Prima pagină » Actualitate » Kelemen Hunor: Amânarea intrării în Spaţiul Schengen, o pierdere uriaşă din punct de vedere economic

Kelemen Hunor: Amânarea intrării în Spaţiul Schengen, o pierdere uriaşă din punct de vedere economic

Kelemen Hunor: Amânarea intrării în Spaţiul Schengen, o pierdere uriaşă din punct de vedere economic

Vicepremierul Kelemen Hunor avertizează că nu există argumente pentru ca România să se mai afle în afara Spațiului Schengen, deoarece îndeplinește toate criteriile tehnice.

Kelemen Hunor a spus, la Realitatea Plus, post citat de Agerpres și Digi24.ro, că în 2021 trebuie închise Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), după care România trebuie să intre în Spațiul Schengen.

„Trebuie să închidem MCV-ul”

„Noi în acest an trebuie să scăpăm, trebuie să închidem MCV-ul şi pentru acest lucru, bineînţeles, Guvernul va face toate demersurile şi va iniţia tot ce este de făcut în domeniul justiţiei în primul rând, dar nu numai, pentru a închide MCV-ul. Şi ar trebui să intrăm, tot în 2021-2022, treptat, în Spaţiul Schengen, fiindcă nu se poate accepta (…) să îndeplinim toate criteriile tehnice şi permanent să fim amânaţi cu intrarea în Spaţiul Schengen. Din punct de vedere economic e o pierdere uriaşă şi din punct de vedere hai să-i spunem, aşa, moral, este o situaţie care nu poate fi susţinută. Ai îndeplinit criteriile? Atunci trebuie să faci pasul următor”, a precizat Kelemen Hunor.

„Noi trebuie să fim în Schengen”

Kelemen Hunor a mai spus că intrarea se poate realiza etapizat, mai întâi pentru accesul pe calea aerului, apoi pentru cel terestru, dar important este ca țara noastră să intre în Spațiul Schengen, deoarece nu mai poate fi în afara acestei zone.

„Sigur, frontiera externă a UE va fi frontiera României, în foarte mare parte (…), dar nu contează. Noi trebuie să apărăm graniţa externă şi să fim în Schengen. Este pentru guvernul PNL-USR-UDMR un deziderat important”, a conchis Kelemen Hunor.

DEMERS. Parlamentul European cere măsuri pentru admiterea României în Spațiul Schengen

Parlamentul European cere ca statele membre să-şi amplifice eforturile ca România să fie admisă în Schengen. Solicitarea a venit prin intermediul unei rezoluţii votate vineri. Încă din 2011, Parlamentul European a permis ca România să adere la Spaţiul Schengen.

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și