VIDEO | Kadîroviții, criminalii de pe TikTok (DOCUMENTAR)
This browser does not support the video element.
Cecenii sunt considerați o nație criminogenă și au devenit una din principalele victime ale războiului mediatic contemporan. Demonizarea cecenilor a fost fructul lent al propagandei ruse.
Acest popor care abia depășește un milion de persoane, adică jumătate din populația Bucureștiului, dupa două războaie distrugătoare, popor controlat de un guvern local total supus Moscovei, luptă împotriva Occidentului pe toată planeta și face parte din categoria mitologiilor iraționale, imposibil de combătut prin logică sau evidență.
Aproximativ 2.500 de soldaţi din subordinea liderului cecen Ramzan Kadîrov iau parte la războiul rusesc împotriva Ucrainei. Asta deși, cecenii au luptat contra Moscovei în două războaie, între 1994 şi 2000.
Trupele de la Groznîi au fost încorporate în Garda Naţională a Rusiei şi luptă în Ucraina de la începutul invaziei. După numele conducătorului lor, soldații sunt nimiți „Kadîroviţi” și au început să intre pe teritoriul Ucrainei încă din primele zile ale invaziei militare ruse, iar liderul a anunțat adesea mai multe succese militare.
Sarcina principală a militanţilor a fost intimidarea şi genocidul ucrainenilor, dar și asasinarea președintelui Volodimir Zelenski. Ei au o reputație sângeroasă și violentă și au fost implicați în mai multe crime comise în Rusia.
Partea ucraineană contestă, însă, importanța paramilitarilor lui Kadîrov pe front și îi numesc adesea „trupele TikTok”, o referire la faptul că se descurcă mai bine la mesaje pe reţelele de socializare decât la lupte.
Fiind în al doilea eşalon al ofensivei, kadîroviţii au fost angajaţi în percheziţii de locuinţe, batjocurirea ostaticilor şi civililor şi jafuri, susţine Direcţia Principală de Informaţii a Ministerului Apărării de la Kiev.
”În ciuda antrenamentului, spiritului de luptă şi echipamentului luptătorilor TikTok ai lui Kadîrov, fiind chiar şi în afara zonei ostilităţilor active, din 2.500 de mercenari, aproximativ 100 au murit, aproximativ 300 au fost răniţi şi peste 60 au fugit din Ucraina cu arme şi muniţie”, au transmis serviciile secrete.
După ce trupele de ocupaţie ruse au început să sufere primele pierderi pe scară largă, kadîroviţilor li s-a dat sarcina de a opri retragerea combatanților speriați, precum şi de a-i anihila pe cei care au refuzat să lupte.
Oficialii ucraineni au susținut că au dovezi că oamenii care lucrează pentru Ramzan Kadîrov, liderul Republicii Cecene, au ucis mai mulți soldați ruși care nu voiau să lupte în războiul din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al militarilor regionali, colonelul Ivan Arefyev, a susținut că o serie de soldați ruși s-au revoltat din cauza lipsei de salariu promis în Polohy, un district din regiunea Zaporoje din sud-estul Ucrainei.
El a spus că serviciile de informații ucrainene au descoperit că soldații în cauză erau gata să își predea armele și să plece acasă. Însă în acest caz au intervenit luptătorii lui Kadîrov, care, așa cum spune Arefyev, au ucis brutal soldații.
Declarația lui Arefyev urmează un șir de rapoarte conform cărora o parte dintre soldații ruși suferă de un moral scăzut și sunt reticenți în a îndeplini obiectivele militare ale lui Vladimir Putin în Ucraina.
Artem Hurin, adjunct în Forţele de Apărare Teritorială ale Ucrainei, a fost unul dintre primii care au vizitat Borodianka, la nord-vest de Bucea, după ce soldaţii liderului de la Kremlin s-au retras, iar forțele ucrainene au recucerit orașul la începutul lunii aprilie.
El a susținut că cecenii ar fi adus soldații ruși grav răniți, la un spital pe care îl aveau acolo, iar pe cei care erau foarte grav răniți, îi împușcau direct.
„Doar Kadîroviţii ar fi putut face una ca asta”, a susținut Artem Hurin.
Totodată, Hurin a spus că locuitorii care au fost torturaţi de trupele ruse au povestit cum cadavrele civililor executaţi zăceau pe stradă. Potrivit acestora, banda ucigaşă de luptători ceceni executase oameni încă de la începutul lunii martie.
După ce au fost alungaţi de armata ucraineană de la Kiev şi Cernihov, trupele lui Kadîrov s-au mutat pe direcţiile Luhansk şi Mariupol. Acolo, continuă să jefuiască şi să facă videoclipuri pe care le postează pe TikTok.
Pe lângă acestea, cecenii par că nu se tem să își ucidă și proprii camarazi. Ei ar fi „operat o cameră de tortură” într-o fabrică de sticlă de pe strada Yablonska, confirmând rapoartele anterioare ale comisarului ucrainean pentru drepturile omului, Lyudmila Denisova.
Chiar dacă trupele lui Kadîrov erau acum binecuvântate de Putin, militarii ruși nu au uitat niciodată că aceștia și-au măcelărit și camarazii.
„Dacă mișcă măcar un mușchi, împușcați-i pe toți”, le-a spus comandantul Spetsnaz oamenilor săi.
De-a lungul războiului din Ucraina, cecenii au postat mai multe videoclipuri care pretind că soldaţii sunt în acţiune și trag cu armele. Experţii spun că imaginile sunt doar o altă încercare a eforturilor de propagandă ale lui Vladimir Putin.
Pe canalul său Telegram, Kadîrov a susţinut că luptătorii săi curăţau „teritoriul de nazişti” – și a repetat astfel o replică folosită de liderul de la Kremlin pentru a justifica invadarea Ucrainei.
După toate atrocitățile comise, kadîroviții nu au plecat cu mâinile goale. Cecenii au furat din regiunile din Ucraina arme, echipamente agricole, cereale, dar și automobile și materiale de construcții, pe lângă obiectele sustrase din locuințe.
Din regiunea Melitopol, oamenii lui Kadîrov au plecat cu mai multe tractoare ultramoderne, în valoare de peste cinci milioane de dolari. Însă acestea nu pot fi folosite de către noii proprietari pentru că au fost scoase din uz de adevărații proprietari.
Potrivit companiei Agrotek-Invest, procesul a început cu confiscarea a două mașini de recoltare, un tractor și o semănătoare. În săptămânile următoare, au fost scoase din Ucraina 27 de echipamente agricole.
Tractoarelee sunt dotate cu sisteme GPS, care permit identificarea poziției, astfel că toată călătoria echipamentelor a fost urmărită.
Ultima poziție indicată de GPS este satul Zakan-Iurt din Cecenia, localitate aflată în apropiere de capitala Ceceniei, Groznîi. Proprietarul real al tractoarelor a reușit să le scoată din uz de la distanță, pentru ca hoții să nu le poată utiliza.
Furturile s-au extins și la cerealele ținute în silozuri, într-o regiune care produce sute de mii de tone de recolte pe an.
Kadîroviţii sunt însă atât de puşi pe jaf încât fură chiar și de la armata rusă, nu doar de la ucraineni. Acest lucru este dovedit de o conversaţie telefonică a invadatorilor ruşi, care a fost interceptată de Serviciul de Securitate al Ucrainei. Unul dintre soldaţii ruşi, aflat în regiunea Herson, se plânge prietenului său că cecenii i-au furat o armă.
Serviciile de informaţii ucrainene au publicat recent o listă a militanţilor din Cecenia care au participat la războiul împotriva Ucrainei din martie-mai 2022.
Autoritățile au reamintit că toţi cei responsabili pentru crimele împotriva populaţiei civile din Ucraina vor fi traşi la răspundere.