutul epidemiei a fost criticat. Mai mult, medicii care au vorbit despre apariția virusului „misterios” erau interogați de poliție și apoi acuzați că „răspândesc zvonuri”.

Zhang Zhan nu este singurul jurnalist aflat în detenție în China. Alți trei cetățeni jurnaliști se află în aceeași situație.

O misiune de cercetare a OMS merge în Wuhan pentru a „reconstrui” originile coronavirusului: „Vom putea reduce riscurile unei alte pandemii în viitor”

O misiune de cercetare a Organizației Mondiale a Sănătății în China este așteptată să sosească la Wuhan luna viitoare pentru a investiga modul în care noul coronavirus a sărit de la animale la oameni și dacă a apărut mai devreme sau într-un alt loc decât se credea inițial, relatează The Guardian.

Fabian Leendertz, biolog la Institutul Robert Koch din Germania este unul dintre membrii echipei de 10 persoane care va merge în China, din partea OMS, pentru a lucra cu cercetători chinezi în vederea descoperirii de noi informații cu privire la apariția și răspândirea inițială a virusului SARS-CoV-2.

Majoritatea oamenilor de știință cred că virusul a apărut prima oară la animale, cel mai probabil lilieci, după care a ajuns să infecteze și oamenii. Primele cazuri înregistrate oficial au fost descoperite în metropola chineză Wuhan la sfârșitul lunii decembrie 2019 și au fost legate de o piață stradală „umedă” în care se vindeau fructe de mare.

De atunci, peste 73 de milioane de oameni din toată lumea au fost diagnosticați cu infectare cu coronavirus, iar 1.6 milioane au murit.

Mihai a urmat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității București între anii 2009-2012, după un an petrecut la SNSPA. A lucrat la numeroase publicații, dar și în agenții ... vezi toate articolele

Citește și