Picturile unui tânăr ieşean de 21 de ani vor ajunge pe Lună, prin intermediul Codexului Lunar. Este vorba de Khaled Matar, fost elev al Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. „Fire Keeper” şi „Reaching for the Holy Grail” sunt picturile care au primit Menţiune de Onoare în cadrul International ARC Salon Competition şi care vor fi trimise pe Lună, alături de lucrările a 30.000 de creatori contemporani din 139 de ţări.
Khaled Matar s-a născut în Iaşi, dar este pe jumătate palestinian, după tată. A fost pasionat de artă, încă din copilărie, iar în clasa a III-a a obţinut primul său premiu, la concursul „Culorile Copilăriei”.
„În clasa a IX-a am început să iau pictura mai în serios şi să mă gândesc la urmarea acestei vocaţii ca şi carieră. De atunci, încerc să lucrez zilnic pentru a deveni mai bun”, spune tânărul, citat de presa locală.
El a ales să învețe la Colegiul „Octav Băncilă”, din dorinșa de a evolua cât mai mult pe plan artistic.
„Liceul la care am studiat era orientat mai mult spre arta modernă şi nu am învăţat mare lucru de acolo, aşa că am început să învăţ pe cont propriu ce mă interesa: arta realistă figurativă”, a mai explicat el.
În anul 2019 a câştigat locul al III-lea la International ARC Salon Competition, categoria Da Vinci Initiative, cu autoportretul „I ripped the key from around my neck”, obţinând o menţiune de la la Portrait Society of America.
„Acest lucru m-a ambiţionat enorm şi m-a convins că acesta este drumul pe care trebuie să merg”, afirmă tânărul artist.
Ulterior, acea lucrare a fost prezentată la European Museum of Modern Art (MEAM), apoi în cadrul expoziţiei colective a concursului Sotheby’s New York şi, după, a fost selectat ca finalist în cadrul unui concurs din Danemarca, fiind expus şi la Castelul Frederiksborg din Copenhaga.
Apoi, după absolvirea liceului, Khaled a fost acceptat la The Swedish Academy of Realist Art, unde a studiat timp de un an (2020-2021). A câştigat concursul pentru bursa de vară la Florence Academy of Art din Florenţa (Italia).
„La acea academie am simţit că am învăţat cele mai bune lucruri, iar asta m-a convins să mă transfer acolo. Am stat un an acasă, la Iaşi, unde mi-am pregătit proiectul «Call to Adventure», pe care l-am expus la Galeria Rotenberg-Uzunov din Bucureşti, iar apoi, în anul 2022, am plecat să îmi continui studiile la Florence Academy of Art”, spune tânărul, care acum este student la Florence Academy of Art.
View this post on Instagram
În urma celei de-a 16-a ediţii a Competiţiei Internaţionale Art Renewal Center, Khaled a obţinut două Menţiuni de Onoare cu picturile sale „Fire Keeper” şi „Reaching for the Holy Grail”.
Acestea vor fi incluse în Codexul Lunar „Colecţia Polaris” şi vor ajunge pe Lună. Operele de artă vor fi gravate cu laser pe o microfişă de nichel sau digitizate pe carduri de memorie terabyte şi incluse într-o capsulă a timpului.
„Înseamnă mult pentru mine să văd că Art Renewal Center apreciază efortul pe care l-am depus, iar acest lucru mă motivează să lucrez şi mai mult pentru a deveni mai bun în ceea ce fac. Nu mi-am putut imagina niciodată că picturile mele vor ajunge pe Lună. Uneori mă uit la Lună şi parcă nu îmi vine să cred că va exista acolo o capsulă în care vor fi stocate şi două imagini create de mine”, mărturiseşte pictorul.
View this post on Instagram
„Codexul Lunar” este o arhivă de artă, cărţi contemporane, poveşti, poezie, muzică şi filme, adică munca a 30.000 de creatori din 139 de ţări, lansată pe Lună în patru misiuni NASA, în patru capsule ale timpului.
Este prima plasare semnificativă a artelor contemporane pe Lună din ultimii 50 de ani. Colecţia Polaris este cea de-a patra şi ultima capsulă temporală pentru Codexul Lunar şi va fi lansată alături de Roverul VIPER al NASA.
Lansarea Colecţiei Polaris este îndreptată către Polul Sud Lunar şi este programată pentru luna noiembrie a anului 2024. Atât lansarea, cât şi aterizarea vor fi transmise în direct.
Mai multe picturi de-ale lui Khaled pot fi găsite online pe contul său de Instagram.
FOTO & VIDEO – facebook.com/tvriasi