Prima pagină » Actualitate » Justiția Alinei Gorghiu l-a făcut scăpat pe rapperul Wiz Khalifa, după ce a fumat cannabis pe scena festivalului „Beach, please”

Justiția Alinei Gorghiu l-a făcut scăpat pe rapperul Wiz Khalifa, după ce a fumat cannabis pe scena festivalului „Beach, please”

Imaginea rapperului american Wiz Khalifa pe scena Festivalului „Beach, please”, din Costinești – în timp ce a fumat, cu nonșalanță, cannabis în fața a milioane de fani, cei mai mulți tineri – a redeschis „Cutia Pandorei”, în ceea ce privește consumul și deținerea de droguri în România, într-o perioadă în care, atât ministrul de Justiție, Alina Gorghiu, cât și Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, vorbesc cu emfază despre o luptă deschisă împotriva acestui flagel, care face din ce în ce mai multe victime. Cătălin Țone, expert antidrog, a vorbit pentru Gândul despre implicațiile incidentului petrecut pe scena Festivalului de la Costinești.

Săltat rapid de polițiștii Antidrog, după ce și-a terminat prestația de pe scenă, dus la audieri și percheziționat, Wiz Khalifa este momentan cercetat în stare de libertate.

Procurorul DIICOT Constanța – Hira Mădălina, potrivit surselor Gândul – l-a pus sub acuzare pentru deţinere fără drept de droguri de risc, însă, paradoxal – după ce a încălcat legea în fața a milioane de oameni – rapperul american a fost lăsat să plece.

Incidentul vine și în condiţiile în care și cofondatorul festivalului, Andrei Şelaru (Selly), anunţa că la acest eveniment se va desfăşura o campanie antidrog, în parteneriat cu cele mai importante structuri ale MAI.

GÂNDUL cere DEMISIA  procurorului care a luat decizia eliberării lui Wiz Khalifa!

În aceste condiții, GÂNDUL cere DEMISIA  procurorului care a luat această decizie, dar și a procurorului șef DIICOT care a contrasemnat, într-o perioadă în care România se confruntă tot mai mult cu flagelul drogurillor. Artistul american nu a făcut nicio declarație după acest incident, rezervându-și dreptul la tăcere.

CITEȘTE ȘI: Ion Cristoiu comentează eliberarea lui Wiz Khalifa: Instituțiile noastre sunt slugarnice când e vorba de AMERICANI

Surse judiciare au explicat pentru Gândul că, momentan, legea românească – pe care fiecare ministru al Justiției promite s-o îmbunătățească în vremelnicul său mandat – nu lasă prea multe portițe anchetatorului, cu privire la inscriminarea consumul de droguri.

Aceleași surse arată că, dacă ar fi existat până acum o probă că acesta ar fi făcut trafic de droguri, atunci putea fi reținut, dar „până acum nu ar fi în precedent să fie reținut vreun consumator.”

Dosarul rapperului se află în instrumentarea DIICOT Constanța, „acesta fiind acuzat doar de deținere de droguri, în vederea consumului propriu, faptă care se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani. De aceea, procurorul de caz nu a luat măsura reținerii.”

Dincolo de aceste carențe evidente ale legii din România, în ceea ce privește consumul de droguri, rămâne întrebarea cum a fost posibil ca rapperul american Wiz Khalifa să fie lăsat să plece nestingherit, după ce a încălcat legea, în fața a 100.000 de oameni și milioane de fani?

Mai ales, pentru tinerii care îl admiră și care îi ascultă muzica, ceea ce poate deveni un precendent periculos, atunci când vorbim despre puterea exemplului.

DIICOT: „Peste 18 grame canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis”

„La data de 14.07.2024, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanţa au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de un inculpat (cetăţean SUA), cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere fără drept de droguri de risc.

S-a reţinut faptul că acesta, pe parcursul unui recital susţinut în cadrul unui festival de muzică ce se desfăşoară în staţiunea Costineşti, judeţul Constanţa, a deţinut peste 18 grame canabis (drog de risc) şi a consumat (pe scenă) o altă cantitate de canabis sub forma unei ţigări artizanale. Activităţile judiciare sunt realizate împreună cu poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa”, a anunţat duminică DIIICOT.

Rapperul american a ajuns în România cu o cursă privată

Fiind piesa grea a festivalului, rapperul american Aaaterizat în România pe data de 12 iulie , pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu cu o cursă privată.

Întrega poveste a început, după ce polițiștii de la BCCO Constanța, aflați în civil la festival, au observat că acesta fumează pe scenă o ”țigară artizanală.” După show, l-au preluat și l-au percheziționat, găsind asupra lui un joint întreg și un altul fumat parțial, plus alte câteva grame de cannabis.

Polițiștii de la BCCO au sesizat procurorul de serviciu DIICOT și șeful DIICOT Constanța, care au decis să-l audieze pe Wiz Khalifa. Rapperul american a fost condus la sediul Parchetului, acolo unde s-a decis să fie audiate alte două persoane din stafful lui.

În plus, anchetatorii au percheziționat și camera alocată de organizatori artistului american, fiind verificate și mașinile cu care s-a deplasat de la Aeroportul MIhail Kogălniceanu la festivalul de la Costinești.

Cătălin Țone: „Comportamentul putea sa fie prevenit de către organizatori”

Cătălin Țone, expert antidrog, a declarat pentru Gândul că incidentul produs azi-noapte pe scena festivalului din Costinești este unul foarte grav, din mai multe perspective.

„În primul rând că la eveniment au participat zeci de mii de tineri și minori, fanii cântărețului american, al cărui talent muzical nu-l contestă nimeni. Astfel, pericolul de aici vine pentru că adolescenții noștri vor fi curioși și vor avea tendința să încerce să-și imite idolii și pot debuta în consumul de droguri.

În al doilea rând, se pune problema că se poate naște o tendință imitativă a interpreților români, unii dintre ei având deja probleme legate de dependență, care vor încerca și ei să facă la fel pentru a-și atrage fanii și-așa se poate propaga acest mesaj legat de consumul de droguri, chiar în public, în condițiile în care unii au lansat piese prin care îndeamnă la consumul de droguri.

Un alt aspect ține de organizarea unor astfel de evenimente care observ că nu ține cont de unele norme legale și morale ceea ce poate genera propagare. Și aici mă gândesc și la faptul că artistul era cunoscut pentru comportamentul lui de consum, de aceea în trecut a avut multiple probleme cu legea. Deci, un astfel de comportament putea sa fie prevenit de către organizatori, inclusiv prin condiționarea contractuală financiară, care doare cel mai mult”

„Cred că vor mai fi surprize pentru că vedeta va fi obligată să răspundă la mai multe întrebări”

Expertul antidrog a punctat că, în această speță,se poate aplica circumstanța agravantă prevăzută de art 13, alin 1, litera d, din Legea 143/2000, privitoare la consumul în cadrul unei activități sociale și pedeapsa aplicată crește.

„Dacă vorbim despre măsurile judiciare luate în urma incidentului de azi-noapte pot spune că autoritățile române au fost prompte, i-au găsit drogurile și l-au condus la audieri, punându-l sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunii de “deținere de droguri de risc pentru consum propriu”, faptă prevăzută și pedepsită de art 4, alin 1, din Legea 143/2000, cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau amendă.

Și aici, în opinia mea se poate aplica circumstanța agravantă prevăzută de art 13, alin 1, litera d, din aceeași lege, privitoare la consumul în cadrul unei activități sociale și pedeapsa aplicată crește. Oricum, ancheta este în curs și cred că vor mai fi surprize pentru că vedeta va fi obligată să răspundă la mai multe întrebări, cele mai importante fiind legate de proveniența drogurilor și de complicități, a conchis expertul antidrog Cătălin Țone.

Alina Gorghiu: „Fenomentul drogurilor n-a fost tratat întotdeauna foarte pragmatic de statul român”

În luna mai 2024, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vorbea la Digi24, despre traficul de droguri de mare risc în România și a recunoscut că fenomenul drogurilor nu a fost tratat de statul român „foarte pragmatic.”

Aceasta a mai admis și faptul că vârsta consumatorilor scade alarmant, precizând cazul unui copil de numai 8 ani care a ajuns la spital din cauza consumului de substanțe interzise.

„Haideți să spun că n-am fost extrem de realiști atunci când ne-am raportat la o vulnerabilitate extrem de serioasă. Am văzut cifrele pe care le-ați prezentat, sunt absolut convinsă că dinamica trebuie să ne pună în permanență pe gânduri”, declara Alina Gorghiu.

Cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog arată o creștere constantă a consumului de droguri, începând cu anul 2007. Până în 2019, a crescut de zece ori numărul consumatorilor din populația cu vârste între 15 și 64 de ani, populația generală.

Cifrele arată că peste un milion de români au încercat măcar o dată o substanță interzisă. Situația este alarmantă din punct de vedere al vârstei consumatorilor, care scade tot mai mult. Copii cu vârste foarte mici ajung în stare gravă la spital după ce au consumat droguri.

„Legea 2 Mai”, insuficientă în cazul combaterii drogurilor în România?

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, în luna martie 2024, legea pentru completarea legii 143/2000 privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, pentru modificarea legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de acte normative în vigoare, precum şi pentru completarea art. 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal.

Actul normativ iniţiat de către liberali, numit şi „Legea 2 Mai” prevede că traficanţii de droguri de mare risc nu mai pot primi pedepse cu suspendare. De asemenea, legea promulgată prevede că efectuarea de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi este pedepsită cu închisoare de la trei la 10 ani.

Cătălin Predoiu: „Bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută”

La rândul său, Cătălin Predoiu, ministru de Interne, a declarat într-un interviu la DCNews că le-a transmis șefilor din Poliție acum o lună și jumătate că ”bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută.”

”Le-am spus textual, erau acolo peste 30 de oameni cred, deci am peste 30 de martori şi am spus textual acest lucru, bătălia cu drogurile la categoria adulţi în momentul ăsta e pierdută. Ce trebuie să facem, sigur, să revitalizăm acest efort pe toate planurile dar prioritar este să salvăm tânăra generaţie.

Doi din zece tineri între 15 şi 24 de ani, conform statisticilor oficiale, au consumat cel puţin o dată droguri. Unu din zece copii până la 16 ani, în şcoli, unul din zece, a consumat cel puţin o dată droguri”, a spus atunci ministrul Predoiu.

CITIȚI ȘI:

Wiz Khalifa, condus la secția de poliție după ce a fumat MARIJUANA pe scenă, la festivalul „Beach, Please!”

Gheboasă, TRIMIS în judecată într-un dosar de trafic de droguri. Trapperul a fost prins în Capitală cu marijuana, la începutul anului

Cunoscut jurnalist de investigatii, generatia presei anilor '90, prin condeiul căreia au trecut toate marile scandaluri ale ultimilor 30 de ani. Licențiat în Drept, specializat în nișa subiectelor ... vezi toate articolele
Absolventă a Facultății de Jurnalism a Universității ”Hyperion”, și-a început cariera ca prezentator de știri radio, apoi s-a îndreptat către presă scrisă, iar debutul și l-a făcut ca ... vezi toate articolele

Citește și