Vineri, 17 noiembrie 2023, ora 13.00, la Sala Dalles, va avea loc lansarea cărții intitulată „A fost odată ca niciodată… în America”, ce poartă semnătura reputatului comentator sportiv Ionel Stoica.
Un eveniment amplu și complex, organizat la împlinirea a exact 30 de ani de la dramaticul meci câștigat de România, împotriva Țării Galilor, la Cardiff, cu 2 la 1. O victorie care asigura calificarea la cel mai bun Turneu Final de Cupă Mondială pentru fotbalul românesc – World Cup USA 1994.
Un eveniment ideal pentru a evoca amintiri și pentru a readuce în atenție, preț de câteva ore bune, grandoarea și măreția „Generației de Aur”, cea care a dat multor români motive reale de a-și striga în stradă bucuria și speranța pentru performanța românească.
Cum oare ar putea uita românii că în vara lui ‘94 au primit de la Hagi și ai lui, cea mai frumoasă „condamnare”, aceea la fericire și la nopți albe, momente irepetabile în istoria fotbalului românesc.
Cartea „A FOST ODATĂ CA NICIODATĂ… ÎN AMERICA!”, scrisă de jurnalistul sportiv Ionel Stoica va veni, în premieră la întâlnirea cu cititorii și suporterii. Un prilej ideal de discuții, de evocări, de amintiri și de comentarii. Cu atât mai mult, cu cât la eveniment vor fi prezenți jurnaliști de prestigiu din toate generațiile.
Ionel Stoica a strâns în circa 200 de pagini ce a trăit și a văzut, în urmă cu aproape 30 de ani, o carte care completează și îmbogățește literatura sportivă și care va rămâne pentru istorie. Anul trecut, la aceeași editură, jurnalistul sportiv și‑a publicat prima carte, intitulată „Prietenii din Arena AS.”
Vineri, 17 noiembrie, va fi un eveniment la care marile valori ale Arenei sportive naționale vor onora cu prezența lor această „sărbătoare a fotbalului.” Mai mult, în prezența familiei regretatului DANIEL CLAUDIU PRODAN, va fi comemorat unul dintre cei mai iubiși și bravi Tricolori din Generația de Aur, plecat atât de devreme dintre noi, acum 7 ani.
Cum a fost posibil? Grație cui? Cine și cum erau ei ? – Poate nu au fost „GENERAȚIA DE AUR“, în sensul propriu al expresiei, dar sigur a fost singura generație, dintr-o istorie fotbalistică de peste un secol, care ne-a dat liber la visare, la speranță.
Povestea Tricolorilor fotbalului care au urcat România pe locul 5 in lume la Cupa Mondială din 1994 este reală, este frumoasă și va rămâne o filă neprețuită în istoria fotbalului românesc.
World Cup ’94 a reprezentat cea mai amplă expediție din analele presei noastre, nu doar sportive. Niciodată până atunci, dar nici după aceea, o manifestare internațională, indiferent de natura ei, n‑a mobilizat atâția ziariști români, precum cea de‑a XV‑a ediție a Mondialelor de fotbal, gazduită de Statele Unite.
Pentru comentarea cărora au plecat peste 60 de gazetari, pe care „Generația de Aur“ – așa cum a fost numită Naționala condusă de pe bancă de Puiu Iordanescu și din teren de Gică Hagi – i‑a răsplătit din plin prin calificarea în sferturile de finală, cea mai înaltă performanță obținută vreodată de Tricolori.
Născut în cartierul bucureștean Obor – la câteva sute de metri de stadionul legendarei echipe Unirea Tricolor București, de lângă Gara de Est – Ionel Stoica i-a avut vecini în Baicului pe marii fotbaliști Gheorghe Constantin „Profesorul” și Titus Ozon „Vrăjitorul din Obor”.
A lucrat 37 de ani în Televiziunea Română. Din 1978 până în 1990 la redacția Tineret – copii, apoi din 1990 până în 2015 la Departamentul Sport.Peste 20 de ani a organizat și coordonat programele conexe și transmisiunile directe de la cele mai mari evenimente sportive: Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene de Fotbal. Imediat după 1990 a pus bazele și a fost redactor șef al primei reviste-magazin color, PELUZA.
Cicluri de emisiuni și manifestări inițiate și realizate de-a lungul anilor pe TVR 1 și TVR 2: REPRIZA A III A, ARENA AS, FOTBAL-SHOW, GALA FOTBALULUL ROMÂNESC, MISS FOTBAL, FANTEZIILE PELUZEI, STELE PRINTRE STELE, TROFEUL VISAT.
Ionel Stoica a făcut parte din Delegația României la Campionatul Mondial de Fotbal 1994. A colaborat cu materiale și rubrici sportive la diverse publicații: OBSERVATOR, ZIG-ZAG MAGAZIN, FOTBAL PLUS, SAPTÂMANA, REALITATEA SPORTIVĂ, OPUS.
CITIȚI ȘI: